Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
28.09.2023

Ουγκάντα: Εγκρίθηκε το σκοταδιστικό νομοσχέδιο κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Οι σχέσεις μεταξύ ομοφυλόφιλων είναι ήδη παράνομες στην Ουγκάντα, όπως και σε περισσότερες από 30 αφρικανικές χώρες, αλλά το νέο νομοσχέδιο στοχοθετεί ακόμη περισσότερο τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.
Ουγκάντα: Εγκρίθηκε το σκοταδιστικό νομοσχέδιο κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Ο πρόεδρος της Ουγκάντας Γιοουέρι Μουσεβένι ενέκρινε ένα από τα πιο αυστηρά παγκοσμίως νομοσχέδια κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός του, αψηφώντας τις καταδίκες από τις δυτικές κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη θανατική ποινή για τη «διακεκριμένη ομοφυλοφιλία», η οποία περιλαμβάνει τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις όταν κάποιος είναι θετικός στον ιό HIV, και 20ετή κάθειρξη για την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας.

Πρώτη η πρόεδρος της βουλής Ανίτα Αμόνγκ είχε ανακοινώσει μέσω Twitter ότι ο Μουσεβένι έχει υπογράψει το νομοσχέδιο.

«Αν το ανακοίνωσε η πρόεδρος, τότε όντως το έχει υπογράψει», δήλωσε ο Φαρούκ Κιρούντα, εκπρόσωπος του προέδρου της Ουγκάντας, στο Reuters.

Ο Μουσεβένι, ένθερμος αντίπαλος των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, είχε ζητήσει από τους βουλευτές να τροποποιήσουν το αρχικό νομοσχέδιο το οποίο είχε εγκρίνει η βουλή τον Μάρτιο.

Στις 2 Μαΐου το κοινοβούλιο ενέκρινε το αναθεωρημένο νομοσχέδιο στο οποίο όμως είχαν γίνει μόνο μικρές τροποποιήσεις.

Ο νόμος τροποποιήθηκε ώστε να αναφέρεται ότι το να ανήκει απλώς κάποιος στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα δεν συνιστά έγκλημα. Άλλαξε επίσης άρθρο που ανάγκαζε όσους έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις να το δηλώνουν, κάτι που πλέον απαιτείται μόνο όταν εμπλέκεται παιδί.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε καταδικάσει το νομοσχέδιο και είχε επισημάνει τον Απρίλιο ότι εξετάζει τις επιπτώσεις που θα έχει στο αμερικανικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση του HIV/AIDS.

Πολλές διεθνείς εταιρείες, περιλαμβανομένης της Google, έχουν επίσης επικρίνει το νομοσχέδιο, προειδοποιώντας ότι θα φέρει σε δύσκολη θέση όσους δραστηριοποιούνται στη χώρα και θα πλήξει την οικονομία της Ουγκάντας.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.