Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΘΕΑΤΡΟ

Πάμε στην «Γιορτή για την αλλαγή του κόσμου»; Μια μουσική παράσταση ονειρεύεται κάτι σπουδαίο

Στις 15 Σεπτεμβρίου 26 μουσικοί, τραγουδιστές/τριες, χορευτές/τριες και ηθοποιοί, υπόσχονται να προκαλέσουν μια έκρηξη ελευθερίας στην Ελευσίνα.

Μια αλλόκοτη συμμορία καλλιτεχνών, πλάσματα παράξενα, στήνουν μια τελετή, για να αλλάξει ο κόσμος. Ξεκινώντας από την Πλατεία Ηρώων και καταλήγοντας στο πάρκινγκ του Παλαιού Ελαιουργείου, όπου και θα κορυφωθεί η διαδρομή τους, προκαλούν έκρηξη προσωπική, συναισθηματική και απελπισμένη. Συλλογική και τρομακτική. Απαιτούν, φωνάζουν, φιλιούνται, χορεύουν, ερωτεύονται, χορεύουν ασταμάτητα, διεκδικούν. Απαιτούν. Χτίζουν και γκρεμίζουν. Παρελαύνουν και καλούν τον κόσμο να τους ακολουθήσει. Να γίνει μέρος της γιορτής. Και μαζί, μέρος της αλλαγής. 

Το Μυστήριο 113 «Μια γιορτή για την αλλαγή του κόσμου» είναι μια έκρηξη για την αλλαγή, την υπεράσπιση της ποίησης, του έρωτα, της τέχνης. Μια έκρηξη γεμάτη ελευθερία, γεμάτη οξυγόνο.

Όπως λέει η Εριφίλη Γιαννακοπούλου, η οποία έδωσε πνοή στην ομάδα oper(o) το 2008 και έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση της παράστασης: «Έχουμε φτιάξει μια παράσταση γιορτή, μια παράσταση σαν αυτό το αίσθημα που έρχεται όταν γνωρίζεις καινούριους ανθρώπους και είναι σαν να τους ήξερες χρόνια. Κοιτάζεις στα μάτια, ρουφάς τις κουβέντες, παίρνεις σαν ζαβολιά άλλη μια μπίρα κερνάς ένα τσιγάρο και συνεχίζεις την κουβέντα και τα βλέμματα, με αγωνία μην τελειώσουν. Θυμάσαι;»

Με τέτοια περιγραφή, πως να μην σου κινήσει την περιέργεια να δεις τι έχουν ετοιμάσει για το κοινό 26 καλλιτέχνες; «Ε λοιπόν, έχουμε φτιάξει μια παράσταση που φωνάζει.  Επειδή βλέπουμε καθαρά το άγριο και ζοφερό σκοτάδι που υπάρχει και που όλο γιγαντώνεται. Επειδή η απελπισία έφτιαξε στο λαιμό μας έναν κόμπο από αυτούς που κι αν γίνουν κλάμα δε εξαφανίζονται και πρέπει να φωνάξεις και να χορέψεις και να αγκαλιαστείς και να ελευθερωθείς από μέσα προς τα έξω για να φύγει. Φτιάξαμε μια γιορτή που εκρήγνυται για να έρθεις κι εσύ μαζί και να θυμηθούμε μαζί και να φανταστούμε μαζί πως ξεκινάνε οι αλλαγές, και αγκαλιά να κλάψουμε και να αρχίσουμε ξανά», συνεχίζει η Εριφίλη.

Μάλιστα, 15 Σεπτεμβρίου είναι η ημερομηνία που σύμφωνα με ιστορικές καταγραφές ξεκινούσαν τα Ελευσίνια Μυστήρια. Έτσι, η μεγάλη αυτή γιορτή έρχεται στην πόλη, ακριβώς στα μισά του Σεπτέμβρη, για να βροντοφωνάξει τη βαθιά ανάγκη για ελευθερία και αναγέννηση. 

«Καμία φορά το ίδιο αίσθημα έρχεται όταν συναντιέσαι με πολλούς ανθρώπους και ξαφνικά νιώθεις λιγότερο μόνος, λιγότερο φοβισμένος γιατί είναι κι άλλοι δίπλα σου και γύρω σου και φωνάζουν κι αυτοί, ψηλοί όμορφοι και περήφανοι σα δέντρα. Και φοβούνται και αυτοί αλλά δε φεύγουν, και σε χρειάζονται όσο εσύ εκείνους. Και η ψυχή σου γαληνεύει και η φωνή σου δυναμώνει και τα πόδια σου χορεύουν και τα μάτια σου κοιτάζουν αλλιώς και γεμίζουν. Και ξαφνικά, εντελώς ξαφνικά, ο χρόνος αλλάζει και η στιγμή αποκτά υπόσταση, έρχεσαι εδώ τώρα και πιστεύεις ότι ο κόσμος είναι όμορφος», σημειώνει η καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας oper(o). 

Εμάς μας έπεισε ότι η ομάδα αυτή βλέπει τα πράγματα και τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο.

Μόλις 21 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, μια από τις σημαντικότερες ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, η Ελευσίνα είναι η τέταρτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης που φιλοξενείται στην Ελλάδα.

Η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό «Αγ. Μαρίνα» του μετρό και 878 από Αχαρνές)

Με προαστιακό (στάση «Μαγούλα» και στη συνέχεια με το λεωφορείο 863)

Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο)

Ημερομηνία: Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου

Ώρα προσέλευσης: 19.15

Σημείο εκκίνησης: Πλατεία Ηρώων (αρχή Πεζόδρομου Νικολαΐδου)

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Διάρκεια: 60 λεπτά

Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχύλεια

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.