Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
04.02.2023

“Out of Sight and off the Menu”: Ο Θέμης Ραγιάς παρουσιάζει την τρίτη ατομική έκθεση του ζωγράφου Νικόλα Σημαντηράκη

Ο Θέμης Ραγιάς επιμελείται και παρουσιάζει την τρίτη ατομική έκθεση του ζωγράφου Νικόλα Σημαντηράκη.
“Out of Sight and off the Menu”: Ο Θέμης Ραγιάς παρουσιάζει την τρίτη ατομική έκθεση του ζωγράφου Νικόλα Σημαντηράκη

Η έκθεση περιλαμβάνει πίνακες και κεραμικά γλυπτά των ετών 2021-2022. Στους πίνακες που παρουσιάζονται στην έκθεση ο Σημαντηράκης εστιάζει το ενδιαφέρον του στην μικρή και στην μεσαία διάσταση του τελάρου. Ερευνά τον πυκνό ζωγραφικό χώρο ,τους μετωπικούς γραφισμούς και τις πολύ κοντινές μεταξύ τους χρωματικές κλίμακες. 

Ζωγραφίζει λέξιγράμματα που μοιάζουν με μοντερνιστικές φόρμες αλλά φέρνουν στο νου μας και διαχρονικά σύμβολα ή πανάρχαια μάντρα. Οργανώνει την ανάλυση του , από και προς την φόρμα, και δουλεύει κάθε πίνακα προς τα όρια του τελάρου αλλά και προς το κέντρο του. Οι ζωγραφιές του είναι παράξενα οικείες ,έχουν περίτεχνους τίτλους και αναφέρονται σε εκείνες τις στιγμές της ανθρώπινης κατάστασης που μετεωρίζεται χωρίς να διαγράφει την παραμικρή κίνηση.

Η ζωγραφική του Σημαντηράκη είναι στην αιχμή του σήμερα ως προς τα μορφολογικά-πλαστικά ζητήματα της ζωγραφικής ,και με σαφήνεια αναφέρεται και στα ζητήματα του ανθρώπινου τώρα.

Τα γλυπτά του Σημαντηράκη είναι από επισμαλτωμένο πηλό ,έχουν ψηθεί και έχουν περίπου το μέγεθος της χειραψίας του δημιουργού τους. Μοιάζουν σαν παιχνίδια ενός μεγαλόσωμου εαυτού που διατηρήθηκαν στον χρόνο.

Οι φόρμες τους παραπέμπουν σε γεννητικά όργανα ή σε βιομορφικούς σχηματισμούς και έχουν ποικιλόμορφα χρώματα και γυαλάδες.

Αποπνέουν την μνημιακότητα της μικρής κλίμακας έχουν καμπηλότητα, ήπιους πλασμούς, δυναμικές απολήξεις και κενά. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν κατά μόνας ή και σε σύνολα.

Ο Νικόλας Σημαντηράκης είναι ένας νέος καλλιτέχνης με ώριμη σκέψη και ενδιαφέρουσα εικαστική πρακτική. Γνώστης της πόλης και των αποχρώσεων του κάθε χρώματος θα μας απασχολήσει και στο μέλλον.

Βιογραφικό του καλλιτέχνη: Ο Νικόλας Σημαντηράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989. Ζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας και Κω. Έχει κάνει σπουδές στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2007), στο Τμήμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Μούρθια (University of Murcia) στην Ισπανία (2010) καθώς επίσης και πρακτική άσκηση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2013). Έχει κάνει δύο ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και την Αμβέρσα και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. «born with a leg up» – Back to Athens 8 (ομαδική έκθεση – Αθήνα) 2021 Ilias Papailiakis and Nicolas Simantirakis : Do what I do / Κάνε ό,τι κάνω – a.antonopoulou.art gallery (Ατομική με τον Ηλία Παπαηλιάκη – Αθήνα) 2021 Raus Project Vol.1 – Raus Project (Ομαδική έκθεση – Hamburg, Germany) 2020 MYTH FEVER / A Film by Emsoc featuring ΗΓΗ – Grace / Athens (Ατομική με τον Còsme Gauvin – Αθήνα ) 2019 Η ΓΗ & Oracle “Lishunda Νίκη” – Forbidden City (Ατομική με τον “Oracle” – Antwerp, Belgium) 2018 Streaming Realities Steaming – Grace / Athens (Ομαδική έκθεση – Αθήνα) 2018 On Walls – Grace / Athens (Ομαδική έκθεση – Αθήνα) 2016 Και μέρος της δουλεία του μπορεί να βρεθεί σε πλήθος εντύπων (αυτοεκδόσεων ή μη). “ΕΠΕΙΓΟΝ” – σε συνεργασία με τον Αντρέα Ragnar Κασσάπη, Ηλία Παπαηλιάκη, Ghost ego και CSaliari (2022) Domus Locked 2 (2021) “Untitled” (2021) “Untitled” (2019) MYTH FEVER – σε συνεργασία με τον Còsme Gauvin (2019) H HSLE 2019 (2019) ΗΝΙΚΗ (2018) ΑΚΑΘΗΣΊΑ – σε συνεργασία με τον TEFRA90 και την Αγγελίνα Σταβέλα/(Angelina Stavela) (2018) Domus Locked (2017) AUSZUGSWEISE ATHEN (2017) AVENTURE (2013)

OUT OF SIGHT AND OFF THE MENU                         

εγκαίνια Σάββατο 12 Νοέμβρη 2022  18:00

12 – 27 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022                                                 
ΑΡΓΟΥΣ 42 – ΚΟΛΩΝΟΣ        

ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16:00 – 21:00 

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 12:00 – 21:00

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.