Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ren Hang: ένας ιδιόρρυθμος καλλιτέχνης της κινέζικης επαρχίας

Μια συνέντευξη με τον σπουδαίο Κινέζο φωτογράφο που πέθανε σήμερα σε ηλικία 30 ετών.
ATOPOS 010

Ο Ren Hang θα μπορούσε να θεωρηθεί ο φωτογράφος του αιώνα, χωρίς υπερβολή και αυτό γιατί ο μοναδικός τρόπος που φωτογραφίζει το γυμνό σώμα πλάι σε περιστέρια και γουρονοκεφαλές, κάτω από νούφαρα μέσα σε λίμνες, έχει γίνει viral, έχει επηρεάσει πολλούς φωτογράφους ανά τον κόσμο και έχει δημιουργήσει μια νέα – άτυπη ακόμη – σχολή καλλιτεχνών που πειραματίζονται με το γυμνό σώμα σε άλλο επίπεδο και σε αντιπαράθεση με απροσδόκητα στοιχεία, χρησιμοποιώντας φτηνό εξοπλισμό.

Ren Hang

Ren Hang

Των σκηνικό των λήψεων του είναι μη αναμενόμενα τοπία, οι πόζες είναι σουρεαλιστικές και οι άνθρωποι που στήνονται μπροστά στο φακό του, είναι συνήθως φίλοι του ή φίλοι φίλων και άρα άνθρωποι που δεν γνωρίζουν απαραίτητα πώς να στηθούν ακριβώς για να φωτογραφηθούν. Αυτό ακριβώς αναζητά ο Ren Hang. Τον αυθορμητισμό, τον άγουρο ερωτισμό, την ωμότητα, το ελάττωμα και την αμηχανία μπροστά στο έντονο φλας, που θα αποτυπώσει με ένα κλικ μιας φθηνής φωτογραφικής μηχανής.

ATOPOS 005
ATOPOS 004
ATOPOS 003
ATOPOS 002
ATOPOS 001

Η δουλειά του φωνάζει όσα εκείνος δε θέλει να πει, καθώς είναι αρκετά δωρικός. Μας υποδέχτηκε φορώντας σαγιονάρες. Όπως είπε, απολαμβάνει πολύ τον καθαρό αττικό ουρανό και τις ηλιόλουστες μέρες. «Μου αρέσει η Αθήνα γιατί είναι μια ήσυχη πόλη, οι ρυθμοί είναι σχετικά αργοί, ίσως έφταιγε βέβαια το ότι έφτασα εδώ μέσα στις διακοπές του Πάσχα. Ο καιρός είναι υπέροχος, μου αρέσει που είναι καθαρός ο ουρανός.»

ATOPOS 016
ATOPOS 013

Μεγάλωσε σε μια επαρχιακή πόλη της νοτιοανατολικής Κίνας και η δουλειά του έχει «αφοριστεί» από το κινέζικο κράτος, καθώς απαγορεύεται να εκθέσει σε γκαλερί εκεί. Πώς ανέπτυξε μια τόσο ριζοσπαστική οπτική σε ένα τόσο συντηρητικό περιβάλλον;

«Οι γονείς μου είναι απλοί εργάτες, δεν είχα κάποια επιρροή σε στην οικογένειά μου. Έφυγα από την επαρχιακή πόλη της Κίνας στην οποία μεγάλωσα και πήγα στο Πεκίνο για να σπουδάσω marketing, αλλά τελικά δεν μου άρεσε καθόλου, βαρέθηκα αμέσως. Είχα πολύ ελεύθερο χρόνο ως φοιτητής, έτσι έπιασα στα χέρια μου μια μηχανή, την πιο φτηνή που μπορείς να φανταστείς – την οποία χρησιμοποιώ και σήμερα – και άρχισα να τραβώ φωτογραφίες. Μέσα σε έξι μήνες είχα παρατήσει τη σχολή μου και ασχολούμουν αποκλειστικά με την φωτογραφία, αυτό έγινε περίπου το 2008. Αν γύριζα πίσω δε θα άλλαζα τίποτα στο ύφος των φωτογραφιών μου. Τα αφήνω όλα στο τυχαίο, στο συναίσθημα της στιγμής και δεν ασχολούμαι με το παρελθόν καθόλου. Δεν αντιμετωπίζω το γυμνό σώμα ως κάτι εξωπραγματικό, ούτε μου αρέσει να εξωραΐζω την δουλειά μου ως κάτι ιδιαίτερο. Απλώς αυτό μου αρέσει να φωτογραφίζω, γυμνά σώματα. Σε κάποιον αρέσει η Coca – Cola, εμένα μου αρέσει αυτό. Δεν νιώθουν αμήχανα οι άνθρωποι που φωτογραφίζω. Δεν έχει συμβεί κάτι πολύ περίεργο κατά την διάρκεια κάποιας φωτογράφησης. Πάντα γελάμε και περνάμε καλά. Πάντως δεν έχει πεθάνει κανείς ακόμα, οπότε όλα καλά.»

ATOPOS 015
ATOPOS 014

Πριν κάποιες μέρες η Atopos δημοσίευσε μια ανακοίνωση όπου Ασιάτες που ζουν στην Αθήνα, θα μπορούν να προσέλθουν στην γκαλερί για τους φωτογραφίσει ο Ren. Αλήθεια, ξέρουν οι Κινέζοι της Αθήνας ποιος είναι ο Ren Hang και είναι διατεθειμένοι να φωτογραφηθούν γυμνοί; Γιατί δεν δοκίμαζε καλύτερα με Αθηναίους;

«Έκανα open call για να φωτογραφίσω Ασιάτες στην Αθήνα και όχι Αθηναίους ή άτομα κάποιας άλλης εθνικότητας καθώς αρχικά, δε θέλω να κουράζομαι προσπαθώντας να μιλήσω Αγγλικά, γιατί με αποσυντονίζει από το έργο μου αυτό. Επίσης έχω μάθει πώς να χειρίζομαι το σώμα ενός Ασιάτη, πώς να το τοποθετήσω στη φωτογραφία που θέλω να βγάλω. Είναι καθαρά για πρακτικούς λόγους λοιπόν. Έχει ανταποκριθεί κόσμος στο open call και έχω ήδη τραβήξει κάποιες φωτογραφίες.»

Κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας καταλήξαμε να μιλάμε για μουσική και ο Ren Hang μας είπε πως είναι προσωπικός φίλος μερικών από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της indie σκηνής αυτή την στιγμή στην Κίνα.

«Μερικές από τις αγαπημένες μου μπάντες, που τυχαίνει να είναι και φίλοι μου είναι οι Jayside, Carsick Cars, P.K. 14 και Nova Heart. Είμαι και μεγάλος fan της Madonna. Μου αρέσει το τελευταίο της άλμπουμ κι ας το μίσησαν πολλοί. Θα επιστρέψω στην Ευρώπη, πιθανότατα στο Βερολίνο που είναι ένας από τους σταθμούς της περιοδείας της, για να την δω.»

http://youtu.be/DFZO_rWQlkY

http://youtu.be/_Gc52l6Z8ro

«Στην Atopos θα δείτε πολύ καινούριο υλικό που δεν έχω παρουσιάσει ποτέ πριν  και εύχομαι μέσα σε αυτό να είναι και φωτογραφίες που θα τραβήξω εδώ.»


Atopos Unlocked #RenHang, Γκαλερί Atopos, Σαλαμίνος 72 

ATOPOS 012
ATOPOS 009
ATOPOS 008
ATOPOS 007
ATOPOS 006
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.