Το Miss Lemon είναι ένας χώρος γεμάτος χρώματα και νεανική ζωντάνια σε μια από τις φημισμένες περιοχές της πόλης, το Παγκράτι. Ένα κατάστημα που κρύβει τη δική του όμορφη ιστορία. Η Ζαχαρούλα και η Αγγελική, δύο παιδικές φίλες που λατρεύουν καθετί χειροποίητο και ενθουσιάζονται με οτιδήποτε μπορεί να μεταποιηθεί και να πάρει νέα μορφή, βρήκαν στο Miss Lemon το δικό τους «κινηματογραφικό» παραμύθι.

Αφήσαν τις δουλειές που σπούδασαν, η Αγγελική τα ναυτιλιακά και η Ζαχαρούλα τη διοίκηση και την οικονομία, και άρχισαν να ασχολούνται με τον χώρο του χειροτεχνήματος σαν να μην είχε προηγηθεί τίποτα άλλο.

Το όνομα Miss Lemon δεν είναι τυχαίο. Ο Ντετέκτιβ Πουαρώ ήταν η αιτία. Και η μεγάλη τους αγάπη. Για αυτό και δανείστηκαν το όνομα της γραμματέας του -εξού και η γραφομηχανή που κοσμεί διακριτικά πάντα τον χώρο- και το συνδύασαν κάνοντας λογοπαίγνιο, με την κοινή αδυναμία τους στα λεμόνια. Πάνω από τον πάγκο εργασίας εξάλλου θα δεις να αναγράφεται το moto που ξεχωρίζουν: “If life gives you lemons, make a lemonade”.

Αν τις ρωτήσεις, θα σου πουν πως άνοιξαν το φυσικό κατάστημα στην αγαπημένη γωνιά του Παγκρατίου, την Πλατεία Βαρνάβα. Εδώ που μεγάλωσαν δηλαδή και πήγαν σχολείο. Και θα σου πουν και άλλα. Πως βρήκαν ένα μαγαζί σε αυτή τη γειτονιά, αφού στην άκρη του μυαλού τους το μόνο που ήθελαν ήταν να γίνουν κάτι σαν το “the shop around the corner”, ένα ζεστό μαγαζάκι που ο πελάτης πρώτα από όλα θα νιώθει οικεία και θα μπορεί να  εξυπηρετείται με χαμόγελο. Και κάπως έτσι να μπορεί να συνδυάζεται η βόλτα του για ποτό και φαγητό με τα ψώνια.

Τα κορίτσια δεν αγαπούν το τυποποιημένο προϊόν, γι’ αυτό και ως κεντρική τους φιλοσοφία έχουν το να απέχουν από αυτό. Και να φτιάχνουν αντικείμενα σε μικρές ποσότητες ή ακόμη και σε μοναδικές παρτίδες, έτσι ώστε ο αποδέκτης να παραλαμβάνει κάτι που θα τον αντιπροσωπεύει. Πάντα οικονομικά, αφού θα πρέπει να είναι προσιτά σε όλους εκείνους που εκτιμούν το χειροποίητο.

Miss Lemon

Το στυλ του μαγαζιού, που θυμίζει πέρα από παραμύθι και κάτι από English and French Country, επιλέχθηκε έτσι, πάνω στην αδυναμία και την αγάπη που τρέφουν για όλα αυτά τα μικρά μαγαζάκια που συναντάς στην Αγγλία, τη Γαλλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Και σίγουρα το πέτυχαν, αφού αυτό είναι το πρώτο που θα σκεφτείς ειδικά αν είσαι τουρίστας ή έχεις εικόνα και εσύ από αυτά τα υπέροχα μικρά μαγαζιά που έχεις συναντήσει στα ταξίδια σου.

Στο Miss Lemon μπορεί να βρεις χειροποίητα είδη δώρων, όπως ασημένια κοσμήματα, ψευδοκοσμήματα, πλεκτά αξεσουάρ, τσάντες, σανδάλια, διακοσμητικά σπιτιού, πλεκτά κουκλάκια και πρωτότυπα ενθύμια γέννησης και βάφτισης, κατασκευασμένα από τη Ζαχαρούλα και την Αγγελική, αλλά και από δημιουργούς με τους οποίους συνεργάζονται. «Οι βασικοί μας συνεργάτες είναι σταθεροί, μιας και πιστεύουμε στην έννοια της ομάδας» λένε. «Μετά από τόσα χρόνια πια, θα λέγαμε ότι είναι περισσότερο φίλοι, παρά συνεργάτες».

Ιδιαίτερη σημασία για το Miss Lemon έχουν τα εποχιακά προϊόντα, όπως τα γούρια και οι λαμπάδες. Ειδικά όμως τα Χριστούγεννα, είναι η εποχή του. Το μαγαζάκι φοράει από τα μέσα Νοεμβρίου τα γιορτινά του και σχεδιάζει τις εορταστικές προτάσεις. Τα κεραμικά ρόδια και οι χριστουγεννιάτικες μπάλες είναι σταθερές αξίες των τελευταίων χρόνων. Ακόμη, προϊόντα συνεργατών, όπως δημιουργίες με κουμπιά (κουμπόδεντρα και κουμποστέφανα), ή στολίδια από felt είναι ιδιαίτερα αγαπητά. Κι επειδή αυτή η εποχή είναι για τα παιδιά, τα χειροποίητα πλεκτά κουκλάκια, γνωστά ως amigurumi, έχουν την τιμητική τους.

Miss Lemon

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας των γενεθλίων του μαγαζιού, και με αφορμή αυτό το γεγονός, τα κορίτσια μοιράζουν κάθε χρόνο δώρα με κληρώσεις.

Στo Miss Lemon θα σου πουν πως “όλοι αξίζουμε ένα δώρο για τον εαυτό μας”, γι αυτό και δίνουν μεγάλη σημασία στη συσκευασία και φροντίζουν όλα τα προϊόντα να αμπαλάρονται σε όμορφα δωράκια, ειδικά τώρα τις γιορτές, ακόμη κι αν ο πελάτης τα αγοράζει για τον εαυτό του.

Miss Lemon, Πρόκλου 30, Πλατεία Βαρναβα, Αθήνα, 11635 | 213 042 2479
Και για όσους η βόλτα μέχρι την πλατεία Βαρνάβα είναι δύσκολη, υπάρχει και το ηλεκτρονικό κατάστημα www.misslemon.gr, όπου μπορεί κάποιος να χαζέψει τα καλούδια και να κάνει τις επιλογές του.