Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΘΕΑΤΡΟ

Μυστήριο 115 ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΠΛΟΙΑ: Μια ξεχωριστή παράσταση για να κλείσεις αυτό το καλοκαίρι όπως του πρέπει

Όταν η Αργυρώ Χιώτη και ο Ευθύμης Φιλίππου συνθέτουν έναν μονόλογο που διακόπτει συνεχώς τραγούδια και διακόπτεται από αυτά και την ερμηνεία αναλαμβάνουν η Αγγελική Παπούλια και ο The Boy, η προσοχή μας πέφτει κατευθείαν στην Ελευσίνα.
Φωτογραφίες: Ανδρέας Σιμόπουλος
ΜΥΣΤΗΡΙΟ 115 ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΠΛΟΙΑ

“Με τους λόφους τριγύρω να είναι τα στήθη ενός σώματος από βράχια χώματα και πέτρες.”

Όταν και όπου βάζει το χεράκι του ο Ευθύμης Φιλίππου (α.κ.α το άλλο μισό του Γιώργου Λάνθιμου στο τόσο ιδιαίτερο κινηματογραφικό του καρδιογράφημα), οι κεραίες μας χτυπάνε σαν τρελές. Το λες και αδυναμίες.

“Μπαμπά δεν υπάρχει μέρα που δεν σκέφτομαι πόσο κομψός ήσουν. Δεν υπάρχει μέρα που δεν σκέφτομαι πόσο όμορφος ήσουν. Δεν υπάρχει μέρα που δεν σκέφτομαι πόσο άκαρδος ήσουν.”

Μυστήριο 115 ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΠΛΟΙΑ

Αγγελική Παπούλια & The Boy

Μυστήριο 115 ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΠΛΟΙΑ

Υπάρχει ένα στόρι να μου διηγηθείς; Υπάρχει ένα και βγάλε εσύ τα συμπεράσματα σου! Στη Βλύχα της Ελευσίνας, τη μικρή χερσόνησο που μετατράπηκε σε νεκροταφείο πλοίων, καταφτάνουν με το φορτηγό τους δύο αδέλφια για την πραγματοποίηση μιας ιδιαίτερης τελετής: να μεταμοσχεύσουν στο σώμα τους μέλη από τα σώματα των γονιών τους και να μεταμορφωθούν σε αυτούς. Μια τελετή με μάρτυρες τους θεατές και τον θεό. «Πρέπει όλοι να θυμάστε πως ο θεός θα εκνευριστεί εάν καταλάβει ότι ένας άνθρωπος απαξιώνει μια τέτοια τελετή και αν εκνευριστεί ο θεός, τότε όλη αυτή η προσπάθεια θα καταλήξει σε μια αποτυχία. Αν ο θεός εκνευριστεί, εκτός από το ότι η προσπάθεια αυτή θα καταλήξει σε μια αποτυχία, θα τιμωρήσει και όλους εμάς και η τιμωρία αυτή δεν θα είναι μόνο ότι θα καταλήξουμε μετά θάνατον στην κόλαση αλλά και κάτι ακόμα ίσως χειρότερο από αυτό».

Δεν ξέρω αν κατάλαβες, αν το ένοιωσες ή αν το διάβασες ανάμεσα στις λέξεις αλλά εδώ έχουμε μια κλασσική κατάθεση weird κομψότητας που εισέρχεται στη θεατρική φόρμα με την άνεση κατακτητή αποφασισμένου να τα σαρώσει όλα.
 
“Δεν είχε νόημα η άρνηση του ενταφιασμού της μαμάς γιατί τα κομμάτια της που δεν προλάβαμε να διασώσουμε αντί για τα σκουλήκια τα ‘φαγαν τα σπουργίτια και κάποια άλλα πουλιά – καλύτερα τα πουλιά να σε τρώνε μας είπε ο μπαμπάς παρά τα σκουλήκια και αυτή του την φράση σκέφτομαι σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής μου τόσο της προσωπικής όσο και της επαγγελματικής και παίρνω δύναμη.”

Μυστήριο 115 ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΠΛΟΙΑ

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στις 30 & 31 Αυγούστου το Μυστήριο 115 ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΠΛΟΙΑ, στη ΒΛΥΧΑ – Νεκροταφείο ΠλοίωνΚαι όπως είναι  ξεκάθαρο, πρόκειται για ένα αλληγορικό έργο που μιλά για τη συμφιλίωση με τον θάνατο, με το παρελθόν και τις πληγές του, και με την αναπόφευκτη ομοιότητα με τους γονείς μας. Απλά κατανοητά πράγματα.

Θα καταφέρουμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα από αυτούς; Αναπάντητο ίσως το ερώτημα. Για την ώρα ας δεχτούμε πως απολαμβάνουμε ένα έργο γεμάτο ψευδαισθήσεις και παρεμβάσεις στο σώμα. Με πρόσθετα, δύο ερωτήματα, έτσι για παίξει το μυαλό καλύτερα το παιχνίδι της εξήγησης. Μπορεί να εξαγνιστεί η δράση των προηγούμενων γενεών στο τοπίο της Βλύχας; Μπορεί εν τέλει να αναιρεθεί ο βιασμός που έχει τελεστεί σε αυτή τη χερσόνησο της Ελευσίνας;

Μυστήριο 115 ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΠΛΟΙΑ

Αργυρώ Χιώτη & Ευθύμης Φιλίππου

Πότε: 30 & 31 Αυγούστου
Χώρος: ΒΛΥΧΑ – Νεκροταφείο Πλοίων
Σημείο προσέλευσης: Πάρκινγκ Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας | Η πρόσβαση στη Βλύχα θα πραγματοποιείται αποκλειστικά με λεωφορεία από το πάρκινγκ προς τη Βλύχα
Ώρα προσέλευσης: 19:30-20:00 Ώρα έναρξης: 20:30
ΚΕΙΜΕΝΟ: Ευθύμης Φιλίππου
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αργυρώ Χιώτη
ΜΟΥΣΙΚΗ: The Boy
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: Τάσος Παλαιορούτας
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Άγγελος Μέντης
ΒΟΗΘΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΟΣ: Νεφέλη Γιώτη, Αγγελίνα Λεοντή
ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: VASISTAS / Μαρία Δούρου
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Αγγελική Παπούλια, The Boy
ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΟΙ: Τζωρτζίνα ΧρυσκιώτηΔημήτρης Κολλιός
 Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχύλεια
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.