Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
25.09.2023

Το κοινοβούλιο του Περού ανακηρύσσει persona non grata τον πρόεδρο του Μεξικού

Ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ χαρακτήρισε την Μπολουάρτε «σφετερίστρια» της εξουσίας και αρνήθηκε να της παραδώσει την προεδρία του λατινοαμερικάνικου εμπορικού οργανισμού Συμμαχία του Ειρηνικού.
Το κοινοβούλιο του Περού ανακηρύσσει persona non grata τον πρόεδρο του Μεξικού

Το περουβιανό κοινοβούλιο ανακήρυξε χθες Πέμπτη τον μεξικανό πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ persona non grata, μετά τις φραστικές επιθέσεις του εναντίον της Περουβιανής ομολόγου του Ντίνας Μπολουάρτε.

Ο Ομπραδόρ χαρακτήρισε την Μπολουάρτε «σφετερίστρια» της εξουσίας και αρνήθηκε να της παραδώσει την προεδρία του λατινοαμερικάνικου εμπορικού οργανισμού Συμμαχία του Ειρηνικού.

Η Ντίνα Μπολουάρτε ορκίστηκε πρόεδρος του Περού μετά την πραξικοπηματική παύση του εκλεγμένου προκατόχου της Πέδρο Καστίγιο, που συνελήφθη διότι προσπάθησε να διαλύσει το κοινοβούλιο και να κυβερνά με διατάγματα την 7η Δεκεμβρίου. Ήταν αντιπρόεδρός του.

Η πραξικοπηματική απομάκρυνση από την εξουσία του κ. Καστίγιο, ο οποίος εξελέγη με παράταξη της ριζοσπαστικής αριστεράς, επικρίθηκε έντονα ειδικά από το Μεξικό και τον πρόεδρό του, που ανήκει στην εθνικιστική αριστερά. Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ παραχώρησε άσυλο στη σύζυγο και στα παιδιά του κ. Καστίγιο.

Η διπλωματική ένταση είναι μεγάλη ανάμεσα στα δυο κράτη. Τον Φεβρουάριο, η κυρία Μπολουάρτε ανακοίνωσε πως ανακαλεί «αμετάκλητα» τον πρεσβευτή του Περού στο Μεξικό. Στην αρχή του μήνα, ο κ. Λόπες Ομπραδόρ αρνήθηκε να παραδώσει στην Ντίνα Μπολουάρτε την προεδρία της Συμμαχίας του Ειρηνικού, επιχειρηματολογώντας ότι η ομόλογός του δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση.

Χθες τα μέλη της περουβιανής εθνικής αντιπροσωπείας ενέκριναν –65 ψήφοι υπέρ, 40 κατά, δύο αποχές– ψήφισμα που ανακηρύσσει ανεπιθύμητο πρόσωπο τον κ. Λόπες Ομπραδόρ, κατηγορώντας τον πως παραβίασε «την αρχή της μη ανάμιξης στις [εσωτερικές] υποθέσεις» άλλου κράτους.

Το κείμενο απαιτεί τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών να «λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν πως δεν θα εισέλθει στην εθνική επικράτεια ο πρόεδρος του Μεξικού».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.