Υποκλοπές. Γνώριζε ή όχι ο Μητσοτάκης;  Βλέπουμε ότι έχεις έναν πρωθυπουργό που, αντίθετα με άλλους ομολόγους του, επιλέγει την πρώτη μέρα που μπαίνει στο Μαξίμου να πάρει την ΕΥΠ υπό την δική του ευθύνη. Επιλέγει να διορίσει τον προσωπικό του Ασφαλίτη αρχηγό της ΕΥΠ. Κι όταν του λένε ότι δεν έχει τα προσόντα, αλλάζει τον νόμο. Και μετά τον πιάνουνε στα πράσα τον Ασφαλίτη του. Το ήξερε; Δεν το ήξερε; Δεν με ενδιαφέρει.

«Είναι ιδιωτικοποιημένη η υποκλοπή σήμερα. Δεν είναι κρατική. Παλιά ήταν  αποκλειστικά το κράτος, η ΚΥΠ, που παρακολουθούσε είτε εσένα, είτε εμένα. Εδώ όλοι οι ολιγάρχες παρακολουθούν όλους τους άλλους ολιγάρχες και τους πολιτικούς με τους οποίους μιλάνε»

Τι είναι το σημαντικό στην υπόθεση των υποκλοπών;  Ότι ο ίδιος επέλεξε να έχει την ευθύνη για αυτό που συνέβη. Κι αφού τον πιάσανε στα πράσα, τολμάει να έρθει στη Βουλή και να πει «δεν σας λέω γιατί παρακολουθείται ο Ανδρουλάκης». Και τολμά και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής να διατάξει όλους αυτούς τους υπαλληλίσκους που είχε ο ίδιος διορίσει, να παρελάσουν από τη διαδικασία, να επικαλεστούν το απόρρητο και να μην απαντήσουν στις ερωτήσεις της Επιτροπής για τις υποκλοπές. Αν αυτό είχε γίνει στις ΗΠΑ σε Εξεταστική της Γερουσίας, όλοι αυτοί θα είχαν βγει με χειροπέδες και θα είχανε πάει στη φυλακή για contempt of Congress. Άρα ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί παρά να είναι καταδικασμένος στη συνείδηση του ελληνικού λαού και στη συνείδηση όλων μας.

Αναφέρεστε αποκλειστικά στην παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. Οι μετέπειτα αποκαλύψεις παρακολούθησης πρώην πρωθυπουργών, υπουργών της κυβέρνησης, δεν συνιστούν σκάνδαλο;  Ναι, μετά τον Ανδρουλάκη ζούμε όλη αυτή τη δυσωδία που βγαίνει από τα ΜΜΕ: 10 ονόματα, σήμερα. Άλλα 5, αύριο. Ο λόγος που έχουμε όλη αυτή την «πανσπερμία» των υποκλοπών, όπου ο ένας επιχειρηματίας παρακολουθεί τον άλλο επιχειρηματία…

Αυτό συνέβη; Οι επιχειρηματίες παρακολουθούν ο ένας τον άλλο;  Ακριβώς. Είναι ιδιωτικοποιημένη η υποκλοπή σήμερα. Δεν είναι κρατική. Παλιά ήταν αποκλειστικά το κράτος, η ΚΥΠ, που παρακολουθούσε είτε εσένα, είτε εμένα. Εδώ όλοι οι ολιγάρχες παρακολουθούν όλους τους άλλους ολιγάρχες και τους πολιτικούς με τους οποίους μιλάνε. Αυτό γιατί γίνεται; Από το 2018 και μετά έχουν δημιουργηθεί διάφορες αγοραίες ή ψευτοαγοραίες διαδικασίες διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και του ιδιωτικού πλούτου των πολλών, βλέπε την αγορά «κόκκινων» δανείων, που είναι μια αγορά 70 δις ευρώ. Είναι πάρα πολλά τα λεφτά. Για να σας δώσω να καταλάβετε την τάξη μεγέθους, όλος ο φόρος εισοδήματος που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες δεν είναι πάνω από 8 δις. Όλα τα έσοδα της Αmazon στην Ευρώπη, είναι 40 δις. Όταν λοιπόν ένας πολιτικός, ένας Γ.Γ. υπουργείου, ένας τραπεζίτης της Πειραιώς, της Εθνικής, αποφασίζουν μεταξύ τους ποιο fund θα πάρει το πακέτο των τάδε «κόκκινων» δανείων, όλα αυτά τα κοράκια, γιατί περί κοράκων πρόκειται, παρακολουθούν ο ένας τον άλλο. Και τον υπουργό και τον Γ.Γ. Μια πληροφορία να έχουν στη διάθεσή τους, που  να βοηθά να βάλουν στο χέρι κάποιον άλλο εκβιάζοντάς τον, το πακετάκι των «κόκκινων» δανείων, το συμβόλαιο για αυτοκινητόδρομους κ.ο.κ. γίνεται αυτομάτως δικό τους. Οπότε όλη αυτή η ιδιωτικομανία, οι ψευτοαγορές, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ο «Ηρακλής», δημιουργούν ένα οικοσύστημα βρωμιάς  και ψευτοαγοραίων συναλλαγών με μαφιόζικες πρακτικές, που καθιστούν τις υποκλοπές αναγκαίες. Το ΜέΡΑ25 λέει πάντα πως ήταν κακές οι υποκλοπές. Δεν ήταν δείγμα Δημοκρατίας όταν ο Κων/νος Μητσοτάκης παρακολουθούσε το τηλέφωνο του Ανδρέα Παπανδρέου. Όμως, τότε το παιχνίδι παιζόταν μεταξύ πολιτικών. Τώρα είναι επιχειρηματικό, στη βάση της διασπάθισης του πλούτου.

Γιάνης Βαρουφάκης

Είχατε ή έχετε ενδείξεις για τυχόν παρακολουθήσεις στελεχών και βουλευτών του ΜέΡΑ25;  Όχι, δεν έχω. Εγώ παρακολουθούμαι από το 2015. Έχω 3 point surveillance από την National Security Agency (ΝSA) των ΗΠΑ. Αποδεδειγμένο. Το ανέδειξαν τα ισπανικά δικαστήρια. Έχω ένα τεράστιο πακέτο με φωτογραφίες, βίντεο δικά μου, τα περιεχόμενα του κινητού μου, της γυναίκας μου, Δανάης Στράτου, φωτογραφίες μας στο ξενοδοχείο στο Λονδίνο.

Παρακολουθείστε ακόμα;  Ναι.

Για ποιο λόγο, όμως;  Λόγω της πολύ καλής μου σχέσης με τον Τζούλιαν Ασάνζ. Εδώ δεν μπορώ να σας πω τι κάνανε. Και δεν έχει σημασία.

Το ποσοστό του ΜέΡΑ 25, παρ’όλες τις ενδιαφέρουσες -για κάποιους ακραίες- θέσεις του, παρότι αναδεικνύει στη Βουλή ζητήματα τα οποία οι άλλοι μπορεί και να αποσιωπούν, παραμένει καθηλωμένο στις δημοσκοπήσεις κοντά στο 3%. Αυτό που οφείλεται; Στο ότι στην Ελλάδα μια πλειοψηφία πολιτών σας θεωρεί ακόμα επικίνδυνο και καταστροφέα, λόγω των κλειστών τραπεζών το ’15;  Είμαστε αρκετά πάνω από 3%, μέχρι και 4,5% μας δείχνουν κάποιοι.

Παρόλα αυτά, και πάλι δεν είναι ένα ποσοστό που να δείχνει ότι υπάρχει μαζική λαϊκή αποδοχή και υποστήριξη. Τι φταίει;  Θέλω να θυμίσω καταρχάς ότι τον Ιούνιο του ‘19 οι ίδιες δημοσκοπήσεις μας έδιναν 1,1%. Και πήραμε 3,4%. Μιλάμε για τριπλάσιο ποσοστό σε σχέση με αυτό που έδιναν.

Είστε ικανοποιημένος με ένα τέτοιο ποσοστό;  Τα μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις και τον κόσμο είναι ότι έχουμε κάνει ένα θαύμα. Η ύπαρξη του ΜέΡΑ25 στη Βουλή παραμένει γεγονός, παρ’όλες τις αποχωρήσεις, που είναι κλασικές πρακτικές παλαιοκομματικής  αποστασίας. Έχουν προσεγγίσει κάθε έναν από τους βουλευτές του ΜέΡΑ 25 για να τον εξαγοράσουν. Δεν υπάρχει βουλευτής μας που να μην έχει δεχτεί πίεση.

«Ουσιαστικά, με τον πλήρη αποκλεισμό μας από τα μέσα μαζικής εξαπάτησης απευθυνόμαστε στο 10% του ελληνικού πληθυσμού. Οι υπόλοιποι δεν ξέρουν ότι υπάρχουμε. Δεν μας ακούνε ποτέ. Μόνο ότι ο Βαρουφάκης κατέστρεψε τη χώρα, κόστισε τόσα δις, τρώει μωρά για πρωϊνό κ.λπ. Υπό αυτές τις συνθήκες, το ότι εμείς θα ξαναείμαστε στη Βουλή είναι τεράστια επιτυχία».

Από ποιον; Κι από τα τρία μεγάλα κόμματα;  Είπα τους έχουν πλησιάσει με αυτό το σκοπό. Και το αφήνω εκεί. Αλλά ας το πιάσω το θέμα πιο σφαιρικά. Αυτό που δεν μπορούσαν να αποδεχτούν οι Τροϊκανοί είναι ότι υπήρξε ένας Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος τους είπε «όχι», δεν το υπογράφω αυτό, δεν θέλω τα λεφτά σας, να πτωχεύσουμε. Αυτό δεν είχε ξαναγίνει. Τους έφερε στα πρόθυρα εγκεφαλικού.

Mε τον Μπάρακ Ομπάμα τον Απρίλη του 2015 στον Λευκό Οίκο, συζητώντας για 12 λεπτά για τη διαχείριση των Οικονομικών κρίσεων. Δυο χρόνια μετά, ο πρώην Έλληνας υπ. Οικονομικών χαρακτήρισε την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Αθήνα «άνευ ουσίας».

Στην Ελλάδα τι ευθύνεται και δεν προσελκύετε το εκλογικό σώμα;  Η δαιμονοποίησή μου. Που ξεκίνησε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τις σελίδες της ΑΥΓΗΣ. Μια βδομάδα μετά την παραίτησή μου, όταν άρχισαν να μιλάνε για το «κόστος Βαρουφάκη». Συγκεκριμένος βουλευτής του βγήκε και είπε «Ο Βαρουφάκης μας κόστισε περίπου 60 και κάτι εκατομμύρια». Την ίδια στιγμή, βγήκε και ο Στουρνάρας και είπε ότι κόστισα 86 δις. Ακόμα και το τρίτο μνημόνιο, επειδή δεν το υπέγραψα, εμένα μου το φόρτωσαν και μάλιστα εκείνοι που το υπέγραψαν. Τι συνέβη; Οι ολιγάρχες, τους πρώτους μήνες του ’15, έχασαν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Κι αποφάσισαν να δαιμονοποιήσουν όποιον δεν συνθηκολόγησε. Είναι μεγάλη μου τιμή. Τι άλλο συνέβη; Μα δεν ακούγονται οι θέσεις μας. Πόσες φορές με έχετε δει στα κανάλια. Καμία. Μια φορά βγήκα στον Τσίμα, δυο μήνες μετά τις εκλογές, έσπασε τα κοντέρ. Από τότε δεν ξαναβγήκα ποτέ.

Όντως; Ποτέ;  Όταν λέω ποτέ, εννοώ ούτε μια φορά. Είμαι αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος και δεν έχω βγει ποτέ στα κανάλια εδώ και τρία χρόνια. ‘Εχετε ακούσει τις θέσεις μας για τα «κόκκινα» δάνεια, την κριτική μας για το πλαφόν; Θα ακούσεις όμως τα ψέματα, ότι «έσπασα» την καραντίνα και πήγα στην Αίγινα. Ότι είμαι πάμπλουτος και η γυναίκα μου κόρη βιομήχανου. Όλα ψέματα. Ήταν βιομήχανος ο πεθερός μου, πτώχευσε. Θα σας δώσω ακόμα ένα παράδειγμα. Ως κόμμα κάναμε ένα μεγάλο συνέδριο, τον Μάιο που μας πέρασε, με σημαντικούς καλεσμένους, τον Κόρμπιν κ.ά. Οι εσωτερικές δημοσκοπήσεις που κάνουμε με την Public Issue, η οποία δουλεύει για εμάς συστηματικά, όντας η μοναδική σοβαρή εταιρεία δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα, μας έδωσαν ότι το συνέδριο γνώριζε ότι διεξαγόταν μόλις ένα 11%. Δυστυχώς, βρισκόμαστε σε μια χώρα, όπου ένα κοινοβουλευτικό κόμμα, το ΜέΡΑ25, καταδεικνύει σκάνδαλα μέσα στη Βουλή, τα οποία κατόπιν δεν συζητιούνται. Ελάτε και πείτε μας μετά ότι αυτό που είπαμε είναι αναληθές. Η μεγάλη ήττα της Δημοκρατίας είναι ότι ενώ  κατατίθενται συγκεκριμένες πληροφορίες στην κρίση του ελληνικού λαού, δεν φτάνουν ποτέ στον ελληνικό λαό. Και δεν υπάρχει κι απάντηση. Αυτό είναι αν θέλεις αποδεικτικό στοιχείο της κατάρρευσης του κοινοβουλευτισμού. Ουσιαστικά, με τον πλήρη αποκλεισμό μας από τα μέσα μαζικής εξαπάτησης απευθυνόμαστε στο 10% του ελληνικού πληθυσμού. Οι υπόλοιποι δεν ξέρουν ότι υπάρχουμε. Δεν μας ακούνε ποτέ. Μόνο ότι ο Βαρουφάκης κατέστρεψε τη χώρα, κόστισε τόσα δις, τρώει μωρά για πρωϊνό κ.λπ. Υπό αυτές τις συνθήκες, το ότι εμείς θα ξαναείμαστε στη Βουλή είναι τεράστια επιτυχία.

«Δυστυχώς, οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να θυσιάσουν και τον τελευταίο Ουκρανό, χωρίς οι ίδιοι να συμμετέχουν στον πόλεμο, πουλώντας όπλα και τεξανικό LNG»

Είστε σίγουρος για το ότι θα ξαναμπείτε στη Βουλή;  Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Θα ξαναείμαστε και μάλιστα ενισχυμένοι.

Πολύ πρόσφατα ιδρύσατε το ΜέΡΑ25 Ιταλίας. Το timing σχετίζεται με την εκλογή της ακροδεξιάς Μελόνι;  Μα αν δεν είχε βγει η Μελόνι δεν θα ιδρύαμε πολιτικό κόμμα στην Ιταλία. Και πιο συγκεκριμένα, η Μελόνι κατάφερε να εκμεταλλευτεί τη δυσφορία της μεγάλης πλειοψηφίας των ανθρώπων που ένιωσαν προδομένοι από την Κεντροδεξιά, την Κεντροαριστερά, τον Ρέντζι, τον Μπερλουσκόνι, τον Ενρίκο Λέτα. Και έγινε πρωθυπουργός. Είναι φασίστρια η Μελόνι. Ήτανε ο νεοφασισμός στην Ιταλία ό,τι ο Τσίπρας για τη Ριζοσπαστική Αριστερά.

Το ότι ξαναβγαίνουν οι νεοναζιστές της χώρας από τα λαγούμια τους, εκδηλώνονται ελεύθερα, με πιο χαρακτηριστικό το ναζιστικό χαιρετισμό του πατέρα Πλεύρη στη δικαστική αίθουσα, μπορούμε να το αποδώσουμε στην αναπτέρωση που προκάλεσε στο συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο η εκλογή Μελόνι;  Όχι. Το 2010 είχαμε κατάρρευση του Ευρωπαϊκού Καπιταλισμού αντίστοιχη με του 1929. Η σκληρή λιτότητα για τους πολλούς και ο Σοσιαλισμός για τους λίγους γέννησε τον Φασισμό. Κασιδιάρηδες, Πλεύρηδες, Άδωνης Γεωργιάδης, από τη μια μεριά, Μελόνι, Σαλβίνι στην Ιταλία, VOX στην Ισπανία, ΑfD στη Γερμανία, Λεπέν στη Γαλλία, είναι η αντίστοιχη μεταμοντέρνα βερσιόν αυτού που είχε γίνει τη δεκαετία του ’30 στην Ευρώπη.

Ουκρανία. Επιμένετε ότι η Δύση πρέπει να σταματήσει να εξοπλίζει το Κίεβο, πιέζοντας τις δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Βλέπετε δυνατότητα διεξόδου από το τούνελ;  Ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο. Η θέση μου όμως είναι ότι ο πόλεμος αυτός δεν πρόκειται να τελειώσει με πολεμική λύση. Αν τον αφήσουμε, θα κρατήσει για 10 χρόνια.

«Το τελευταίο πράγμα που ήθελα να κάνω είναι να είμαι αρχηγός κόμματος. Το αντιπαθώ. Δεν το θέλω με τίποτα, με κουράζει. Το ένα πράγμα που θα ήθελα είναι να πω αύριο βράδυ «πάρτε το, παιδιά, τρέξτε το, εγώ θα σας υποστηρίξω»

Θα γίνει η Ουκρανία η Συρία της Ευρώπης;  Θα γίνει κάτι άλλο. Το Αφγανιστάν της Ευρώπης με χαρακτηριστικά και στοιχεία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από την πρώτη μέρα έλεγα ότι ο μόνος λόγος να λήξει είναι με συνάντηση κορυφής Μπάιντεν-Πούτιν -η Ε.Ε. είναι ανύπαρκτη και ανάξια λόγου-, ουσιαστικά δίνοντας ο Μπάιντεν στον Πούτιν μια διέξοδο, που να συνάδει με τα δικαιώματα των Ουκρανών. Πρέπει τα ρωσικά στρατεύματα να επιστρέψουν εκεί που ήταν πριν την έναρξη των επιχειρήσεων. Το θέμα της Κριμαίας να παραπεμφθεί στον ΟΗΕ για συζητήσεις. Όλες οι περιοχές μεταξύ των συνόρων να αποστρατικοποιηθούν 200 χιλιόμετρα από την κάθε μεριά. Η περιοχή όπου συνυπάρχουν ή θα έπρεπε να συνυπάρχουν Ρώσοι και Ουκρανοί, Ρωσόφωνοι και Ουκρανόφωνοι, ας τους πούμε όπως θέλουμε, είναι δύσκολη και μου θυμίζει την Β. Ιρλανδία. Γι’ αυτό προτείνω μια λύση σαν του Good Friday Agreement της Β. Ιρλανδίας, με τη συμμετοχή της Ε.Ε., των ΗΠΑ και της Κίνας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η Ουκρανία να μην αποστρατικοποιηθεί, αλλά να δεσμευτεί ότι δεν θα μπει ποτέ στο ΝΑΤΟ και θα παραμείνει ουδέτερη. Κι από εκεί και πέρα, η διεθνής κοινότητα να εξασφαλίσει τη δυνατότητα των Ουκρανών να καθορίζουν τις τύχες της χώρας τους, υπό καθεστώς ειρήνης. Αυτή ήταν και παραμένει η θέση μου και τώρα για την Ουκρανία. Δυστυχώς, οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να θυσιάσουν και τον τελευταίο Ουκρανό, χωρίς οι ίδιοι να συμμετέχουν στον πόλεμο, πουλώντας όπλα και τεξανικό LNG.

Η αδιέξοδη συνάντηση Μπαίντεν-Σι πρέπει να μας ανησυχεί;  Τον Ψυχρό Πόλεμο που ξεκίνησε ο Τραμπ μεταξύ Αμερικής και Κίνας, ο Μπάιντεν τον τερματίζει με τρόπο επισφαλή για την διεθνή ειρήνη. Καταργεί οποιαδήποτε συνεργασία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Και ουσιαστικά είναι σα να λέει στους Κινέζους «ή εσείς ή εμείς». Είναι τα πρώτα στάδια κι ενός θερμού πολέμου.

Κάτι τελευταίο για το παρελθόν, αν μου επιτρέπετε. Πάθος, πάθη για το ‘15, μια πολύ έντονη περίοδο στη ζωή σας, έχετε σήμερα;  Πάθος έχω μόνο για τη μουσική και τους αγαπημένους μου ανθρώπους. Για την τέχνη και τη λογοτεχνία. Αυτά είναι τα μόνα πάθη μου. Έχω μια ιδιαίτερη συναισθηματική σχέση μόνο με το συναίσθημα που μου δημιουργούσε ο ελληνικός λαός το πρώτο 6μηνο του ’15. Θυμάμαι την Παρασκευή 3 Ιουλίου, εκείνο το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για το ΟΧΙ. Θυμάμαι το πάθος του κόσμου και πόσο με συγκλόνιζαν οι άνθρωποι που με σταματούσαν στο δρόμο και λέγαν «δεν μας ενδιαφέρει η σύνταξή μας. Αλλά μην μας προδώσετε». Αυτό δημιουργεί πάθος και μια αίσθηση ευθύνης να μην ιδιωτεύσω και εγώ. Γιατί έχω πάρα πολλά πράγματα να κάνω στη ζωή μου.

Όπως;  Είμαι συγγραφέας. Η αγάπη μου είναι η συγγραφή. Το τελευταίο πράγμα που ήθελα να κάνω είναι να είμαι αρχηγός κόμματος. Το αντιπαθώ. Δεν το θέλω με τίποτα, με κουράζει. Ένα πράγμα που θα ήθελα είναι να πω αύριο βράδυ «πάρτε το, παιδιά, τρέξτε το, εγώ θα σας υποστηρίξω».

Τις σας εμποδίζει;  Η συναισθηματική ευθύνη απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στη Λ.Αμερική, στην Κίνα, στην Κορέα, που το ελληνικό ΟΧΙ είχε δώσει φτερά. Είναι συγκλονιστικά τα μηνύματα που λαμβάνω ακόμα και σήμερα από την Ιαπωνία. Αυτά είναι που με κρατούν. Αλλά τα πάθη μου τα κρατάω για τη μουσική, την τέχνη και τους ανθρώπους που αγαπάω.

Το ΜέΡΑ25 είναι άκρως προσωποπαγές. Πιστεύετε θα επιζήσει και μετά από εσάς;  Με στεναχωρεί πολύ, που το λέτε άκρως προσωποπαγές. Να ξέρετε ότι το ΜέΡΑ25 δεν είναι αυτό που ήταν πριν 3 χρόνια.  Όντως, τότε ήμουν εγώ και 49 ακόμη. Σήμερα έχουμε μηχανισμούς, δημοκρατικές διαδικασίες, είμαστε ένα κόμμα που έχουμε συντονιστές της Κεντρικής Επιτροπής έναν άνδρα και μια γυναίκα. Τη Λίζα Αλεξάκη, που οργάνωσε τις καθαρίστριες του Υπ. Οικονομικών τα χρόνια τα βαριά της Τρόικας, και του Κώστα Ντάσκα, που προέρχεται από το χώρο των ΕΑΚ. Έχουμε πολιτικές γραμματείες, πολύ συχνά χάνω ψηφοφορίες. Εναντιώνομαι στην άποψη της πλειοψηφίας και χάνω. Αυτό το λέω για να δείτε που χαίρομαι που γίνεται ολοένα και λιγότερο προσωποπαγές το ΜέΡΑ25. Το όνειρό μου είναι να το πάρουν νέοι άνθρωποι και να το πάνε μπροστά.

1 2