Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΤΑΞΙΔΙ

Κάνε κάτι, λοιπόν, να πάρω το τρένο…

Μήπως το 2018 είναι η χρονιά που θα γυρίσετε, με αφετηρία την Ελλάδα, την υπέροχη Ανατολική Ευρώπη; Έχουμε τις πληροφορίες για τους προορισμούς, με το Masterpass της Mastercard μπορείτε να κλείσετε εισιτηρια με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια κι άνεση...

Το πρώτο μεγάλο ήταν ως φοιτητής Erasmus, Μαδρίτη-Βαρκελώνη. Κάτι σαν 8 με 10 ώρες σε πολύ διαφορετικές συνθήκες και ταχύτητες από αυτό που είχα στην αυγή των 00s στο μυαλό μου ως «ταξίδι με τρένο». Το πιο απολαυστικό πάλι σε ισπανικό έδαφος, με την πυξίδα να δείχνει στο Νότο. Σεβίλλη-Μαδρίτη, 580 χιλιόμετρα με μέση ωριαία ταχύτητα 250 χλμ. και το Selective Ambient Works 85-92 του Aphex Twin να παίζει στο repeat στα ακουστικά.

Το πιο εξωτικό, εκείνο το Φεζ-Ταγγερη. Σε ένα πενταβρώμικο τρένο που μετέφερε και ζώα, μια παρέα 9 Ελλήνων απόλυτα συνοφρυωμένων ενώπιον των φοβιστικών μαροκινών ελεγκτών (…αφού δεν είμασταν σίγουροι ότι είχαμε αγοράσει τα σωστά εισιτήρια) να γράφει τη διαδρομή που έκαναν κάποτε επιφανείς beatniks και πάντα οι διαχρονικοί αναχωρητές.

Απωθημένο, ως κάτι που πέρασε μάλλον ανεπιστρεπτί, έμελλε να είναι το InterRail (εντάξει, θεωρητικά γίνεται ακόμα, αλλά άλλη γλύκα έχει όταν είσαι κάτω των 28 ετών κι απολαμβάνεις το μειωμένο εισιτήριο…). Και στόχος που ακόμα δεν έχει εγκαταλειφθεί, σε «όσο ζω ελπίζω» mode, o Υπερσιβηρικός – ο απόλυτος στόχος.

Ανήκω σε μια γενιά που έμαθε να ταξιδεύει, και ταξίδεψε σίγουρα περισσότερο από τις προηγούμενες, με δύο βασικές συνθήκες: την ελεύθερη διακίνηση μέσω της Συμφωνίας του Σένγκεν και τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους που προσαρμόστηκαν και στα λιγότερα βαριά πορτοφόλια. Όμως, πάντα με γοήτευαν τα ταξίδια με τρένο. Για όλο το μυθιστορηματικό τους πακέτο και για τον χαλαρό μποέμικο ρυθμό τους…

Άλλωστε, το τρένο σύμφωνα με κάποιες έρευνες είναι το πιο ασφαλές μέσο μεταφοράς (ναι, πιο ασφαλές κι από το αεροπλάνο, ακόμα κι από το… βάδισμα). Όσο ασφαλείς κι άνετες είναι και οι συναλλαγές με το MasterpassTM, την παγκόσμια ηλεκτρονική πλατφόρμα πληρωμών της Mastercard που διευκολύνει τις online αγορές από οποιαδήποτε συσκευή (laptop, smartphone, tablet, PC), καθώς η διαδικασία του checkout γίνεται με ελάχιστα κλικ. Έχοντας αποθηκεύσει στοιχεία καρτών και διευθύνσεις σε ασφαλές περιβάλλον –κατά τη δημιουργία του digital wallet με την επιλογή της συνεργαζόμενης τράπεζας – για την όποια online συναλλαγή δε χρειάζεται καν να περνάτε κάθε φορα τα στοιχεία της κάρτας σας.

Σκεφτείτε λοιπόν το 2018 ως μια χρονιά που θα μπείτε σε ράγες. Μέχρι τις 10/2 για κάθε αγορά άνω των €10 με οποιαδήποτε κάρτα Mastercard μέσω MasterpassTMσε όλα τα συνεργαζόμενα e-shops με το σήμα MasterpassΤΜ, κερδίζετε €5 επιστροφή

…και πάμε να δούμε πώς με αφετηρία την Ελλάδα μπορείτε να ανακαλύψετε την Ανατολική Ευρώπη.

Βελιγράδι

Αξέχαστη η οδύσσεια, κάποια φοιτητική πρωτοχρονιά, με προορισμό το Βελιγράδι. Περνώντας διαδοχικά από τα ποτάμια της βορείου Ελλάδας, ο εθιμοτυπικός σχολαστικός έλεγχος στα Σκόπια, η ανακουφιστική άφιξη στην πρωτεύουσα της Σερβίας μετά από το πολύωρο ταξίδι. Αλλά, και το ταξίδι της επιστροφής σε ένα βαγόνι μοιρασμένο με μια οικογένεια από τις ΗΠΑ που ήταν live όλες οι αμερικάνικες weird κωμωδίες που είχα δει ως τότε. Μόνο που σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει, τα τρένα είναι καλύτερα και η γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα έχοντας επουλώσει αρκετά τις πληγές του πολέμου, είναι μια από τις πιο αναπτυσσόμενες εναλλακτικές πόλεις της Ευρώπης. Με ωραίο φαγητό, μουσική σκηνή, το Δούναβη να δεσπόζει και ίσως τους πιο όμορφους –άνδρες και γυναίκες- ανθρώπους στην Ευρώπη.

Σόφια

Η βουλγαρική πρωτεύουσα είναι εξαιρετική περίπτωση για να δείτε σε μια φθηνή πόλη φθηνότερα ένα καλό live και να το συνδυάσετε ας πούμε με εκδρομή σε κάποιο από τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, εδώ και χρόνια πολύ δημοφιλή στους Έλληνες. Μέσα στους πρώτους μήνες του 2018 είναι προγραμματισμένες εκεί συναυλίες των Kraftwerk, Roger Waters, Paradise Lost και Rag ‘n’ Bone Man.

Φιλιππούπολη

Το Lonely Planet ανέδειξε τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας στους 10 top προορισμούς για το 2015. Για την παλιά πόλη του Πλόβντιφ (όπως λέγεται στα βουλγάρικα) που είναι χτισμένη σε τρεις λόφους με κτίρια ενδεικτικά της βουλάρικης αναγέννησης. Για το έντονο ελληνικό χρώμα, μην ξεχνάμε ότι ο Φίλιππος Β΄είναι ο ιδρυτής της, που μαρτυρούν μνημεία όπως η Οικία Αργύρη Κουγιουμτζόγλου που στεγάζει σήμερα το Εθνογραφικό Μουσείο. Για τα περίεργα πιάτα που μπορεί να δοκιμάσει κανείς, αν το λέει ο ουρανίσκος του, όπως τηγανητές καρδιές πάπιας. Και, φυσικά, για τα ποτά που στα μπαρ της πόλης δεν κοστίζουν περισσότερο από 2-2.5 ευρώ (τρίτη value for money πόλη στον κόσμο σύμφωνα με την Trivago).

Βουδαπέστη

Κάθε Σάββατο, ξεκινώντας από την Αθήνα, μπορείτε να ζήσετε το δικό σας Οριάν Εξπρές, πηγαίνοντας ανατολικά προς το κέντρο της Ευρώπης και φτάνοντας σε μια από τις ομορφότερες πρωτεύουσές της. Στη μία πλευρά, οι λοφώδης μποέμ Βούδα, στη μέση ο Δούναβης, στην άλλη η σύγχρονη Πέστη. Η Μεγάλη Συναγωγή παραμένει εκθαμβωτικό μνημείο, το Corinthia Hotel Budapest είναι εκείνο που χρησιμοποίησε ο Wes Anderson στο Grand Budapest Hotel (και, ναι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Masterpass για να κλείσετε το δωμάτιό σας). Αν πάτε σε βαρύ χειμώνα το γκούλας θα φανεί λυτρωτικό, όπως και τα περισσότερα από 1000 θερμά λουτρά που χειμώνα-καλοκαίρι μετατρέπουν την πόλη σε ένα τεράστιο spa. Έχει και Μουσείο Τρόμου, just in case.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.