Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΣΙΝΕΜΑ

Επιστροφή στη Σεούλ: Χαμένη στη μετάφραση, μια νέα γυναίκα αναζητά τη δική της ταυτότητα

Μια υιοθετημένη Γαλλίδα με κορεάτικη καταγωγή ζει χωρίς σύνορα σε μια από τις αποκαλύψεις του περσινού Φεστιβάλ Καννών και μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς ως τώρα.
Επιστροφή στη Σεούλ

Η 25χρονη Φρέντι (η Τζι-Μιν Παρκ σε ένα εκπληκτικό υποκριτικό ντεμπούτο), μια υιοθετημένη Γαλλίδα με κορεάτικη καταγωγή, ταξιδεύει για πρώτη φορά στη Σεούλ αναζητώντας τους βιολογικούς γονείς της. Δημιουργεί και εγκαταλείπει φιλίες και σχέσεις αλόγιστα, προσαρμόζεται εντυπωσιακά αλλά επιφανειακά σε κάθε νέο περιβάλλον, πίνει, χορεύει και αφαιρείται, κάνοντας την παρουσία της εκεί να μοιάζει με τυχαίο γεγονός.

Η ηρωίδα του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Νταβί Σου, που εμπνεύστηκε από την αληθινή ιστορία μιας φίλης και συναδέλφου του, προσγειώνεται πλήρως σχηματισμένη στην οθόνη από την πρώτη κιόλας σκηνή, στην οποία ενορχηστρώνει ένα “to know us better” ανάμεσα σε αγνώστους σε ένα τοπικό μπαρ, τόσο απρόβλεπτη όσο και έτοιμη να εκραγεί από οργή και λύπη. Με τη βοήθεια μιας συγκατοίκου που εκτελεί χρέη διερμηνέα, η Φρέντι εντοπίζει τον αλκοολικό πατέρα της, αλλά η μητέρα της αρνείται να συμφωνήσει σε συνάντηση.

Επιστροφή στη Σεούλ

Χωρισμένο σε κεφάλαια, και συχνά ελλειπτικό, το Επιστροφή στην Σεούλ αφήνεται στον άστατο χαρακτήρα της ηρωίδας του κατά τη διάρκεια 8 χρόνων παραμονής της στη χώρα, με μοναδικό σταθερό συνοδοιπόρο το θυμό της. Στην προηγούμενη ταινία του, το Diamond Island, ο Σου βρήκε την ομορφιά μέσα στο χάος της Πνομ Πενχ, με τις ασφυκτικά γεμάτες αγορές, τους συνωστισμένους δρόμους και τα αστραφτερά κτίρια. Εδώ, η Φρέντι ζει συνεχώς σε μια μεταβατική κατάσταση και η ταινία την ακολουθεί πέρα από την τουριστική, urban πλευρά της Νότιας Κορέας, στα πιο αγροτικά μέρη, με συνήθειες και αντιδράσεις που αιφνιδιάζουν την Φρέντι, που είναι αιωνίως χαμένη στη μετάφραση. Και αν η Φρέντι μοιάζει απρόσιτη, η Επιστροφή στη Σεούλ δεν είναι καθόλου. Η δίψα και η ματαιότητα της αναζήτησης του εαυτού, οι κακές επιλογές και οι λεπτές αποχρώσεις που χάνονται στις χαραμάδες της αποτυχημένης επικοινωνίας παρουσιάζονται με ένα σχεδόν μεθυστικό τρόπο από τον Σου. 

Η ταινία, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών και κέρδισε την Χρυσή Αθηνά στις τελευταίες Νύχτες Πρεμιέρας, πλήρως συγχρονισμένη με την Φρέντι, δεν αποφεύγει μερικά αναμενόμενα αυτοσαμποτάζ βγαλμένα από το λυσάρι της ψυχανάλυσης, όμως ο Σου το σκίζει τελικά με τη συναισθηματική γροθιά της προτελευταίας σκηνής της ταινίας. Αυτό το αμφιλεγόμενο και αινιγματικό πορτρέτο μαγνητίζει ακόμα και χωρίς την χρήση λέξεων, απλώς με ένα κομμάτι στο πιάνο. 

Διχασμένη ανάμεσα στη γαλλική της ανατροφή και τις κορεάτικες ρίζες της, η Φρέντι προσπαθεί να χαράξει το μέλλον της χωρίς να γνωρίζει πραγματικά το παρελθόν της και ταξιδεύει από mood σε mood. Τελικά μπορεί, για να δανειστούμε τα λόγια της Στίβι Νικς, να ήταν πάντα μια καταιγίδα

Η Επιστροφή στη Σεούλ κυκλοφορεί στις αίθουσες από το Cinobo και σύντομα στο cinobo.com
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.