Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ποιος Tim Etchells; Εμείς έχουμε την #Ironik

Τα paste up της Ηρούς Νικολάου, “Woke Up Like This”, “Sober Aaand It’s Gone” και “You Drive Me Peanuts”, έχουν γεμίσει την πόλη προσφέροντας πολλές «Instagram ευκαιρίες». Τι κρύβεται πίσω από το project "spot the ironik";
Φωτογραφίες: Κατερίνα Σαμαρτζή / FOSPHOTOS
Ironik στην Αβραμιώτου

Ironik στην Αβραμιώτου

Ανηφόριζα τη Βορέου προς το γραφεία της Popaganda και τότε το είδα. Ένα paste up που γράφει “Sober Aaand It’s Gone”. Μειδίασα ελαφρώς καθώς σκέφτηκα, «Α, η ιστορία της ζωής μου, και μερικών ακόμα ανθρώπων που ξέρω» , το έβγαλα φωτογραφία και με αυτό το caption περίπου, το ανέβασα στο Instagram. Λίγες μέρες μετά παρατήρησα και άλλα paste up με την ίδια γραμματοσειρά και αισθητική, να αναπαράγουν άλλα δύο δημοφιλή μηνύματα με σαρκαστική διάθεση στο εμπορικό τρίγωνο. Όλα έχουν από κάτω το hashtag  #ironik. Είναι ο δημιουργός; Είναι το όνομα του project;  Είναι μήπως και τα δύο εν είδει κάπου πολύ έξυπνου λογοπαιγνίου; Μόνο πατώντας πάνω στο hashtag υπήρχε μια πιθανότητα να μάθω. Έτσι ανακάλυψα την Ηρώ Νικολάου aka Ironik (φυσικά και ήταν ένα πολύ έξυπνο λογοπαίγνιο) που κρύβεται πίσω από το project των ευρηματικών φράσεων που στόλισαν αιφνιδιαστικά την πόλη.

Η ιστορία της ζωής μας στη Βορέου

Η ιστορία της ζωής μας στη Βορέου

Πρόσφατα, έγινε μεγάλη συζήτηση στην πόλη για το τι μπορεί να είναι, τα μηνύματα του ιδρυτή  και σκηνοθέτη των Force Entertainment, Tim Etchells που γεμίσει την Αθήνα, στα πλαίσια του Fast Forward Festival. Είναι ίσως μια καινούρια τάση. Η τέχνη εισβάλει στο αστικό τοπίο, μπλέκεται με τις αφίσες για την επερχόμενη συναυλία του Γιώργου Μαζωνάκη και του Μιχάλη Ρακιτζή, ταγκιές και αυτοκόλλητα και σε προκαλεί να της δώσεις λίγη από την προσοχή σου καθώς περπατάς βιαστικά πηγαίνοντας στις δουλειές σου. Να σταθείς και την κοιτάξεις, να προβληματιστείς, να διαδράσεις με το έργο. Υπάρχει φυσικά το street art, αλλά εδώ, σε αυτή την καινούρια συνθήκη, απουσιάζει ο δημιουργός. Υπάρχει ίσως μια υποψία του κάπου αλλά όχι μια ξεκάθαρη υπογραφή. Για αυτό και η Ηρώ επέλεξε το concept του άγνωστου δημιουργού, «γιατί θεωρώ ότι είναι από τη μια ένας τρόπος ο θεατής να επικεντρωθεί στο έργο-μήνυμα και όχι στον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από αυτό, και από την άλλη δημιουργεί ερωτηματικά που τον κάνουν να θέλει να ψάξει περισσότερο για το project. Αν και χρονικά αλλά και εννοιολογικά τα projects μας διαφέρουν, βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την κίνηση του Etchells να δώσει βήμα για να εκφραστούν οι σκέψεις και επιθυμίες των ανθρώπων αυτών».

Συμβαίνει...

Συμβαίνει…

...όπως και αυτό

…όπως και αυτό

Η Ηρώ σπουδάζει αυτή τη στιγμή Art Design for Industries στην Σχολή Καλών Τεχνών του Τορίνο της Ιταλίας, όπου και διαμένει. Η Αθήνα ωστόσο, όπου και μεγάλωσε έγινε – για αρχή – ο «καμβάς» του νέου της project. «Η Αθήνα είναι η πόλη μου. Είναι όμορφη μέσα στις κάποιες ασχήμιες της, ήσυχη μες το χάος της, μια πόλη που ποτέ δεν κοιμάται και είναι έτοιμη να σε αφήσει έκπληκτο σε κάθε της γωνιά. Την αγαπώ με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο.

H Ηρω Νικολάου aka Ironik

H Ηρώ Νικολάου aka Ironik

Το spot the ironik project ξεκίνησε ως ένας τρόπος έκφρασης και ως  ένα στοίχημα για το αν θα υπάρξουν άτομα που θα ανεβάσουν τα posters με το hashtag #ironik στα social media τους. Είμαι εξαιρετικά κυνική και ειρωνική όσον αφορά την κοινωνική μας πραγματικότητα και έτσι μέσα από τα posters θέλησα να δώσω μια νότα σαρκασμού και ίσως αυτοσαρκασμού στην καθημερινότητά μας. Μέσα στους επόμενους  μήνες το “spot the ironik” θα έχει ακόμα περισσότερες και καινούργιες αφίσες στην Αθήνα αλλά θα ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, Τορίνο, Μιλάνο, Πάρμα, Λισσαβόνα, Μαδρίτη, Άμστερνταμ και  θέλω να πιστεύω και σε ακόμα περισσότερες , γι’ αυτό stay tuned».

Το πιο popular past up της Ironik

Το πιο popular past up της Ironik

Και έξω από το six d.o.g.s

Και έξω από το six d.o.g.s

Αν ποστάρεις στο Instagram κάποιο από τα paste up, είναι πολύ πιθανό να λάβεις κάποιο comment με emoticon χαράς από την Ironik (που δε διστάζει έτσι να σου αποκαλυφθεί), που τσεκάρει το hashtag ανελλιπώς για να δει τις αντιδράσεις του κόσμου. «Η αλήθεια είναι  ότι η αποδοχή του project ήταν ευχάριστα απρόσμενη. Κάποιοι μπορεί να ταυτίστηκαν με τις φράσεις που είναι γραμμένες, κάποιοι άλλοι ίσως να το βρήκαν απλά διαφορετικό, αλλά το γεγονός ότι το μοιράστηκαν μέσω των social media τους με χαροποιεί ιδιαίτερα. Ελπίζω και τα καινούρια posters να έχουν την ίδια ανταπόκριση». Σίγουρα τα αναμένουμε. Αν λοιπόν ακολουθήσεις την Ironik στο Instagram θα δεις και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα πράγματα που κάνει όπως το ironik diaries, ένα project που στην αρχή ξεκίνησε ως μια προσωπική καταγραφή φράσεων που χαρακτήριζαν το mood της κάθε μέρας , νεύρα, αισιοδοξία, αϋπνία, άγχος «κυρίως άγχος» και σύντομα θα μετουσιωθούν σε νέες αφίσες και μια μικρή σειρά merch, πάντα με την υπογραφή ironik

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.