Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΚΑΝΝΕΣ 2023
Η σκηνοθέτης Ζιστίν Τριέ εξηγεί πώς κομμάτιασε ένα γάμο στο Anatomy Of A Fall

Η Popaganda στο 76ο Φεστιβάλ Καννών.
Ανταπόκριση από την Κρουαζέτ: Μάρα Θεοδωροπούλου.

Η σκηνοθέτης Ζιστίν Τριέ εξηγεί πώς κομμάτιασε ένα γάμο στο Anatomy Of A Fall

Η ταινία έγινε αμέσως ένα από τα πρώτα φαβορί για τον Χρυσό Φοίνικα στο 76ο Φεστιβάλ Καννών.
Anatomy Of A Fall

Η πτώση ενός άντρα από το παράθυρο αποτελεί το σημείο εκκίνησης του Anatomy Of A Fall, της νέας ταινίας της Ζιστίν Τριέ, μιας ακτινογραφίας ενος γάμου καμουφλαρισμένης σε δικαστικό procedural (η ταινία διαρκεί 2,5 ώρες, άρα έχει άφθονο χρόνο να τα κάνει όλα αυτά πολύ καλά). Η Σάντρα Χέλερ (Toni Erdmann), η γερμανίδα ηθοποιός που βρέθηκε να πρωταγωνιστεί σε δύο από τα φετινά φαβορί για τον Χρυσό Φοίνικα (το άλλο είναι το The Zone Of Interest) υποδύεται τη σύζυγο στην οποία πέφτουν οι υποψίες για το θάνατο του άντρα, καθότι δεν είναι ξεκάθαρο αν ήταν ατύχημα, αυτοκτονία ή δολοφονία. Κατά τη διάρκεια της δίκης της, αποκαλύπτονται όλες οι πτυχές του γάμου της και οι ιδιωτικές, σκοτεινές στιγμές ενός ζευγαριού, με οξυδερκή και εξαντλητικά ειλικρινή τρόπο.

Η Τριέ, που γεννήθηκε στις Κάννες και συμμετείχε για πρώτη φορά στο Διαγωνιστικό το 2019 με το Sybil, ήθελε να κάνει, όπως λέει, μια ταινία για την ήττα ενός ζευγαριού. «Η ιδέα ήταν να αφηγηθώ την ιστορία της πτώσης ενός σώματος, με τεχνικό τρόπο, και αυτό να μετατραπεί στην εικόνα της πτώσης του ζευγαριού, μιας ιστορίας αγάπης», λέει. «Η ταινία σταδιακά έγινε σαν μια μακρά ανάκριση: από το σπίτι στο δικαστήριο έχουμε απλώς μια σειρά από σκηνές όπου αμφισβητούνται οι χαρακτήρες. Ήθελα να επιστρέψω σε περισσότερο ρεαλισμό, με την σχεδόν παραστατική έννοια, είτε γραπτώς, είτε φορμαλιστικά. Έπρεπε, όμως, να προχωρήσω περισσότερο σε πολυπλοκότητα, τόσο σε όσα λέει η ταινία όσο και στα συναισθήματα που μπορεί να προκαλέσει. Όλα πήγαν προς μια μεγαλύτερη απογύμνωση: δεν υπάρχει επιπλέον μουσική, η ταινία είναι πιο απογυμνωμένη από τις προηγούμενές μου».

Βασικό συναισθηματικό σημείο της ταινίας είναι και η παρουσία του γιου του ζευγαριού στη δίκη, στην οποία ξεσκεπάζονται άσχημα μυστικά που συνήθως αποκρύπτονται από ένα παιδί. «Αυτό το ζευγάρι έχει έναν γιο που ανακαλύπτει την ιστορία των γονιών του σε μια δίκη (που ανατέμνει μεθοδικά τη σχέση τους) και περνά από το στάδιο της παιδικής ηλικίας, που ενσαρκώνει η απόλυτη εμπιστοσύνη στη μητέρα του, σε αυτό της αμφιβολίας», εξηγεί η Τριέ. «Η ταινία εξετάζει αυτό. Στις προηγούμενες ταινίες μου, τα παιδιά ήταν παρόντα, αλλά δεν είχαν τον λόγο, ήταν εκεί, αλλά δεν ακούγαμε την άποψή τους. Τώρα ήρθε η ώρα να εντάξουμε το βλέμμα του παιδιού στην ιστορία, να το ισορροπήσουμε με αυτό της Σάντρα, του κεντρικού χαρακτήρα. Η ταινία για το ζευγάρι και το μοίρασμα του χρόνου. Το παιδί βρίσκεται στο επίκεντρο».

Anatomy Of A Fall

Με το Φεστιβάλ Καννών να έχει ακόμα λίγες μέρες μπροστά του για να ολοκληρωθεί, το Anatomy Of A Fall βρίσκεται δεύτερο στη λίστα με τις υψηλότερες βαθμολογίες των κριτικών (πίσω από την προαναφερθείσα ταινία του Τζόναθαν Γκλέιζερ και σε ισοπαλία με το May December του Τοντ Χέινς), όχι μόνο χάρη στην άρτια τεχνική του, αλλά και στο πλούσιο σενάριό του, που αγγίζει θέματα ταύτισης σε παντρεμένα ζευγάρια. Η Τριέ αναρωτιέται: «Όταν είμαστε ζευγάρι, τι χρωστάμε ο ένας στον άλλον; Τι δίνουμε ο ένας στον άλλον; Είναι δυνατή η αμοιβαιότητα; Αυτά είναι ερωτήματα που με απασχολούν και που δεν εμφανίζονται συχνά στον κινηματογράφο». 

Εκτός από τη δύναμη του διαπροσωπικού δράματος, η ταινία αγγίζει και τα gender politics, με την κόντρα κατηγορούμενης και εισαγγελέα (ένας οργισμένος άντρας που αναζητά την αλήθεια με σκληρό, επιθετικό τρόπο) και την αναμενόμενη μεταχείρισή της από τα ΜΜΕ, που δεν θα ήταν η ίδια αν δεν επρόκειτο για γυναίκα. Η Τριέ συνεχίζει: «Εδώ, η ηρωίδα είναι μια αναγνωρισμένη συγγραφέας και ο σύζυγός της είναι δάσκαλος που κάνει μάθημα στον γιο τους στο σπίτι, ενώ προσπαθεί να γράψει. Υπάρχει προφανώς μια αποδόμηση του αρχετυπικού σχήματος του ζευγαριού. Οι ρόλοι αντιστρέφονται, βλέπουμε μια γυναίκα, που αναλαμβάνοντας πλήρως την ελευθερία της, δημιουργεί μια ανισορροπία. Η ισότητα στο ζευγάρι είναι μια υπέροχη ουτοπία αλλά πολύ δύσκολο να αποκτηθεί και η γυναίκα αποφασίζει να την πάρει χωρίς να το ζητήσει, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι διαφορετικά δεν θα της χαριστεί τίποτα. Αυτή η στάση είναι ταυτόχρονα ισχυρή και αμφισβητήσιμη, και η ταινία κάνει ακριβώς αυτό: αμφισβητεί».

H ταινία Anatomy Of A Fall θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από την Spentzos Film.
Η σκηνοθέτης Ζιστίν Τριέ εξηγεί πώς κομμάτιασε ένα γάμο στο Anatomy Of A Fall

Η Popaganda στο 76ο Φεστιβάλ Καννών.
Ανταπόκριση από την Κρουαζέτ: Μάρα Θεοδωροπούλου.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.