Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Φραγκίσκος Λαμπρινός: «Το σκάνδαλο των υποκλοπών αναδεικνύει την πλήρη έλλειψη σεβασμού της κυβέρνησης στους θεσμούς»

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ στον νομό Ηρακλείου και δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω, μιλά στη Λουίζα Σολομών-Πάντα για την ανάγκη θωρακισμού των θεσμών και των ανεξάρτητων αρχών, την εξαθλίωση του ΕΣΥ, τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, τα pushbacks κ.ά.
Φραγκίσκος Λαμπρινός

Το κόμμα με το οποίο ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Φραγκίσκος Λαμπρινός, κατεβαίνει ως υποψήφιος βουλευτής στις εθνικές εκλογές, βρέθηκε «από το πουθενά» στο στόχαστρο του σκανδάλου των υποκλοπών, με την ΕΥΠ να παρακολουθεί στενά τον Νίκο Ανδρουλάκη, πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στον νομό Ηρακλείου, όπως και όλα τα μέλη της παράταξης, περιμένουν ακόμη πειστικές απαντήσεις τόσο για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, όσο και για το Predator, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της χώρας έχει παραδεχτεί δημοσίως ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές στα αγαθά αυξάνονται, το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει υποστελεχωμένο, και το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας μη ασφαλές. Ο Φραγκίσκος Λαμπρινός μας απαντά στο ποιες είναι οι θέσεις του κόμματος για την επόμενη τετραετί, όσον αφορά σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, αλλά και σε αρκετά ακόμα. 

Κ. Λαμπρινέ, ο πληθωρισμός τον Απρίλιο του 2023 διαμορφώθηκε στο 3%, έναντι 10,2% που ήταν τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ταυτόχρονα όμως, οι τιμές σε κρίσιμα αγαθά συνεχίζουν να αυξάνονται με διψήφια ποσοστά, και ο πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό στην Ελλάδα ανέρχεται στο 26,3%. Μιλάμε δηλαδή για 2.722.000 ανθρώπους. Ποια είναι η γραμμή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την ανακούφιση της μικρής και μεσαίας τάξης;

Για την υποστήριξη της μικρής και της μεσαίας τάξης που αποτελούν το βασικό κινητήρα της οικονομικής και κοινωνικής προόδου της χώρας, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προτείνει καταρχάς τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και προσωπικής φροντίδας, πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα, την ενίσχυση των ευάλωτων εισοδημάτων, την επιδότηση ενοικίου, αλλά και την κατασκευή και διάθεση κοινωνικών κατοικιών στο πρότυπο της Πορτογαλλίας, μιας και 1 στα 3 νοικοκυριά που ζουν στις πόλεις πληρώνουν περισσότερο από το 40% του εισοδήματός τους για στέγαση (το πιο μεγάλο ποσοστό στην Ευρώπη). Ακόμα, προτείνουμε την επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για την πρόσληψη νέων με πλήρη απασχόληση, τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού μέσω διαπραγματεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους, τη μείωση των φόρων στην εργασία, καθώς και την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να αυξηθούν οι έλεγχοι στην αγορά.

Από τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας μέχρι τα νησιά και τις ακριτικές περιοχές, το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει, στρέφοντας τους πολίτες στην αναζήτηση ιδιωτικής περίθαλψης. Πώς θα μπορέσει επιτέλους να ανατραπεί αυτή η κατάσταση και να αναμορφωθεί το ΕΣΥ;

Η αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας βρίσκεται εντός των 12 προτεραιοτήτων του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προτείνει την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και την κατάργηση του άρθρου 10 του νόμου 4999/2022, τη χρηματοδότηση σε ποσοστό από 8% – 10% από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την αύξηση των αμοιβών και την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με κέντρα υγείας για κάθε δήμο, την κάλυψη όλων των κενών στα νοσοκομεία με μόνιμες προσλήψεις. Επίσης, προτείνουμε την ενσωμάτωση της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές και τις δράσεις του κράτους, καθώς και την επιλογή των Διοικητών των νοσοκομείων με διεθνή, ανοικτό διαγωνισμό και 5ετή θητεία.

Η σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη ανέδειξε την χρόνια αδυναμία του κράτους να εξασφαλίσει ασφαλείς μεταφορές. Είναι πλέον γνωστό πως στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο δεν λειτουργεί το σύστημα ασφαλείας ETCS (European Train Control System). Όσον αφορά στην ανάληψη πολιτικής ευθύνης, η κυβέρνηση αρκέστηκε στην παραίτηση του Κ. Καραμανλή από τη θέση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Πώς κατανοείτε εσείς την ανάληψη πολιτικής ευθύνης και ποιες είναι οι προτεραιότητές σας όσον αφορά στην αναβάθμιση των ελληνικών σιδηροδρόμων;

Την ανάληψη πολιτικής ευθύνης την αντιλαμβάνομαι ως συνώνυμο της τιμής και της ευθιξίας. Οι προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφορικά με την αναβάθμιση των ελληνικών σιδηροδρόμων αφορούν στην προσωρινή επαναφορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε κρατικό έλεγχο και στην εξεύρεση νέου, στρατηγικού επενδυτή, στην ανασύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων βάσει των διεθνών προτύπων – παράλληλα με την εμπλοκή της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων για την παροχή τεχνογνωσίας και εποπτείας, στην εκπαίδευση και πιστοποίηση του προσωπικού του ΟΣΕ, στην αξιολόγηση, στην αξιοκρατία και στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του ΟΣΕ, στην επιλογή των διοικήσεων με ανοιχτό διαγωνισμό, καθώς και σε επενδύσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο. 

Η Ελλάδα βρίσκεται και φέτος στην τελευταία θέση της ΕΕ και των Βαλκανίων, όσον αφορά στην Ελευθερία του Τύπου. Η παρακολούθηση ελλήνων δημοσιογράφων από την ΕΥΠ και το Predator κρίνεται ως η μεγαλύτερη παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου στην ΕΕ. Το σκάνδαλο των υποκλοπών απασχόλησε όμως και το κόμμα σας, με την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. Και δεν είναι μόνο οι παρακολουθήσεις. Το 2022 είχαμε την εν ψυχρώ δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. Τι σχολιάζετε για όλα αυτά;

Δεν μου αρέσει να μηδενίζω και θεωρώ ότι η Ελλάδα διαθέτει ΜΜΕ και δημοσιογράφους που κάνουν εξαιρετική δουλειά υπό αντίξοες συνθήκες, Ωστόσο είναι δεδομένο ότι υπάρχει όντως πρόβλημα όσον αφορά στην ελευθερία του τύπου. Και επειδή η ελευθερία του τύπου αποτελεί βασικό δείκτη της ποιότητας της δημοκρατίας μιας χώρας, υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας. Το σκάνδαλο των υποκλοπών, είναι ακριβώς αυτό: σκάνδαλο που πλήττει καίρια τη δημοκρατία και αναδεικνύει την αλαζονεία και την πλήρη έλλειψη σεβασμού της κυβέρνησης στους θεσμούς, τους οποίους εργαλειοποιεί συστηματικά και κατά το δοκούν. Πειστικές απαντήσεις δεν έχουν δοθεί ούτε για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, ούτε για το Predator.

Ακόμα και στο πρόσφατο debate ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας είπε ότι δεν υπήρχε λόγος να παρακολουθείται ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά δεν μας είπε γιατί τελικά τον παρακολουθούσαν. Τα παραπάνω λειτουργούν διαβρωτικά στην κοινωνία η οποία με τη σειρά της εμπιστεύεται όλο και λιγότερο τους θεσμούς. Η πάγια θέση μας είναι ότι χρειάζεται να θωρακιστούν οι θεσμοί και οι ανεξάρτητες αρχές για να θωρακιστεί και η δημοκρατία μας. Μέσα σε μια καλά θωρακισμένη δημοκρατία και η δημοσιογραφία θα αισθάνεται περισσότερο ασφαλής για να επιτελεί το καθήκον της.

Η Φώφη Γεννηματά διατηρούσε καλές σχέσεις με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και ήταν εύκολα προσβάσιμη για τους εκπροσώπους της. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει πως θέλει να κινηθεί σε αυτή τη γραμμή. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 εκκρεμούσε μια συνάντηση του προέδρου με την επικεφαλής του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), Άννα Απέργη. Τι συνέβη τελικά; Ποιες είναι οι θέσεις σας για την επόμενη τετραετία όσον αφορά στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας; 

Η συνάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη με την επικεφαλής του ΣΥΔ εκκρεμεί γιατί δεν βρέθηκε η κατάλληλη χρονικά στιγμή, αφενός μεν λόγω των υποκλοπών και της αναστάτωσης που προκλήθηκε και επικρατεί ακόμα στην Παράταξη και αφετέρου δε λόγω της προκήρυξης των εκλογών. Ο Πρόεδρος έχει δεσμευτεί για συνάντηση με όλες τις οργανώσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διαχρονικά πρωτοπορεί σε σχέση με την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων. Μην ξεχνάμε ότι εξαιτίας του ΠΑΣΟΚ νομοθετήθηκε το Σύμφωνο Συμβίωσης. Στηρίζουμε διαχρονικά, όλες τις διεκδικήσεις της κοινότητας. 

Τα ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα μας. Βασική θέση για την επόμενη τετραετία αποτελεί η εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας, των εκπαιδευτικών και των υπαλλήλων υγείας σε σχέση με τη συμπεριληπτικότητα αλλά και τη θέση των διεμφυλικών ατόμων στην αγορά εργασίας. Χρειάζεται να χαραχθεί μία συνολική στρατηγική για την εξάλειψη των διακρίσεων. 

Έρευνα του Solomon σε συνεργασία με την ισπανική εφημερίδα El País, αποκάλυψε τον περασμένο Μάρτιο πως τα τελευταία χρόνια Έλληνες συνοριοφύλακες έχουν αφαιρέσει περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ από πρόσφυγες που επαναπροώθησαν στην Τουρκία, ενώ πηγές από την Frontex, επιβεβαίωσαν στα δύο μέσα πως οι επαναπροωθήσεις αποτελούν μια κανονικοποιημένη πραγματικότητα. Κόμματα της Αριστεράς και ανθρωπιστικές οργανώσεις χαρακτηρίζουν τον φράχτη στον Έβρο «απάνθρωπο». Ο κ. Ανδρουλάκης έχει δηλώσει: «Εμείς ως Σοσιαλδημοκράτες λέμε “ναι” στη φύλαξη των συνόρων, αλλά “ναι” και στην αναθεώρηση του Δουβλίνου, ώστε για όποιον μπαίνει στην Ευρώπη να μην έχει η πρώτη χώρα την ευθύνη…». Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας, σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε στο debate, ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο φράχτης δεν αρκεί για να επιλύσει το μεταναστευτικό, σημειώνοντας πως απαιτείται ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου. Ποιες ακριβώς είναι οι δικές σας θέσεις; Θα υιοθετούσατε τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ σε μία πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας;

Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ την αφετηρία κάθε πολιτικής, οπότε το ίδιο ισχύει και για το μεταναστευτικό. Από εκεί και πέρα και καθώς η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ προφανώς δεν συμμεριζόμαστε τον αφορισμό του. Είναι ένα μέτρο αποτροπής σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή της χώρας και όπως έχει πει ο Νίκος Ανδρουλάκης υπάρχουν σύνορα και είμαστε υποχρεωμένοι να τα προστατεύουμε. Όμως τα δικά μας σύνορα, είναι και σύνορα της Ευρώπης άρα είναι λογικό, το κόστος του φράχτη να το επωμιστούν οι Ευρωπαίοι πολίτες και όχι ο ελληνικός λαός.

Συνολικά, απαιτείται πράγματι αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται και μια ολοκληρωμένη και σοβαρή μεταναστευτική πολιτική η οποία μάλιστα μπορεί να απαντήσει πειστικά στο σοβαρό πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και στον τουρισμό. Για να συμμετάσχει το ΠΑΣΟΚ σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας η προγραμματική συμφωνία είναι προαπαιτούμενο και το μεταναστευτικό αποτελεί έναν από τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση επί της αρχή.

Ως υποψήφιος Βουλευτής Ηρακλείου, ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους σκοπεύετε να επενδύσετε περισσότερο στον νομό την επόμενη τετραετία; Ποιες είναι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ οι οποίες έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα για ‘σας και το έργο σας;

Η Κρήτη συνολικά είναι ριγμένη όσον αφορά στα έργα υποδομών παρότι αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής τουριστικής οικονομίας. Αντιστοίχως το Ηράκλειο μία περιφερειακή ενότητα, με μεγάλη δυναμική αλλά και μεγάλα προβλήματα. Τα δυο έργα που έχουν ξεκινήσει και δικαίως χαρακτηρίζονται εμβληματικά για τον τόπο μας αποτελούν ενδεικτικές περιπτώσεις προχειρότητας και ελλιπούς σχεδιασμού. Στο αεροδρόμιο του Καστελλίου έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία να εκτελείται ένα τεράστιο έργο χωρίς να έχει εκπονηθεί πρώτα master plan για ολόκληρη την περιοχή, η οποία θα αλλάξει δραστικά με τρόπο που ουδείς έχει μελετήσει και επί της ουσίας ουδείς εκ των κατοίκων γνωρίζει. Ενώ ο ΒΟΑΚ που είναι άκρως απαραίτητος για το Νησί ξεκινά με προβληματική χάραξη ειδικά στο Ηράκλειο, όπως έχουν επισημάνει και αγνοηθεί όλοι οι τοπικοί φορείς.

Προσωπικά θέλω να δώσω έμφαση ακριβώς στα έργα υποδομών που έχει ανάγκη η Π.Ε και να καταβάλλω προσπάθεια ώστε να γίνουν με τον τρόπο που πρέπει. Για παράδειγμα, για το Καστέλλι, προτείνω ένα master plan στο πρότυπο της Εύβοιας που θα συνδυάσει την αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι με την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, με ενδιαφέρουν τα προβλήματα τόσο του τουρισμού όσο και του πρωτογενούς τομέα που είναι οι δύο πυλώνες της οικονομίας της Κρήτης και είναι απαραίτητο να συνδυαστούν με πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος.

Η βία είναι ένας ακόμα τομέας που με απασχολεί ιδιαίτερα. Η Κρήτη δυστυχώς έχει τη θλιβερή πρωτιά σε όλες τις σχετικές κατηγορίες και θεωρώ ότι όλοι όσοι κατεβαίνουμε στην πολιτική και έχουμε δημόσιο βήμα οφείλουμε να μιλάμε για αυτά τα θέματα ανοιχτά και με θάρρος, όχι να τα ωραιοποιούμε. Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο αγώνας για μια κοινωνία ανοιχτή χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, η εξασφάλιση εργασίας με κανόνες και αξιοπρέπεια, η ενδυνάμωση των γυναικών είναι μερικές μόνο από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής που βρίσκονται ψηλά και στη δική μου ατζέντα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.