Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΜΟΔΑ

Όλες οι γραβάτες των πρωθυπουργών

Στην οδό Νικίου 6 η πολιτική συναντά τη μόδα.
Φωτογραφίες: Άγγελος Χριστοφιλόπουλος/ FOSPHOTOS
14L1033599

Ο παρουσιαστής και ραδιοφωνικός παραγωγός Μπομπ Έντουαρντς είπε κάποτε: «Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την ντουλάπα σου, για το τι γραβάτα φοράς, αν τελικά φοράς». Μήπως όμως o κόσμος ενδιαφέρεται για το μοδάτο κασκολάκι μου; Ίσως αυτή να ήταν η σκέψη του Γιάνη Βαρουφάκη, όταν εμφανίστηκε στο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου με ένα κασκόλ Burberry.

Η ενδυματολογική επιλογή Υπουργού Οικονομικών, στον οποίο αρέσει να αρέσει, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, με αρκετούς να κάνουν σκωπτικά σχόλια που αφορούσαν στην τιμή του αξεσουάρ. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης, ωστόσο, κρύβεται αλλού. Φαίνεται ότι πολλοί ζήλεψαν τη μοδάτη εμφάνιση του Γιάνη Βαρουφάκη και είπαν να τον μιμηθούν, βγάζοντας από κασελομπάουλα και ντουλάπες τα Burberry κασκολάκια τους, ενώ όσοι δε διέθεταν ένα τέτοιο έτρεξαν σε καταστήματα για να το προμηθευτούν.

Μιλήσαμε με το Θεόδωρο Μιρμίρογλου, υπεύθυνο του καταστήματος κασκόλ και γραβάτας «ΈΡΙΚΑ», που βρίσκεται στην οδό Νικίου, αριθμός 6, στην Αθήνα. Ο κ. Μιρμίρογλου μας μίλησε για το «φαινόμενο Βαρουφάκης» αλλά και τη σχέση των πολιτικών με τις γραβάτες.

 «Το Burberry κασκόλ που φοράει ο Βαρουφάκης ήταν στη μόδα την προηγούμενη δεκαετία», μας λέει ο κ. Μιρμίρογλου. «Όμως από τότε που το έβαλε εκείνος, παρατηρήσαμε ότι πολύς κόσμος άρχισε να το ξαναφοράει, ενώ αρκετοί ήρθαν στο μαγαζί για να αγοράσουν ένα παρόμοιο».

Πόσο κοστίζει όμως να ντύνεσαι σε «στιλ Βαρουφάκη»; Η απάντηση έρχεται από τον ειδικό: «Το κασκόλ αυτό κοστίζει σήμερα 200 με 300 ευρώ, εξαρτάται από το μαγαζί που θα το βρεις», μας λέει ο κ. Μιρμίρογλου, ο οποίος προσθέτει σχετικά με το αξεσουάρ της Burberry: «Το κασκόλ, όταν ήταν ακόμα στη μόδα, πήγαινε ασορτί με μία καμπαρντίνα που στο εσωτερικό της είχε φόδρα στα ίδια χρώματα. Πολλοί κρατούσαν ανάποδα την καμπαρντίνα για να κάνουν το κομμάτι τους και να δείξουν ότι φοράνε Βurberry. Η πλάκα είναι ότι την κουβαλούσαν ακόμη και μέρες με ζέστη, μόνο και μόνο για να πουλήσουν μούρη».

Η γραβάτα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι από το κατάστημα Έρικα. Φωτογραφία: Θοδωρής Αναγνωστόπουλος/ FOSPHOTOS

Η γραβάτα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι από το κατάστημα Έρικα. Φωτογραφία: Θοδωρής Αναγνωστόπουλος/ FOSPHOTOS

Γιατί όμως ο κόσμος αποφάσισε να μιμηθεί το Βαρουφάκη και όχι κάποιο άλλο πρόσωπό της πολιτικής;

«Είναι ο συνδυασμός Βαρουφάκη-Burberry που έκανε το γλυκό να δέσει», μας λέει ο κ. Μιρμίρογλου. Τη συζήτησή μας άκουσε εκείνη την ώρα ένας πελάτης του καταστήματος, που θέλησε να δώσει τη δική του ερμηνεία στη στιλιστική επιτυχία του Υπουργού Οικονομικών: «Είναι ο εαυτός του και το βγάζει προς τα έξω. Δεν είναι υποκριτής όπως όλοι οι άλλοι».

Και γιατί Burberry παρακαλώ;

«Το σχέδιο του κασκόλ είναι πολύ γνωστό», αναφέρει ο κ. Μιρμίρογλου. «Είναι κάτι που όλοι ήθελαν να πάρουν την εποχή που ήταν στη μόδα και ο κόσμος είχε λεφτά. Στο παρελθόν, όταν κάποιος πήγαινε στο Λονδίνο, οι φίλοι του τού έλεγαν ”φέρε μας και κανένα Burberry”. Πλέον η τιμή του είναι αρκετά τσουχτερή για την τσέπη του Έλληνα. Γι’ αυτό πολλοί κοιτάνε μήπως βρουν κανένα παρόμοιο σε καλύτερη τιμή».

Όμως η ενδυματολογική θραύση του Γιάνη με το ένα «ν» δε σταματά εδώ. «Μετά το Burberry ο Βαρουφάκης έβαλε ένα άσπρο κασκόλ. Τίποτα το ιδιαίτερο, ένα ανώνυμο ήταν. Δεν πέρασε πολύς καιρός και ο κόσμος άρχισε να έρχεται και να μας ζητάει άσπρα κασκόλ», λέει ο κ. Μιρμίρογλου. «Ο Βαρουφάκης έχει γίνει μεγάλη φίρμα, ένα είδος μανεκέν. Είναι μαγκιά αυτό», προσθέτει.

 Θεόδωρος Μιρμίρογλου

Θεόδωρος Μιρμίρογλου

Αν δεν γραβατοθείς, δεν κυβερνάς.

Όμως η σχέση των πολιτικών με τα αξεσουάρ μόδας είναι μακρά. Ιδιαίτερα με τις γραβάτες. Μονόχρωμες πολύχρωμες, φαρδιές, λεπτές, οι γραβάτες αποτελούν ένα μέσο με το οποίο τα πρόσωπα της πολιτικής επιχειρούν να επικοινωνήσουν το πολιτικό τους μήνυμα.

Ο κ. Μιρμίρογλου έχει φάει «με το κουτάλι» τους πολιτικούς, οι οποίοι είτε επισκέφθηκαν το κατάστημά του για να αγοράσουν γραβάτα, είτε έλαβαν μία ως δώρο.

«Ο πρώτος πολιτικός που αγόρασε γραβάτα από το μαγαζί μας ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ήταν μία πράσινη γραβάτα με καφέ αρκουδάκια». Επρόκειτο για μία αγορά που θα οδηγούσε το μαγαζί σε ένα έθιμο «πολιτικής φύσεως»: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου μας έστειλε μία ευχαριστήρια επιστολή γιατί του άρεσε πολύ η γραβάτα που πήρε από το μαγαζί. Τότε μου ήρθε η ιδέα να στέλνω σε πολιτικούς για δώρο γραβάτες ή κασκόλ, όταν αναλάμβαναν ένα σημαντικό αξίωμα ή όταν επισκέπτονταν τη χώρα μας από το εξωτερικό».

Στο κατάστημα του κ. Μιρμίρογλου βρίσκει κανείς στους τοίχους ευχαριστήριες επιστολές πολιτικών για τις γραβάτες που έλαβαν από αυτόν. Bill Clinton, George Bush, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, Κώστας Σημίτης και Κάρολος Παπούλιας είναι μόνο μερικά από τα ονόματα όσων ευχαρίστησαν τον κ. Μιρμίρογλου για τα δώρα του. 

Δεν έλειψαν και οι ηγέτες που δεν τον ευχαρίστησαν παρότι τσίμπησαν γραβατούλα. Σε αυτούς συγκαταλέγονται ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Βλάντιμιρ Πούτιν και από την εσωτερική πολιτική σκηνή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Φυσικά πολλά είναι και τα ανέκδοτα που έχει να διηγηθεί ο κ. Μιρμίρογλου από την επαφή του με πολιτικούς: «Ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος (σ.σ.: βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ) περνούσε συχνά από το μαγαζί μας και αγόραζε πάντα μία μονόχρωμη μπορτνώ γραβάτα. Όταν κάποτε του έλεγα “πάρτε μία πιο σικάτη γραβάτα”, εκείνος μου απαντούσε: “Είμαι μάχιμος δικηγόρος και δεν πρέπει να φοράω στο δικαστήριο πιο ωραία γραβάτα από τον πρόεδρο, γιατί θα τον προκαλέσω και δεν το θέλω”. Βέβαια μετά τον έβλεπα στα δελτία ειδήσεων που έβριζε τους δικαστές και τους προκαλούσε χειρότερα και αναρωτιόμουν: η γραβάτα τον πείραξε;».

Δώρα από τον κ. Μιρμίρογλου έλαβαν και οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Γραβάτες, φυσικά, στα χρώματα της Νέας Δημοκρατίας.

14L1033616
14L1033612
14L1033614

Τον ρωτήσαμε αν είχε στείλει κανένα δωράκι στον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Μιρμίρογλου χαμογελά, ψάχνει σε μία στοίβα από χαρτιά και μας δίνει ένα φάκελο με το θυρεό της ελληνικής δημοκρατίας. Πρόκειται για την ευχαριστήρια επιστολή του πρωθυπουργού προς το μαγαζί για το δώρο που έλαβε.

Και τι δώρο του κάνατε;

«Ένα κασκόλ σε μπλε χρώμα…», μας λέει ο κ. Μιρμίρογλου χαμογελώντας. 

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.