Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
02.04.2023

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ενάντια στη μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ

Σφοδρές αντιδράσεις από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και σύσσωμη την επιστημονική κοινότητα στην απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει τα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ενάντια στη μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ

Στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Συντονισμός πέντε Σωματείων του ΥΠΠΟΑ (Ενιαίος Σύλλογος Αττικής-Στερεάς, ΣΕΑ, ΣΕΚΑ, ΠΕΣΑ, ΠΑΣΥΠΑΤΕ, ΠΣΕΠ-ΥΠΠΟ) ενάντια στη μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ, την Τρίτη 31/1/2023, αναφέρεται σημερινή ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

Όπως σημειώνει ο ΣΕΑ, «ιδιαίτερα μαζική ήταν η παρουσία των εργαζόμενων στην ενημερωτική εκδήλωση», την οποία άνοιξαν εκ μέρους του Συντονισμού ο Δ. Λιώνης, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Αττικής-Στερεάς και Νήσων και η Ν. Δημητρίου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ, «μιλώντας για τις επιπτώσεις του σχεδίου νόμου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τους εργαζόμενους στα Μουσεία, το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό».

«Με την αποκοπή των 5 Μουσείων από το σώμα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, διασπάται η ενιαία μουσειακή πολιτική, κάτι που συνιστά δραματική αλλαγή στην πολιτιστική διαχείριση της χώρας. Τα μέλη των Δ.Σ. που θα διοικούν τα Μουσεία θα επιλεγούν από τον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού ‘μεταξύ προσωπικοτήτων με συμβολή στον επαγγελματικό ή κοινωνικό χώρο αυτών’. Γνωρίζουμε από την πρόσφατη εμπειρία ότι αυτό σημαίνει τουλάχιστον επίμεμπτους διορισμούς, πάρκινγκ για αποτυχημένους πολιτευτές ή εισάγουν ιδιώτες που θα αποφασίζουν για τη μουσειακή πολιτική της χώρας. 40 άτομα της απολύτου επιλογής του εκάστοτε υπουργού θα διαχειρίζονται τον αρχαιολογικό πλούτο της χώρας, θα καθορίζουν μουσειακή πολιτική, θα ελέγχουν τους εργαζόμενους, θα διαχειρίζονται τα οικονομικά των μουσείων», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του ΣΕΑ.

«Τα έσοδα των ΝΠΔΔ που δεν θα αποδίδονται στον ΟΔΑΠ θα δημιουργήσουν οικονομική τρύπα και επιπρόσθετη υποχρηματοδότηση στα υπόλοιπα μουσεία της χώρας. Από την 1.11.2023 καταργούνται από τον Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ 735 κενές οργανικές θέσεις, ενώ στα Μουσεία ΝΠΔΔ συστήνονται μόνο οι θέσεις των ήδη εργαζομένων. Αυτές οι θέσεις είναι σήμερα κενές, θα μπορούσαν λοιπόν να προσληφθούν νέοι εργαζόμενοι για να καλύψουν αυτές τις κενές οργανικές, κάτι που με την κατάργησή τους δεν μπορεί να γίνει», συμπληρώνει ο ΣΕΑ.

Στην ανακοίνωση του Συλλόγου γίνεται, επίσης, αναφορά στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25) που συμμετείχαν στην εκδήλωση, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη μετατροπή σε ΝΠΔΔ των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας, καθώς και στα ζητήματα που ανέπτυξε ο εργατολόγος Δ. Τεμπονέρας. Όπως σημειώνει ο ΣΕΑ, ο εργατολόγος, μεταξύ άλλων, «ανέπτυξε τα νομικά θέματα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών των Μουσείων και της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε σχέση με το άρθρο 24 του Συντάγματος, την υποβάθμιση των εργασιακών και υπαλληλικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων, τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και τόνισε ότι το σχέδιο νόμου στερεί την κοινωνική και πολιτική λογοδοσία, καθώς η μουσειακή πολιτική θα περάσει στα χέρια είτε ιδιωτών είτε αχυρανθρώπων».

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.