Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
02.04.2023

Στις 3 Φεβρουαρίου του 1956 γεννιέται ο Lee Ranaldo

O κιθαρίστας των Sonic Youth και όχι μόνο.
Στις 3 Φεβρουαρίου του 1956 γεννιέται ο Lee Ranaldo

Ο Lee Ranaldo, Αμερικανός μουσικός, συνθέτης, κιθαρίστας και παραγωγός, έγινε κυρίως γνωστός με τους Sonic Youth, αλλά έχει εμπλακεί σε πολυάριθμα μουσικά projects. Γεννήθηκε στο Glen Cove του Long Island και σπούδασε στο Binghampton University και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ξεκίνησε τη μουσική του πορεία, συμμετέχοντας σε διάφορες μπάντες στη Νέα Υόρκη. Ύστερα από ένα σύντομο διάστημα στους Plus Instruments και μετά από έναν δίσκο, ο Ranaldo αποχώρησε από τη μπάντα για να ιδρύσει μαζί με τον Thurston Moore και την Kim Gordon τους Sonic Youth.

O Ranaldo υπήρξε μέλος σε όλη την μακρά πορεία των Sοnic Youth, μίας από τις σημαντικότερες μπάντες του alternative rock ήχου (αν μπορούμε να τους καταττάξουμε σε μία ευρεία κατηγορία). Συγχρόνως, όμως, ασχολήθηκε με πολλά παράπλευρα projects, κυκλοφορώντας ήδη το 1987 τον πρώτο solo δίσκο του, “From Here To Eternity”. Aνάμεσα στις υπόλοιπες solo δουλειές του, ξεχωρίζει το “Dirty Windows” του 1998, το οποίο αποτελείται από ομιλώντα κείμενα συνοδεία μουσικής. Ο Ranaldo έχει κυκλοφορήσει, επίσης, αρκετά βιβλία με ποιήματα συνοδευόμενα από φωτογραφίες όπως τα “Scriptures of the Golden Eternity”, “Jrnls80s”, “Lenghts & Breaths”, με πιο πρόσφατο το “Against Refusing” το 2010.

Έχει επιλεμηθεί την παραγωγή σε πολλά album καλλιτεχνών όπως οι  Babes in Toyland, You Am I, Magik Markers, Deity Guns, ενώ έχει κάνει και άλλα side projects πέραν των solo δουλειών του με εξέχουσες τους Drift και τους Text Of Light.Drift αποτελούν ένα ντουέτο του ίδιου με τη σύζυγό του, Leah Singer, οι οποίοι παρουσίαζαν live οπτικά installations με μουσικούς αυτοσχεδιασμούς. Με τους Text Of Light ακολούθησε, επίσης, τον δρόμο του αυτοσχεδιασμού, αυτή τη φορά συνοδευόμενων από ταινίες του Stan Brakhage.

https://www.youtube.com/watch?v=PVwJMOtfJbU

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.