epa12634296 Security forces deploy across the streets of Aleppo, northern Syria, 07 January 2026. Thousands of civilians evacuated the Sheikh Maqsoud and Ashrafieh neighborhoods after the Syrian army declared the districts a military zone. The move follows deadly clashes between the Syrian army and Kurdish-led Syrian Democratic Forces (SDF) that erupted on 06 January. EPA/AHMAD FALLAHA
Οι Κούρδοι της Συρίας που ελέγχουν την αυτόνομη περιοχή στην βόρεια Συρία ανακοίνωσαν ότι έφθασαν σε συνολική συμφωνία με την Δαμασκό βάσει της οποίας οι στρατιωτικές τους δυνάμεις και η διοίκησή τους θα ενταχθούν σταδιακά στο συριακό κράτος.
Η επίτευξη της συμφωνίας ανακοινώθηκε αρχικά από τις Δημοκρατικές Συριακές Δυνάμεις στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι και στην συνέχεια από την κρατική συριακή τηλεόραση.
Η συμφωνία προβλέπει ότι οι κουρδικές δυνάμεις που είναι συγκεντρωμένες στην πρώτη γραμμή στην αυτόνομη περιοχή της βόρειας Συρίας θα αποσυρθούν και οι δυνάμεις ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών της Συρίας θα αναπτυχθούν στα κέντρα των πόλεων Χασάκε και Καμισλί, οι οποίες σήμερα τελούν υπό τον έλεγχο των συριακών δυνάμεων.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης τον σχηματισμό μίας μεραρχίας που θα αποτελείται από τρεις ταξιαρχίες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και τον σχηματισμό μίας ταξιαρχίας για την πόλη Κομπάνι που σήμερα ελέγχεται από τις SDF και είναι εδαφικά διαχωρισμένη από την αυτόνομη ζώνη. Η πόλη θα υπαχθεί στην περιφέρεια του Χαλεπίου.
«Η συμφωνία έχει ως στόχο την ενοποίηση του συριακού εδάφους και την πλήρη ολοκλήρωση της περιοχής με την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις ενδιαφερόμενες πλευρές και την ένωση των προσπαθειών για την ανοικοδόμηση της χώρας», διακηρύσσεται στο κείμενο της συμφωνίας όπως ανακοινώθηκε από τις SDF.
Υψηλόβαθμος Σύρος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η συμφωνία είναι οριστική, επιτεύχθηκε χθες την νύκτα και η εφαρμογή της θα ξεκινήσει αμέσως.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις υπέστησαν σημαντικές ήττες κατά τις συγκρούσεις των τελευταίων εβδομάδων με τις δυνάμεις της Δαμασκού και αναγκάσθηκαν να παραδώσουν εδάφη της βόρειας και βορειοανατολικής Συρίας που είχαν που τον έλεγχό τους και να υποχωρήσουν προς το Χασακέ, το προπύργιό τους στην βορειοανατολική Συρία.
Οι νέες ισλαμιστικές αρχές της Δαμασκού, που ανέτρεψαν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ το 2024 βάζοντας τέλος στον πολυετή εμφύλιο πόλεμο, είναι αποφασισμένες να επεκτείνουν την εξουσία τους στο σύνολο του συριακού εδάφους.