Δεν συμβαίνει τόσο συχνά ένα ξενοδοχείο να χαρίζει το όνομά του σε μία ολόκληρη περιοχή, αλλά στην περίπτωση του Χίλτον μοιάζει τουλάχιστον δίκαιο. Το εμβληματικό αθηναϊκό κτίριο που γειτονεύει με τον Δρομέα του Βαρώτσου και την Εθνική Πινακοθήκη, κλείνει τις πύλες του σήμερα και μαζί του τελειώνει μία εποχή που θα θυμίζει για πάντα το αθηναϊκό glam των 60s, μιας και το ξενοδοχείο κόσμημα ήταν ένα από τα σύμβολά της.

Η ιστορική σημασία και η αισθητική του Χίλτον θα μπορούσαν να περιγραφούν καλύτερα με τα λόγια του ίδιου του ιδρυτή της ξενοδοχειακής αλυσίδας, Conrad Hilton, ο οποίος, στα εγκαίνια στις 20 Απριλίου του 1963, δήλωνε ενθουσιασμένος: «Συμφωνώ με όσους πιστεύουν ότι το Hilton Αθηνών είναι το ωραιότερο Hilton του κόσμου». 

Το Χίλτον κατασκευάστηκε μεταξύ 1958 -1963 από μια ομάδα που αποτελούνταν από σημαντικούς αρχιτέκτονες της εποχής Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη και Σπύρο Στάικο, υπό την εποπτεία του αρχιτεκτονικού τμήματος της Hilton International. Εκείνα τα χρόνια η κατασκευή του είχε δημιουργήσει αντιδράσεις ως προς την αισθητική και τις διαστάσεις του, καθώς πολλοί μιλούσαν για καταστροφή του αστικού τοπίου της Αθήνας, αλλά η σύνθεση που επιδιώχθηκε ανάμεσα στο μοντέρνο και το κλασικό, η χρήση του πεντελικού μαρμάρου, οι συνθέσεις του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη και η μετέπειτα ιστορία του κτιρίου διέψευσαν τους πάντες. Το Χίλτον φιλοξένησε στις σουίτες του διάσημα ονόματα από όλο τον κόσμο όπως τον Frank Sinatra, την Ella Fitzgerald, τον Anthony Quinn. Ήταν και θα είναι σημείο αναφοράς και συνάντησης για τους Αθηναίους και η ιστορία και η παρουσία του θα είναι για πάντα άρρηκτα συνυφασμένη με την ιστορία και την εξέλιξη της Αθήνας ως τον απόλυτο και σύγχρονο προορισμό φιλοξενίας σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Το ιστορικό κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας αποχαιρετά σήμερα τους τελευταίους του πελάτες και αναμένεται να τους υποδεχτεί το 2024 με νέο όνομα. Η ανακατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος, που θα διαρκέσει δύο χρόνια, περιλαμβάνει τη δημιουργία του νέου πολυτελούς ξενοδοχείου Conrad που θα διαθέτει 280 δωμάτια και σουίτες, αλλά και τη δημιουργία 50 πολυτελών κατοικιών, οι οποίες θα λειτουργήσουν υπό τα brands Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences της Hilton.