Ποιος είναι ο ορισμός της μητρόπολης σήμερα; Ο πιο απλός είναι: όταν μπορείς περπατώντας μέσα στα όριά της να νιώσεις τη βουή όλου του πλανήτη. Το Λονδίνο για παράδειγμα. Όλα αυτά τα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο τα συναντάς μπροστά σου. Οικονομική κρίση, φόβος για τον πυρηνικό πόλεμο, επίδραση της τρομοκρατίας στην καθημερινότητα αλλά πάνω απ’ όλα ανισότητα, δύο ταχύτητες με τις οποίες κινούνται οι κοινωνίες.

Στον υπόγειο δρόμο προς το καρναβάλι του Notting Hill, αν ξεκινήσεις από ανατολικά, θα μπλεχτείς ανάμεσα σε μοσχομυριστούς χίπστερ, τουρίστες, την εργατική τάξη και τον τελευταίο τροχό της αμάξης: τις μειονότητες. Σχεδόν όλο το βαγόνι πάγωσε όταν μπήκε ένα κοριτσάκι με παραμορφωμένο πρόσωπο, τα μάτια κυριολεκτικά σαν κουμπότρυπες, τις δύο παλάμες κομμένες. Μαζί του ένα κορίτσι και ένα αγόρι, στην εφηβεία, ελαφρά παραμορφωμένα που προσπαθούσαν να δείχνουν πως έχουν ξεπεράσει τον καημό τους. Φυσικά δεν ήταν μόνοι τους, μια δυναμική λευκή τους επέβαλλε στον «υγιή» κόσμο μας και τους οδηγούσε λέγοντας τους συνέχεια να παίρνουν βαθιές ανάσες.Αυτονόητο ότι δεν σηκώνεις την κάμερα εκεί.

Τα θύματα και οι τραυματίες του πύργου Grenfell «περιφερόντουσαν» πάνω από το παραμυθένιο Notting Hill. Μάλιστα υπήρξε έντονη η συζήτηση αναβολής του καρναβαλιού αφενός στη μνήμη των νεκρών και αφετέρου εξαιτίας του φόβου της τρομοκρατίας. Οι μπάρες στην είσοδο του Notting Hill παράπεμπαν σε συνοριακά φυλάκια και σίγουρα δεν θα έλεγες διακριτική την παρουσία της αστυνομίας στο χώρο.


Το Notting Hill Carnival είναι η μέρα όπου τα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας καταλαμβάνουν την περιοχή που συνήθως την περιδιαβαίνουν τυπάκια όπως ο Χιου Γκραντ και η Τζούλια Ρόμπερτς από τη σχετική ταινία. Μετράει 51 χρόνια ζωής και ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια να γνωριστούν οι κουλτούρες μεταξύ τους. Γίνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου που είναι και τριήμερο για τους Άγγλους. «Πρωταγωνιστές» είναι οι μετανάστες από τις Δυτικές Ινδίες, δηλαδή από τα νησιά της Καραϊβικής. Υπάρχει μια προκαθορισμένη κυκλική (περίπου) διαδρομή της παρέλασης και γύρω από αυτή γίνεται το σώσε. Σαν videogame. Έχεις μια ολόκληρη γειτονιά και 1.000.000 ανθρώπους να κάνεις ότι θες. Σχεδόν σε κάθε γωνία έχει στηθεί ένα Soundsystem και γύρω του υπάρχουν μικροπωλητές με μπίρες, ποτά και άπειρο Jerk Chicken (κοτόπουλο με μια καυτερή σος γαρνιρισμένο σε ρύζι.)

Δεν μοιάζει με της Πάτρας, δεν έχω βρεθεί στο Ρίο, δεν είναι το πιο κουλτουριάρικο πράγμα να κάνεις στο Λονδίνο αλλά είναι μια πολυπολιτισμική εμπειρία που σπάνια θα ξαναπετύχεις σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Έξω από την περίμετρο του καρναβαλιού. Περιμένεις να πέσει το stop ώστε να μπεις στην καρδιά του.


Fashion Icons

Προστασία και…


… αστυνομία παντού.

Λίγο πιο φιλικοί από ότι είναι στην Ελλάδα. Εδώ δέχονται ένα αληθινό twerking!

Μαζεμένος κόσμος γύρω από ένα Soundsystem. Ο ήχος κυρίως ήταν ρέγκε, νταμπ, λίγο φανκ, λίγο drum n bass καιθ ψήγματα λάτιν.

Ένας μπόμπιρας που τα ‘παιξε.

Jamaica, Jamaica!

Ετοιμάζοντας το Jerk Chicken.

Για να πουληθεί εδώ.

Τυπική, west indian, ενδυμασία.

Νταλίκα-άρμα στην κεντρική διαδρομή. Επιβάτες ένα mc, ένας dj και αρκετοί κλακαδόροι.

Fashion Icon Vol.2

Αναμνηστική φωτογραφία 1.

Αναμνηστική φωτογραφία 2.

Αναμνηστική φωτογραφία 3.

Αναμνηστική φωτογραφία 4.

Ακόμα πιο μπερδεμένες παρουσίες.

Όμορφες παρουσίες.

Χορευτικές παρουσίες.

Μασκαραμένες παρουσίες.

Χίπστερ παρουσίες.

Bollocks to Brexit!

Οικογενειακές παρουσίες.

Παρουσίες, σκέτο.

Όπως βλέπετε το γκαζόν είναι προστατευμένο στο πάρκο του Notting Hill που ήταν ανοικτό. Όπως θα παρατηρήσετε επίσης το κορίτσι δεξιά μοιάζει να φουσκώνει ένα μπαλόνι. Στην πραγματικότητα κάνει χρήση του αέριου γέλιου που βρίσκεις άφθονο σε τέτοιες διοργανώσεις. Κοστίζει 5 λίρες, δεν είναι παράνομο και στο γεμίζουν διάφοροι περιφερόμενοι. Η επίδρασή του δεν είναι και κάτι αξιοσημείωτο. Ζαλίζεσαι για ένα δύο λεπτά και μετά επιστρέφεις στην καθημερινότητα.

Τι είναι αυτή η φωτογραφία; Είναι η μεγάλη μπίζνα του καρναβαλιού: οι τουαλέτες. Βρίσκεις σε αρκετά σπίτια και πληρώνεις το ποσό των 2 λιρών για να βρεθείς σε αυτόν τον παράδεισο υγιεινής.

Οι ανάλογοι στολισμοί στους τοίχους.

Όλα στο κόκκινο!

Όλα στο κόκκινο ξανά.

Διάλειμμα για λίγη τέχνη.

Και για τ’ απαραίτητα ψώνια.

Το απαραίτητο στόλισμα επίσης.

Η κατάληψη του Notting Hill.

Ένας δανδής.

Κορίτσια παντού.

Σκουπίδια παντού.

Κυριολεκτικά παντού. Οι ανανάδες χρησιμοποιούνται ως ποτήρια για κοκτέιλ.

Στη φωτογραφία υπάρχει ένας Έλληνας. Βρείτε τον!

Λίγο πιο σικ!

Το καρναβάλι τελείωσε. Αυτή θα ήταν μια καταπληκτική εικόνα αλλά όσο τέλεια και να είναι η φωτογραφική του Samsung S7, αν ο κάτοχος κουνιέται έχει και αυτή τα δίκια της. Για να διώξουν τον κόσμο προς τα χιλιάδες πάρτι, οι αστυνομικοί σιγά σιγά σε περιορίζουν σε ορισμένα κομμάτια, ώσπου πριν να το καταλάβεις έχεις βρεθεί στο μετρό.