Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο Jeff Koons θα στείλει έργο του στο φεγγάρι σε μερικούς μήνες. Μας το είπε ο ίδιος

Μια συζήτηση με τον Jeff Koons δεν μπορεί να είναι ποτέ βαρετή, ειδικά όταν ο πιο γνωστός εικαστικός της εποχής μας απλά μοιράζεται, σαν είναι κάτι συνηθισμένο, τις λεπτομέρειες μιας δημιουργίας του που θα πάει στη Σελήνη.

Screenshot από το website jeffkoonsmoonphases.com

Ο Jeff Koons, ο επιμελητής Massimiliano Gioni και η δημοσιογράφος των New York Times, Farah Nayeri βρέθηκαν στην κεντρική σκηνή τη Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση το Σάββατο 18 Ιουνίου στο πλαίσιο του φεστιβάλ Art for Tomorrow Talks για να μιλήσουν για το έργο -και κυρίως τη δημοφιλία- του καλλιτέχνη που τη μεθεπόμενη εγκαινίασε τη νέα του έκθεση στα σφαγεία της Ύδρας με τίτλο Apollo σε συνεργασία πάντα με το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, του φίλου του και παγκόσμια γνωστού συλλέκτη τέχνης, Δάκη Ιωάννου.

Ο γνωστός εικαστικός, που είναι ένας rock star της τέχνης -έργο του πουλήθηκε μερικά χρόνια πριν σε δημοπρασία για περισσότερο από 90 εκατομμύρια ευρώ-, έχει αναφερθεί ξανά και ξανά στην ψηφιακή εποχή που ζούμε ως τη νέα Αναγέννηση. Ο μαξιμαλιστικός του χαρακτήρας που αναδεικνύεται από τα έργα του, τα οποία μπορούν να περιγραφούν μόνο με λέξεις σε υπερθετικό βαθμό, και το γεγονός ότι από νωρίς κατάλαβε την επιρροή που είχε το να βάλει το ίδιο του το πρόσωπο μέσα στην τέχνη του, έκανε τον Jeff Koons ίσως τον πιο γνωστό εικαστικό της γενιάς του -και της σύγχρονης εποχής-, αναγνωρίσιμο όπως οι μεγαλύτεροι pop stars του κόσμου, με έργα του να έχουν την απήχηση της pop art του Andy Warhol.

jeff koons και Massimiliano Gioni

Jeff Koons, αριστερά, και ο επιμελητής Massimiliano Gioni δεξιά

«Ο Koons κάνει πολύ περίπλοκα πράγματα να φαίνονται απλά», είπε μεταξύ άλλων στη συζήτηση ο Massimiliano Gioni, ενώ ανάμεσα στις λοιπές πληροφορίες που πήραμε από τη συζήτηση που διεξήχθη την ημέρα εκείνη στη σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση είναι ότι ο Koons νιώθει ότι απέκτησε τόσο μεγάλη πλατφόρμα γιατί έμαθε να αποδέχεται πάντα τον εαυτό του, ότι εμπνέεται από τα έργα του φιλοσόφου John Dewey, ότι αγαπά την όψιμη δουλειά του Picasso γιατί του υπενθυμίζει τη σημασία και τη δυνατότητα της αναγέννησης, ότι τον τελευταίο καιρό κοιτάει για έμπνευση τα ελληνικά αγάλματα και ότι μια “εκδρομή” με μια θεία του σε ένα μουσείο της Φιλαδέλφεια όπου μεγάλωσε ευθύνεται για την ενασχόληση του με την τέχνη. Επίσης ο Koons χάρισε ένα iconic τσιτάτο στο κοινό λέγοντας πως “όταν πήγε στη σχολή Καλών Τεχνών, έμαθε ότι δεν ξέρει τίποτα για την τέχνη” και επικέντρωσε τον διάλογο στην επιδραστικότητα της τέχνης του, που σύμφωνα με τον ίδιο σχετίζεται με την αποδοχή της δικής του πολιτισμικής ιστορίας και την ικανότητα του να ανοίγεται στις εμπειρίες.

Και αν όσο διαβάζετε το κείμενο αυτό σκέφτεστε ότι η Kate Bush είναι Νο.1 στα μουσικά charts της Αγγλίας, το Top Gun είναι η μεγαλύτερη ταινία στον κόσμο και μιλάμε για τον Jeff Koons με την ένταση που ασχολιόμασταν όταν ήταν ζευγάρι με την Τσιτσιολίνα, άρα σε λίγο θα δούμε και τη δεκαετία του 90 να ανατέλλει, κάνετε λάθος γιατί αρχικά έχετε ημερολόγιο για να το επιβεβαιώσετε και επίσης η πραγματική είδηση από την καριέρα του καλλιτέχνη είναι ότι σε μερικούς μήνες θα στείλει στο φεγγάρι ένα έργο του, αναδεικνύοντας τον βασικά στον πρώτο καλλιτέχνη που “επικοίζει” τη Σελήνη με την τέχνη του.

Το κοινό φάνηκε να καθηλώθηκε από τα όσα είπε για το διάστημα και τις λεπτομέρειες που έδωσε για το έργο του. «Σκέφτηκα να πάω στο διάστημα, αλλά μετά σκέφτηκα ότι θα έχανα πολύ χρόνο από το studio μου γιατί χρειάζεται προετοιμασία», είπε χαρακτηριστικά ο Koons. Το έργο που θα πάει στη Σελήνη ακούει στο όνομα Moon Phases και έχει δύο όψεις. Η πρώτη είναι στη Γη και περιλαμβάνει μοναδική ψηφιακή δουλειά και η άλλη είναι στο φεγγάρι όπου πολλά πορτραίτα επιφανών φιγούρων στην ανθρώπινη ιστορία θα προσγειωθούν στην επιφάνειά του σε ένα ειδικά κατασκευασμένο κύβο 5,5 x 5,5, οποίος θα τοποθετηθεί στην επιφάνεια της Σελήνης. Ο κύβος θα ταξιδέψει με το Nova-C Lunar Lander, που θα εκτοξευτεί από την πλατφόρμα 39A του Kennedy Space Center αργότερα το 2022, 50 χρόνια μετά την τελευταία επανδρωμένη αποστολή της Αμερικής στον δορυφόρο της Γης το 1972. Αν δυσκολεύεστε να καταλάβετε πώς λειτουργεί η τεχνολογία σε συνδυασμό με την τέχνη του Koons -όπως και εμείς- μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το δημοσιεύμα της Pace gallery ή να μείνετε συντονισμένοι στο website του Jeff Koons για το project, για να δείτε τον καλλιτέχνη που μας έμαθε μέσα από τα εργά του ότι η γνώση έρχεται μέσα από πλήρη αποδοχή των επιθυμιών -μια επικούρεια θεώρηση του κόσμου- να γράφει και πάλι ιστορία.

Η έκθεση Apollo συμβαίνει στα Σφαγεία της Ύδρας από την 21η Ιούνη μέχρι την 31η Οκτώβρη του 2022.
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.