Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
25.09.2023

Πολιτική κρίση στο Ισραήλ: Πλήγμα στην αξιοπιστία του Νετανιάχου μετά το πάγωμα της δικαστικής μεταρρύθμισης

Έτοιμη για συνομιλίες η αντιπολίτευση υπό την αιγίδα του προέδρου Χέρτσογκ.
Πολιτική κρίση στο Ισραήλ: Πλήγμα στην αξιοπιστία του Νετανιάχου μετά το πάγωμα της δικαστικής μεταρρύθμισης

Η επιφυλακτικότητα κυριαρχεί σήμερα στο Ισραήλ, την επομένη της ανακοίνωσης από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου μιας «παύσης» στην κοινοβουλευτική διαδικασία για την δικαστική μεταρρύθμιση που έχει προκαλέσει πρωτοφανή κρίση στην χώρα.

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ που παύθηκε από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για την τοποθέτησή του κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης παραμένει στο γραφείο του μέχρι νεωτέρας, δηλώνουν συνεργάτες τους, σε μία ένδειξη ότι η αμηχανία κυριαρχεί στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης μπροστά στην λαϊκή οργή και τις διεθνείς αντιδράσεις για την μεταρρύθμιση που απειλεί με αντιδημοκρατική έως αυταρχική παρεκτροπή το Ισραήλ.

«Βρισκόμαστε εν μέσω μιας κρίσης που θέτει σε κίνδυνο την θεμελιώδη ενότητα ανάμεσά μας. Η κρίση απαιτεί να συμπεριφερθούμε με υπευθυνότητα», είπε στο χθεσινό τηλεοπτικό του μήνυμα ο Νετανιάχου απευθύνοντας πρόσκληση για συμβιβαστικές συνομιλίες με την κεντροαριστερή αντιπολίτευση.

Η κίνηση αυτή σταθεροποίησε κάπως την ισραηλινή οικονομία, αλλά δεν έδωσε καμία προοπτική για μία έξοδο από την κρίση, ενώ πληθαίνουν οι αμφιβολίες για την αξιοπιστία του Μπενιαμίν Νετανιάχου και στους κόλπους του κόμματός του, του Λικούντ, όπου κορυφαία στελέχη έχουν λάβει θέση κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης.

Ο πρωθυπουργός «κατάφερε να μεταβάλει με ωραία λόγια μια συντριπτική ήττα σε ισοπαλία», γράφει ο Ναούμ Μπαρνέα, ο συντάκτης του κύριου άρθρου της εφημερίδας Yediot Aharonot.

Κρίση αξιοπιστίας του Νετανιάχου – Εκλογική ήττα του κυβερνητικού συνασπισμού προβλέπουν δημοσκοπήσεις

«Ο,τι και να είπε ή πρόκειται να πει, λίγοι είναι αυτοί που τον πιστεύουν, πιστεύω ότι η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του δεν είναι μεγάλη, ακόμη και μεταξύ των διαδηλωτών της δεξιάς που συγκεντρώθηκαν χθες κατά χιλιάδες», γράφει αναφερόμενος στην πρώτη αντιδιαδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην Ιερουσαλήμ από υποστηρικτές της μεταρρύθμισης έπειτα από πολύμηνες πρωτοφανείς κινητοποιήσεις της ισραηλινής κοινής γνώμης κατά του εγχειρήματος του Νετανιάχου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Channel 12 TV, το 63% των Ισραηλινών – και το 58% του ψηφοφόρων του κόμματος Λικούντ – είναι αντίθετοι με την απομάκρυνση του υπουργού Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος έλαβε θέση κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης προειδοποιώντας για τον κίνδυνο επέκτασης του κινήματος διαμαρτυρίας και στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων. Η αποπομπή του προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στο Ισραήλ, όπου δεκάδες χιλιάδες κατέβηκαν και πάλι στους δρόμους την Κυριακή και χθες για να διαμαρτυρηθούν για τον αποκεφαλισμό του.

Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά όσων υποστηρίζουν το πάγωμα της μεταρρύθμισης.

Το 68% των Ισραηλινών επιρρίπτουν στον Νετανιάχου την ευθύνη για την κρίση, ενώ αν εκλογές διεξάγονταν σήμερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός και οι σύμμαχοί του στον κυβερνητικό συνασπισμό, τον δεξιότερο που έχει σχηματισθεί από καταβολής του Ισραήλ, θα έχαναν.

Δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Λικούντ θα έχανε 7 έδρες σε περίπτωση εκλογών, την ώρα που ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν διαθέτει παρά ισχνή πλειοψηφία 64 βουλευτών στην 120μελή Κνεσέτ.

Η αντιπολίτευση έτοιμη για συνομιλίες υπό την αιγίδα του προέδρου Χέρτσογκ

Παρεμβαίνοντας την κλιμάκωση της κρίσης, τον λόγο έλαβε χθες ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ που ζήτησε τον άμεσο τερματισμό του νομοθετικού έργου για την δικαστική μεταρρύθμιση. Παράλληλα, συνδικάτα και επαγγελματικές ενώσεις κήρυξαν γενική απεργία.

Ακολούθησε το τηλεοπτικό μήνυμα του ισραηλινού πρωθυπουργού στο οποίο αντέδρασαν γρήγορα δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι κεντρώοι Γιαΐρ Λαπίντ και Μπένι Γκαντς δηλώνοντας έτοιμοι να συζητήσουν με την κυβέρνηση, αλλά υπό την αιγίδα του προέδρου και προειδοποιώντας την κυβέρνηση για οποιονδήποτε τυχόν εμπαιγμό.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ», δήλωσε ο Μπένι Γκαντς. «Θα παρουσιαστούμε αμέσως στην προεδρική κατοικία τείνοντας το χέρι», είπε καλώντας τον Νετανιάχου «να σταματήσει τις απειλές» και να στείλει μία ομάδα στον Ισαάκ Χέρτσογκ.

Σήμερα, οι πολιτικοί σχολιαστές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις προθέσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μία πολιτοφυλακή δώρο στον ακροδεξιό υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας

Μακρές συζητήσεις με τους ακροδεξιούς εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού ακολούθησαν την χθεσινή ανακοίνωση Νετανιάχου και κυρίως με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος, σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, απείλησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση σε περίπτωση παγώματος της δικαστικής μεταρρύθμισης.

Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εβραϊκή Ισχύς, δήλωσε ότι ο Νετανιάχου τον διαβεβαίωσε ότι αν οι συνομιλίες με την αντιπολίτευση κατά την περίοδο του Πάσχα και των υπολοίπων εβραϊκών γιορτών του Απριλίου αποτύχουν, η δικαστική μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί μονομερώς.

Στο μεταξύ, το κόμμα του Μπεν Γκβιρ ανακοίνωσε, πριν από την τηλεοπτική ανακοίνωση του ισραηλινού πρωθυπουργού, την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στους δύο άνδρες βάσει της οποίας ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας λαμβάνει νέες εξουσίες και την δημιουργία «πολιτοφυλακής» υπό τις διαταγές του. Λεπτομέρειες για το δώρο αυτό δεν έχουν ανακοινωθεί.

«Είναι μια νίκη για όσους διαμαρτύρονται, αλλά αυτός που στην πραγματικότητα λύγισε και ποδοπάτησε τον Νετανιάχου είναι ο Ιταμάρ Γκβιρ (…) εξασφάλισε μια σκανδαλώδη υπόσχεση: την δημιουργία πολιτοφυλακής που θα βρίσκεται υπό τις διαταγές του», καταγγέλλει ο Γιόσι Βέρτερ της Haaretz στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας.

Αλλο κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Μπετζαλέλ Σμότρις, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού, έδωσε χθες, μετά την ομιλία του Νετανιάχου, την διαβεβαίωση ότι «η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει και οι αναγκαίες αλλαγές στο δικαστικό σύστημα και την ισραηλινή δημοκρατία θα συντελεσθούν».

Μία από τις ομάδες που πρωτοστατούν στο κίνημα διαμαρτυρίας κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης ανακοίνωσε ότι το κίνημα αμφισβήτησης θα συνεχισθεί «όσο το δικαστικό πραξικόπημα δεν έχει πλήρως τερματισθεί».

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.