Παρά το ότι τα διηγήματά του (καθώς και τα αυτοβιογραφικά του κείμενα) είναι αυτά που του προσέδωσαν το μεγαλύτερο κομμάτι της φήμης του, η πρώτη γνωριμία του ελληνικού αναγνωστικού κοινού – την πρόσφατη δεκαετία) με τον, σημαντικό και πολυβραβευμένο, Αμερικανό Tobias Wolff (1945 – σήμερα) έγινε με δύο μυθιστορήματά του.

Επιτέλους, έφτασε και η ώρα που μεταφράζονται στη γλώσσα μας ορισμένα από τα διηγήματά του: «Η Χαρά του Πολεμιστή» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίκαρος είναι μια συλλογή δέκα εκ των καλύτερων διηγημάτων του, τα οποία καλύπτουν την χρονική περίοδο από το 1981 ως και το 2008, δίνοντας μας έτσι μια εικόνα της πορείας του. Τα κείμενα έχουν έκταση από επτά ως τριάντα σελίδες.

Στο «Θνητοί», ένας νεαρός δημοσιογράφος απολύεται, γιατί έγραψε τον επικήδειο ενός ανθρώπου που ζει. Ο μη θανών θα του κάνει το τραπέζι, όπου θα του αποκαλύψει ότι ο ίδιος είχε τηλεφωνήσει για να γραφτεί ο επικήδειός του.

Στο «Άγρυπνος», ένας νεαρός δεν έχει ύπνο και διαβάζει Όμηρο, ενώ περνάνε από το μυαλό του τα γεγονότα της ολιγόμηνης σχέσης του με την κοπέλα που κοιμάται δίπλα του, καθώς συνειδητοποιεί ότι, αντίθετα με τον αρχικό του στόχο, την έχει ερωτευτεί αλλά η ανωριμότητά του θα την κάνει να φύγει μακριά του.

Στο «Ένα επεισόδιο από τη ζωή του καθηγητή Μπρουκ», ένας καθηγητής Πανεπιστημίου θα αναγκαστεί να συν-ταξιδέψει για ένα συνέδριο με τον συνάδελφο που δεν συμπαθεί και διαρκώς επικρίνει, ο οποίος θα γίνει απροσδόκητος μάρτυρας της εξωσυζυγικής ατασθαλίας του Μπρουκ.

«Ο Ψεύτης» αγγίζει το θέμα που έχει απασχολήσει τον Wolff στο μυθιστόρημα «Το παλιό σχολείο», όπου ένας οικότροφος μαθητής λέει ψέμματα για την καταγωγή του, ώσπου θα αναγκαστεί να γράψει την αλήθεια για να κερδίσει έναν διαγωνισμό διηγήματος.

Το ομότιτλο διήγημα φέρνει στο μυαλό τον «Κλέφτη του στρατοπέδου», το μυθιστόρημα του συγγραφέα για τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Δύο διηγήματα έχουν να κάνουμε το χιόνι. Στο «Φρέσκο χιόνι» ένας πατέρας και ένας υιός έχουν αποκλειστεί λόγω του χιονιά, με τον πατέρα να αποφασίζει να παραβεί τις απαγορεύσεις της αστυνομίας και να οδηγεί επικίνδυνα στο εντελώς χιονισμένο τοπίο, για να καταφέρουν να επιστρέψουν στο σπίτι και να αποφύγει την φασαρία με τη σύζυγό του.

Στο «Κυνηγοί στο χιόνι», καθώς τρείς φίλοι προσπαθούν μάταια να πιάσουν ένα ελάφι, ο ένας πυροβολεί (κατά λάθος;) και τραυματίζει τον άλλο στο στομάχι. Στο δρόμο για το νοσοκομείο, θα αποκαλυφθούν μυστικά που θα τους φέρουν πιο κοντά.

Μαθητής και φίλος του κορυφαίου Ρέιμοντ Κάρβερ και μεγάλος θαυμαστής του Τσέχωφ, ο Tobias Wolff επιδεικνύει στα διηγήματά του τόμου την εξαιρετική ικανότητά του τόσο στο να δημιουργήσει μια ιστορία, όσο και στο να χτίσει σε λίγες σελίδες τους χαρακτήρες των ηρώων του.

Οι οποίοι βρίσκονται μπροστά σε διλήμματα: ο πατέρας που οδηγάει παράτολμα, μπας και έτσι σώσει το γάμο του. Ο καθηγητής που κρίνει τους άλλους, αλλά διαπράττει μοιχεία. Ο ψεύτης υιός που ξέρει πόσο ενοχλεί την μητέρα του η οργιώδης φαντασία του. Ο άγρυπνος νεαρός που πρέπει να σοβαρευτεί για να μη χάσει την κοπέλα. Ο κυνηγός που ετοιμάζεται να χωρίσει τη γυναίκα του για την ανήλικη μπείμπι-σίτερ. Ο άλλος κυνηγός που διατυμπανίζει ότι είναι χοντρός λόγω των αδένων του, ενώ το χρησιμοποιεί σαν δικαιολογία για να τρώει διαρκώς.

Οι ήρωες του Wolff κινούνται πάντα στο δίπολο καλό για μένα – κακό για την κοινωνία. Ο συγγραφέας θέτει τα κοινωνικά όρια, αλλα μετά, όπως ο Κάρβερ και ο Τσέχωφ, δεν κρίνει. Αποτυπώνει την εικόνα, σαν ένας εξωτερικός παρατηρητής που ενδιαφέρεται να κατανοήσει την ανθρώπινη κατάσταση και τις επιλογές των ηρώων του. Εξ’ου και η γραφή του είναι «απλή», χωρίς επίθετα και λοιπά στολίδια.

«Η Χαρά του Πολεμιστή» είναι μια εξαιρετική εισαγωγή στο έργο του Wolff. Ο μικρός τόμος των ούτε διακοσίων σελίδων, διαβάζεται σε ένα απόγευμα και δημιουργεί στον αναγνώστη την ανάγκη να εμβαθύνει στο έργο του συγγραφέα.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.