Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
05.02.2023

Ιράν: Σε μια ιστορική απόφαση καταργείται η αστυνομία ηθών

Μετά από μήνες διαδηλώσεων ο γενικός εισαγγελέας έκανε την ανακοίνωση που ουσιαστικά αποτελεί μια πρώτη νίκη των ηρωικών γυναικών που έδωσαν τη ζωή τους και πλέον εξετάζεται και η υποχρεωτικότητα της χιτζάμπ.
Ιράν: Σε μια ιστορική απόφαση καταργείται η αστυνομία ηθών

Σε μια ιστορική στιγμή για τα δικαιώματα των γυναικών και μία νίκη των διαδηλωτών στο Ιράν που βρίσκονται εδώ και μήνες στους δρόμους, ανακοινώθηκε ότι καταργείται η αστυνομία ηθών. Μετά από πάνω από δύο μήνες διαδηλώσεων που πυροδότησε ο άδικος θάνατος της Mahsa Amini, φαίνεται ότι το γυναικείο κίνημα στην ασιατική χώρα πέτυχε μια πρώτη, σημαντική νίκη.

«Η αστυνομία ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις αρχές που τη δημιούργησαν», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί από την ιερή πόλη Κομ, γνωστοποιώντας την απόφαση των αρμόδιων αρχών.

Η αστυνομία ηθών, γνωστή με το όνομα Γαστ- ε- Ερσάντ (περιπολίες προσανατολισμού) ιδρύθηκε υπό τον υπερσυντηρητικό πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ “για να διαδώσει την κουλτούρα της σεμνότητας και της χιτζάμπ” και αποτελείται από άνδρες με πράσινη στολή και γυναίκες που φορούν μαύρο τσαντόρ, ένα ένδυμα που καλύπτει το κεφάλι και το πάνω μέρος του σώματος.

Πλέον εξετάζεται και η υποχρεωτικότητα της χιτζάμπ, καθώς η αγωνιστικότητα των διαδηλωτών δεν έχει υποχωρήσει εδώ και μήνες με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ζητώντας μεταξύ άλλων να αναθεωρηθεί ο νόμος του 1983 για την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας. Το πρωτοφανές κύμα διαδηλώσεων φαίνεται να πετυχαίνει κάποιες πρώτες νίκες και η παγκόσμια κοινότητα που στηρίζει τον αγώνα του ιρανικού λαού παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.