Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
26.09.2023

Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου: Ενστάσεις από τους ευρωσοσιαλιστές για τις υποχρεωτικές γρήγορες διαδικασίες στα σύνορα

Η Ομάδα των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρετίζει τη σημαντική πρόοδο στο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά απορρίπτει τις υποχρεωτικές γρήγορες διαδικασίες στα σύνορα και ζητά ουσιαστικότερη αλληλεγγύη.
Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου: Ενστάσεις από τους ευρωσοσιαλιστές για τις υποχρεωτικές γρήγορες διαδικασίες στα σύνορα

Η Ομάδα των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρετίζει τη σημαντική πρόοδο σχετικά με το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Έπειτα από χρόνια διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο, η κοινή θέση που συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων σχετικά με τον κανονισμό για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης και τον κανονισμό για τις διαδικασίες ασύλου σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορούν να ξεκινήσουν για την πλειονότητα των φακέλων του Συμφώνου για τη Μετανάστευση», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, επισημαίνοντας ότι ο οδικός χάρτης, που συμφωνήθηκε από τους συννομοθέτες το 2022, δεσμεύεται για την έγκριση ολόκληρου του Συμφώνου για το ‘Ασυλο και τη Μετανάστευση έως τον Απρίλιο του 2024.

Η Μπίργκιτ Σίπελ, εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών στο ΕΚ για τις εσωτερικές υποθέσεις και εισηγήτρια για τον κανονισμό ελέγχου, δήλωσε: «Έπειτα από χρόνια αδιεξόδου και αποκλεισμού, η πλειοψηφία των κρατών μελών ψήφισε τελικά υπέρ της μεταρρύθμισης του συστήματος και των διαδικασιών ασύλου στην ΕΕ. Μπορούμε επιτέλους να αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε το μεγαλύτερο μέρος της μεταρρύθμισης του ασύλου. Αυτές θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις με περιορισμένο χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές. Εάν τα κράτη μέλη ενδιαφέρονται σοβαρά για μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει τώρα να επιδείξουν πολύ μεγαλύτερη προθυμία για συμβιβασμούς στις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.»

Σημειώνεται ότι η Ομάδα των Σοσιαλιστών στο ΕΚ απορρίπτει τις υποχρεωτικές γρήγορες διαδικασίες στα εξωτερικά σύνορα. «Όταν τα κράτη μέλη επιλέγουν να εφαρμόσουν διαδικασίες ταχείας διαδικασίας, οι οικογένειες με παιδιά και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρέπει να εξαιρούνται. Η θέση του Συμβουλίου να μην εξαιρούνται καθόλου οι ανήλικοι με οικογένειες από την υποχρεωτική διαδικασία στα σύνορα δεν είναι αποδεκτή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις σχετικά με τον επιμερισμό των ευθυνών και την αλληλεγγύη υστερούν σε σχέση με τις φιλοδοξίες του Κοινοβουλίου, λέει η Ομάδα των Σοσιαλιστών. «Πρέπει να δούμε περισσότερη προθυμία από τα κράτη μέλη να επιδείξουν αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των ευθυνών όπως ορίζεται στις συνθήκες της ΕΕ».

Ο Χουάν Φερνάντο Αγκιλάρ, πρόεδρος της επιτροπής Ελευθεριών και Εσωτερικών Υποθέσεων και εισηγητής για τον κανονισμό για την κρίση και την ανωτέρα βία, δήλωσε:

«Η σημερινή συμφωνία στο Συμβούλιο δείχνει ότι έχουμε διανύσει πολύ δρόμο για τη μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μας. Το Συμβούλιο προχωρά προς την επίτευξη κοινής θέσης σχετικά με τη μεταρρύθμιση, αλλά η συμφωνία αποτυγχάνει όσον αφορά τη δίκαιη κατανομή των ευθυνών. Αυτό το Σύμφωνο Μετανάστευσης πρέπει να οδηγήσει σε ουσιαστική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών. Δεν υπάρχει εναλλακτική. Η θητεία μας στο Κοινοβούλιο ήταν σκληρός αγώνας και είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε τη δυναμική της σημερινής σημαντικής ανακάλυψης για να καταλήξουμε σε συμφωνία για μακροπρόθεσμες, βιώσιμες λύσεις προτού λήξει η τρέχουσα νομοθετική περίοδος.»

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.