epa10308254 Brazilian president-elect Luiz Inacio Lula da Silva looks on during the COP27 UN Climate Summit in Sharm El-Sheikh, Egypt, 16 November 2022. The 2022 United Nations Climate Change Conference (COP27), runs from 06-18 November, and is expected to host one of the largest number of participants in the annual global climate conference as over 40,000 estimated attendees, including heads of states and governments, civil society, media and other relevant stakeholders will attend. The events will include a Climate Implementation Summit, thematic days, flagship initiatives, and Green Zone activities engaging with climate and other global challenges. EPA/KHALED ELFIQI
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ανακοίνωσε σήμερα στο Σαρμ ελ-Σέιχ την επιθυμία του να φιλοξενήσει τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα το 2025 «στην Αμαζονία».
«Θα μιλήσουμε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και θα του ζητήσουμε η COP30 να διεξαχθεί στην Αμαζονία», είπε ο Λούλα, που θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου και πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό μετά την εκλογή του στα τέλη Οκτωβρίου, στην COP27, που διεξάγεται μέχρι τις 18 Νοεμβρίου στην Αίγυπτο.
«Στην Αμαζονία, έχουμε δύο πολιτείες που είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν ένα τέτοιο διεθνές γεγονός, την Αμαζόνας και την Πάρα», πρόσθεσε.
«Η Βραζιλία δεν πρέπει να είναι απομονωμένη» στη διεθνή σκηνή, υπογράμμισε, καθώς η χώρα είχε αναδιπλωθεί στον εαυτό της στη διάρκεια της θητείας του Ζαΐχ Μπολσονάρου, του απερχόμενου ακροδεξιού προέδρου.
Η Βραζιλία είχε πει ότι θα μπορούσε να οργανώσει την COP το 2019, αλλά υπαναχώρησε από την απόφαση αυτή μετά την εκλογή του Μπολσονάρου στα τέλη του 2018.
Ο απερχόμενος πρόεδρος προώθησε πολιτικές που ευνοούσαν την αγροτοβιομηχανία και τον μεταλλευτικό τομέα προκαλώντας μια μαζική αύξηση της αποδάσωσης.
Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα υποσχέθηκε αντίθετα να αγωνιστεί για «μηδενική αποψίλωση». Αναμένεται να εκφωνήσει μια πολυαναμενόμενη ομιλία σήμερα το απόγευμα στο Σαρμ ελ-Σέιχ.