DIGITAL CAMERA

Ένα μεσημέρι προς τα τέλη του Γενάρη, καθώς ο γράφων γέμιζε ανέμελα σελίδες στο Word, την αρμονία των τζαζ μελωδιών του Ντέιβ Μπρούμπεκ διέκοψε ο ήχος του γραπτού μηνύματος. Και αμέσως μετά ξανά ο ίδιος, δεύτερη φορά. Και καπάκι τρίτη. Απορημένος και έχοντας την περιέργεια ποιος με ψάχνει με τέτοια ανυπομονησία, γυρνώ προς το κινητό για να έρθω αντιμέτωπος με ένα μήνυμα από ένα πενταψήφιο νούμερο (54034) που πρώτη μου φορά αντίκριζα: «Εγγράφηκες στην συνδρομητική υπηρεσία EXTRAMOBI BY ZUTTOGAMES. Διαγραφή: STOP ZAPPS στο 54033. Χρέωση: 2,08€ x 3 SMS = 6,24€/εβδ. (support@zuttogames.com / 2152151797)».

Έμφραγμα.

Το πρώτο πράγμα που προσπάθησα να κάνω ήταν να θυμηθώ αν είχα δώσει τον αριθμό του κινητού μου κάπου, στο πλαίσιο κάποιας προωθητικής ενέργειας ή διαγωνισμού. Μου ήρθε ένας κατά νου στον οποίο είχα συμμετάσχει βλακωδώς πριν καμιά μέρα (δεν μπορώ να τον αναφέρω διότι όσο κι αν έψαξα δεν μπόρεσα να τον συνδέσω με την υπηρεσία που με spammαρε) συμφωνώντας προφανώς με όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις αλλά και πάλι, η λύση δεν ήταν εκεί. Στο μεταξύ τα μηνύματα συνέχιζαν να καταφθάνουν σωρηδόν, με ένα ακόμα πενταψήφιο νούμερο (54033) να έχει προστεθεί στη λίστα. Ήταν προφανές ότι η κατάσταση χρειαζόταν γρήγορους και αποτελεσματικούς χειρισμούς, οπότε πήρα βαθιά ανάσα και ξεκίνησα.

2-hand-vote

Τι να κάνετε σε τέτοια περίπτωση

Ξεκινάμε με το προφανές: άπαξ και αφιχθεί τέτοιο γραπτό μήνυμα στα εισερχόμενά σας, χρεώνεστε. Κάπου, κάπως, κάποτε θα δώσατε τον αριθμό σας και παράλληλα τη συγκατάθεση για την εγγραφή σας σε κάποιου τύπου συνδρομητική υπηρεσία, οπότε η ζημιά έγινε. Για κάθε μήνυμα που λαμβάνετε, θα χρεώνεστε (τα αρχικά SMS υπάρχει περίπτωση να αφικνούνται δωρεάν αλλά αυτό είναι το καλό σενάριο), γι’ αυτό πρέπει πάση θυσία να τα σταματήσετε.

Ελέγξτε αρχικά τα μηνύματα που έχετε λάβει για να βρείτε τρόπο ώστε να απεγγραφείτε από την υπηρεσία. Στη δική μου περίπτωση ας πούμε, χρειαζόταν ένα μήνυμα με κείμενο «STOP ZAPPS» στο 54033 και πράγματι, από τη στιγμή που το έστειλα, δεν έλαβα ποτέ ξανά SMS, ούτε από το 54033, ούτε από το 54034 –που μέχρι τότε με είχαν «βομβαρδίσει». Το βήμα αυτό ωστόσο δεν είναι αρκετό.

mobilephonesecurity_istock_resized

Επικοινωνήστε αμέσως μετά με τη γραμμή εξυπηρέτησης πελατών του παρόχου σας, αναφέρετε το θέμα και ζητήστε να μπλοκάρουν τη λήψη γραπτών μηνυμάτων από τον πενταψήφιο αριθμό ή αριθμούς που έχουν στείλει τα SMS που λάβατε. Ο εκπρόσωπος με τον οποίο θα μιλήσετε θα σας ενημερώσει και για την εταιρεία στην οποία είναι καταχωρημένος ο αριθμός/οι αυτός οπότε από εκεί και πέρα είναι στη δική σας ευχέρεια το αν θα κυνηγήσετε περαιτέρω την υπόθεση ή όχι. Όπως και να ‘χει, το βασικό είναι ότι εντός ολίγου, θα έχετε και με τη βούλα το κεφάλι σας ήσυχο χάρη στη φραγή που θα έχει εφαρμόσει ο πάροχός σας.

Πρακτικά μετά και από αυτό, δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι πέραν του να περιμένετε τη… λυπητερή, τουτέστιν τον επόμενο λογαριασμό στον οποίο θα περιλαμβάνονται οι χρεώσεις των αρχικών μηνυμάτων που έχετε λάβει. Στη δική μου περίπτωση τιμολογήθηκε μόνο ένα από τα έξι που έλαβα συνολικά οπότε τη γλίτωσα μάλλον φθηνά. Όσο για το επιμύθιο; Προσοχή πού δίνετε τον αριθμό του κινητού σας, ιδίως όταν πρόκειται για διαγωνισμούς και κληρώσεις. Δεν ξέρετε από πού και πως μπορεί να την πατήσετε εκεί που γράφετε ήρεμοι ένα μεσημέρι ακούγοντας το Unsquare Dance