Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
26.11.2023

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 1982 χρησιμοποιείται για πρώτη φορά το smiley σε διαδικτυακή επικοινωνία :-)

Τη χρήση του συγκεκριμένου συμβόλου προτείνει ο Σκοτ Φάλμαν.
Στις 19 Σεπτεμβρίου του 1982 χρησιμοποιείται για πρώτη φορά το smiley σε διαδικτυακή επικοινωνία :-)

Το smiley, ή το χαμογελαστό πρόσωπο, είναι μια τυποποιημένη αντιπροσώπευση ενός χαμογελαστού ανθρώπινου προσώπου, που αντιπροσωπεύεται συνήθως ως κίτρινος κύκλος με δύο τελείες που αντιπροσωπεύουν τα μάτια και μισό κύκλο που αντιπροσωπεύει το στόμα. Το «smiley» επίσης μερικές φορές χρησιμοποιείται ως γενικός όρος για οποιοδήποτε emoticon.

Προέλευση

Τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα του γραφικού αποδίδονται στον Harvey Ball, ένα εμπορικό καλλιτέχνη στο Worcester της Μασαχουσέτης. Επινόησε το πρόσωπο το 1963 για μια ασφαλιστική εταιρία που θέλησε να κάνει μια εσωτερική εκστρατεία για να βελτιώσει το ηθικό των υπαλλήλων της. Ο Ball δεν προσπάθησε ποτέ να χρησιμοποιήσει, να προωθήσει ή να καταθέσει ως εμπορικό σήμα την εικόνα· έγινε κοινό κτήμα στις Ηνωμένες Πολιτείες προτού να μπορέσει να μπορεί να γίνει αυτό. Κατά συνέπεια, ο Ball δεν έβγαλε ποτέ οποιοδήποτε κέρδος από την εικόνα πέρα από την αρχική αμοιβή του $45.

Ο Ντέιβιντ Στερν της David Stern Inc., ένα διαφημιστικό πρακτορείο με έδρα το Σιάτλ, υποστήριξε επίσης ότι έχει εφεύρει το smiley. Ο Στερν σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ανέπτυξε την έκδοσή του το 1967 ως τμήμα μιας διαφημιστικής εκστρατείας για την Washington Mutual, αλλά λέει ότι δεν σκέφτηκε να το καταθέσει ως εμπορικό σήμα.

Εκλαΐκευση

Το γραφικό διαδόθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από Bernard και Murray Spain, οι οποίοι το εκμεταλλεύτηκαν σε μια εκστρατεία για να πωλήσουν καινοτόμα αντικείμενα. Οι δυο τους παρήγαγαν κουμπιά καθώς επίσης και κούπες καφέ, μπλούζες, αυτοκόλλητα προφυλαχτήρων και πολλά άλλα στοιχεία με το σύμβολο και τη φράση “Have a happy day”, δηλαδή «Να έχεις μια ευτυχισμένη μέρα», επινοημένη από τον Gyula Bogar. Μπορεί να παρουσιάσει πολλά διαφορετικά συναισθήματα.

Το smiley κατά ένα μεγάλο μέρος συνδέεται στο Ηνωμένο Βασίλειο με την κουλτούτα της acid house μουσικής που προέκυψε κατά τη διάρκεια του δεύτερου «καλοκαιριού της αγάπης» προς το τέλος της δεκαετίας του ’80, και συχνά χρησιμοποιήθηκε ως χαραγμένο λογότυπο στα χαπάκια Ecstasy.

sansimera.gr

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.