Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΕΞΟΔΟΣ

Το Topio στη Μάνη είναι μια επιστροφή στις ρίζες μας

Στο πρώτο χιλιόμετρο μεταξύ Αρεόπολης και Λιμενίου, πάνω σε έναν γκρεμό με απαράμιλλη θέα, ένας παλιός στάβλος μετατράπηκε σε ένα μαγαζί που φιλοδοξεί να παντρέψει την παράδοση με τις μοντέρνες τεχνικές. Γράφει η Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι.

«Η φιλοσοφία του μαγαζιού είναι η επιστροφή στις ρίζες μας, δηλαδή στη φύση, από εκεί που προερχόμαστε, να την καταλάβουμε, να την αποδεχτούμε ως έχει, να την εκτιμήσουμε και να την ανακαλύψουμε και μέσα από αυτό να ανακαλύψουμε και τους ίδιους μας τους εαυτούς, ουσιαστικά είναι ένα ταξίδι, ένα ερέθισμα προς τον άνθρωπο», λέει ο Σταύρος Πατουχέας για το Topio, το μαγαζί που άνοιξε στην περιοχή ανάμεσα στο Λιμένι και την Αρεόπολη, στις αρχές του Αυγούστου μαζί με τους φίλους και συνεργάτες του, Κατερίνα Κουτρελάκου και Γιάννη Αλέπη.  

Ένας παλιός στάβλος έγινε το κατάλληλο μέρος για να στεγαστεί το Topio. Ο Σταύρος, η Κατερίνα και ο Γιάννης αποφάσισαν να κρατήσουν πολλά από τα στοιχεία που προϋπήρχαν στον χώρο, για να μην χάσει τον αυθεντικό του χαρακτήρα που τον κάνει τόσο μοναδικό. Μια στέρνα για παράδειγμα που βρίσκεται στο εσωτερικό του Topio, θα μετατραπεί στον ιδανικό συντηρητή κρασιών. Επειδή ήταν και ένας παραδοσιακός μανιάτικος χώρος που φιλοξενούσε ζωντανά, είναι φυσικό κι επόμενο να είναι μέσα στη φύση και αποκομμένο από το αποπνικτικό κλίμα των πιο τουριστικών προορισμών. Το Topio βρίσκεται πάνω σε ένα γκρεμό, με την φύση να οργιάζει γύρω του αλλά και το παραδοσιακό design της Μάνης με τη πέτρα να κυριαρχεί και το λαδί πράσινο χρώμα και το χρυσό ανοιχτό από τα στάχυα να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά χρώματα όχι μόνο του μαγαζιού, αλλά και της ίδιας της περιοχής.

Topio
Topio

Ο κατάλογος στο Topio αποτελείται από δέκα ποτά, τα οποία εμπνέονται από το τοπίο της Μάνης με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ένα blend από ελληνικά τσίπουρα, τσάι του βουνού, μέλι, αμύγδαλο και ginger beer που γαρνίρεται με ένα ακανόνιστο κομμάτι δίπλας. Όσο για το φαγητό, στο μενού βρίσκουμε τρία κρύα πιάτα. Μια ποικιλία τυριών, εκ των οποίων το ένα τυρί είναι κατσικίσιο λευκό δικής τους οικογενειακής παραγωγής και συνοδεύεται με αποξηραμένα σύκα, ελιές σκιστές στο χέρι δικής τους παραγωγής επίσης, τσάτνεϊ και τηγανίτες αντί για κριτσίνια, μια αλοιφή με βάση το αβοκάντο, σαν ένα γουακαμόλε με σίγκλινο μάνης χτιστό και γύρω-γύρω φέτες από τραβηχτή, καθώς και ένα σεβίτσε γαρίδας.

Topio

Όταν τον ρωτάμε, από που προμηθεύονται τις πρώτες ύλες, ο Σταύρος μας λέει πως, «Δεν τις προμηθευόμαστε, τις παράγουμε. Επειδή ακριβώς βρισκόμαστε μέσα στη φύση, σχεδόν όλες μας οι πρώτες ύλες είναι από τη φύση της Μάνης ή δικής μας παραγωγής λόγω οικογενειακής παράδοσης. Δηλαδή, το λάδι, οι ελιές, το άνθος αλατιού, η ρίγανη, το μέλι, το τσάι του βουνού, το ψωμί, τα βότανα, το κρέας, τα τυριά είναι όλα δικά μας». 

Η πανέμορφη Μάνη που τα τελευταία χρόνια αποκτά ολοένα και περισσότερους φανατικούς επισκέπτες, τώρα έχει και ένα μαγαζί που καταφέρνει να συνδυάσει την παράδοση του τόπου με τις μοντέρνες τεχνικές τις εστίασης και των μπαρ. Τρεις νέοι άνθρωποι με όραμα και αγάπη για τον τόπο καταγωγής τους δημιούργησαν ένα μαγαζί που δεν μπορεί παρά να γίνει προορισμός και σημείο συνάντησης. To Topio είναι ιδανική αφορμή για μια φθινοπωρινή εξόρμηση στην Μάνη. 

Topio Mani: Αρεόπολη, Λιμένι
Instagram
Facebook
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.