Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
05.02.2023

Κίνα: Λύθηκε το μυστήριο με τα πρόβατα που κινούνταν σε κύκλους

Η απάντηση που δίνουν οι επιστήμονες για την απόκοσμη συμπεριφορά του κοπαδιού.
Κίνα: Λύθηκε το μυστήριο με τα πρόβατα που κινούνταν σε κύκλους

Τον γύρο του διαδικτύου είχε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα ένα βίντεο, το οποίο έδειχνε ένα κοπάδι πρόβατα από μια φάρμα στην Κίνα να κινείται κυκλικά, σαν να είχε περιέλθει σε μια κατάσταση ύπνωσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές μάλιστα, το κοπάδι συνέχισε να κάνει κύκλους για 12 ημέρες, με το παγκόσμιο ίντερνετ να προσπαθεί να δώσει μια εξήγηση για το τι συνέβαινε.

Ακόμη και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της φάρμας είχε πει αρχικά ότι δεν μπορούσε να καταλάβει για ποιο λόγο τα πρόβατα συμπεριφέρονταν κατ’ αυτό τον τρόπο. Το αρχικό βίντεο που είχε φέρει στη δημοσιότητα το κρατικό κανάλι People’s Daily ανέφερε ότι τα πρόβατα ήταν υγιή.

Σύμφωνα με επιστήμονες, η εξήγηση της συμπεριφοράς των προβάτων έχει απολύτως φυσικά αίτια και δεν σχετίζεται με την ασθένεια λιστερίωση η οποία μπορεί να προκαλέσει αποπροσανατολισμό στα ζώα και να τα κάνει να διαγράφουν κυκλικές πορείες, καθώς όσα ζώα προσβάλλονται από αυτήν αποβιώνουν σε 48 ώρες.

«Φαίνεται ότι τα πρόβατα αυτά είναι στην συγκεκριμένη στάνη για μεγάλη περίοδο και αυτό μπορεί να τα έχει οδηγήσει σε μια στερεοτυπική συμπεριφορά εν προκειμένου τα κάνει να κινούνται σε επαναλαμβανόμενους κύκλους, λόγω του στρες που τους έχει δημιουργήσει ο επί μακρόν περιορισμός τους» δήλωσε στο Newsweek ο καθηγητής στο Τμήμα Γεωργίας στο πανεπιστήμιο του Gloucester, Ματ Μπελ.

«Αφού ξεκίνησαν κάποια πρόβατα, στη συνέχεια συμμετείχαν και άλλα καθώς πρόκειται για ζώα που ζουν σε κοπάδια και θέλουν να είναι μαζί με “φίλους” τους» πρόσθεσε ο Βρετανός καθηγητής.

Όπως αναφέρεται στο Merck Veterinary Manual, στην κοινωνική συμπεριφορά των προβάτων κυριαρχεί το μοτίβο του κοπαδιού στο οποίο οι κινήσεις των ζώων ελέγχονται και οι μονάδες προστατεύονται από κυνηγούς με το να απομακρύνονται από τον κίνδυνο σαν ομάδες.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.