
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Το καρτέρι των πρώην συντρόφων έξω από την Αμαλίας, η μουρμούρα για άνιση μεταχείριση και ο παράγοντας Λινού. Το σήμα κατατεθέν της προεκλογικής καμπάνιας της ΝΔ, η απουσία Τσουκαλά από το δείπνο και η πρώην «γαλάζια» που βάζει πλώρη για Α΄ Αθήνας με τον Σαμαρά.
Σε ανύποπτο χρόνο και μέσα στο «βαθύ» καλοκαίρι, η στήλη σας είχε «προπαγανδίσει» ποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές αναμένεται να περάσουν το face control της Αμαλίας. Με αφορμή φήμες που έκαναν λόγο για επίσπευση των εξελίξεων με φόντο τη δεξαμενή των πρώην ΣΥΡΙΖΑίων, έκανα έναν τηλεφωνικό «μαραθώνιο» και σας μεταφέρω ανεπιφύλακτα ότι η πόρτα της ΕΛΑΣ αργεί να ανοίξει. Όχι γιατί αναθεωρήθηκε ο σχεδιασμός, αλλά επειδή ακριβώς οι προτεραιότητες στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι άλλες.
Καταρχάς, η προσοχή όλων στο νέο κόμμα Τσίπρα είναι στραμμένη στις προετοιμασίες της ΔΕΘ. Ο πρώην πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στις 2 Σεπτεμβρίου την «εναλλακτική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης» από το Porto Palace και στις 9 του μηνός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, μπαίνοντας σφήνα στον προγραμματισμό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να κερδίσει τη μάχη σε επίπεδο εντυπώσεων και ουσίας.
Μετά την «κούρσα» της ΔΕΘ, η ΕΛΑΣ θα δώσει έμφαση (αυτό σας το «προπαγάνδισα» χθες) στη γείωση του οικονομικού της προγράμματος, οργανώνοντας εκδηλώσεις και περιοδείες ανά την επικράτεια. Οπότε, όπως διαβεβαίωνε πηγή από το νεοσυσταθέν κόμμα, μέχρι και τον Οκτώβριο δεν θα υπάρχει χρόνος για τέτοιου είδους ασχολίες, οι οποίες θα απομάκρυναν τη συζήτηση από την ανάδειξη του προγράμματος και την αντιπαραβολή του με αυτό της ΝΔ.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έχει (αναντίρρητα) καπαρωμένη θέση στην ΕΛΑΣ. Παρέπεμψε τη συζήτηση προς τα τέλη του έτους, κάτι που θα διευκόλυνε τους ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι δεν επιθυμούν να παραδώσουν (ακόμα) την έδρα τους, όπως έχει ζητήσει ο Τσίπρας.
Βέβαια, όλα αυτά δεν είναι γραμμένα στην πέτρα. Κι αυτό διότι δεν φαίνεται να υπάρχει πληθώρα επιλογών από νέα πρόσωπα, τα οποία είναι έτοιμα να μπουν στην κεντρικοπολιτική αρένα. Επίσης, κάποιοι συνυπολογίζουν το γεγονός ότι λόγω καλοκαιριού το ενδιαφέρον γύρω από τα τεκταινόμενα στην ΕΛΑΣ υποχώρησε, ποντάροντας στην επαναφορά της προτέρας κατάστασης μετά την άνοδο Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην εξίσωση δεν μπορεί να μη συμπεριληφθεί ο παράγοντας των δημοσκοπήσεων, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα ανατροπής του αρχικού σχεδιασμού.
Με διαφορετικό τρόπο αντιμετωπίζουν τη συνθήκη όσοι περιμένουν υπομονετικά στο κατώφλι της ΕΛΑΣ. Θεωρητικά, προβάδισμα έχουν όσοι παραιτήθηκαν του βουλευτικού αξιώματος (Καραμέρος, Κόκκαλης, Κεδίκογλου και Νοτοπούλου), χωρίς όμως όλες οι περιπτώσεις να είναι ίδιες. Τα πράγματα είναι πιο συγκεχυμένα για όσους ανεξαρτητοποιήθηκαν, με τον τόνο να αναμένεται να δοθεί από τις κινήσεις της Γεροβασίλη, ενώ θολά μοιάζουν τα κριτήρια για τους πρώην πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν θα παρακαλέσω κανέναν» ξεκαθάρισε στη στήλη πρώην βουλευτής της Κουμουνδούρου, ενώ από την «μπάνκα» όσων δεν κατάφεραν να εκλεγούν το 2023 και αναμένουν σήμα από την Αμαλίας, δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για «δύο μέτρα και δύο σταθμά», βλέποντας πρώην συντρόφους τους να είναι στο ίδιο πολιτικό status και να θεωρούνται ήδη στελέχη του νέου κόμματος. Μάλιστα, κάποιοι επισημαίνουν πως η ένταξη των πολιτευτών γίνεται με όρους συμπάθειας και όχι πολιτικής επάρκειας.
Επ΄ αυτού, πρόσωπο που γνωρίζει τα μέσα και τα έξω στην ΕΛΑΣ παραδέχτηκε πως θα έπρεπε να έχει γίνει μία πρώτη, άτυπη κουβέντα με στελέχη που ανήκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και θα μπορούσαν να στοιχηθούν στο νέο εγχείρημα, αντιλαμβανόμενος ότι αυτό το κενό επικοινωνίας μπορεί να καλυφθεί από ανταγωνιστές του κόμματος.
Μένω στο ίδιο θέμα γιατί έχω να σας σερβίρω «προπαγανδιστικό» ψωμάκι. Άκουσα και διασταύρωσα πως η Λινού, η οποία είναι ανεξάρτητη βουλευτής, δεν προτίθεται να παραδώσει την έδρα της. Συγκεκριμένα, σας διαβεβαιώνω πως (τώρα που μιλάμε) επιθυμεί να διατηρήσει τη βουλευτική ιδιότητα μέχρι την προκήρυξη εκλογών, κάτι που περιπλέκει την κατάσταση. Διότι ευλόγως θα αναρωτηθούν όσοι έσπευσαν να παραιτηθούν, χάνοντας τη βουλευτική αποζημίωση, μήπως πιάστηκαν κορόιδα. Και βέβαια, εάν η Λινού υποστηρίξει μέχρι τέλους αυτήν τη στάση, μένει να διευκρινιστεί αν θα τηρηθούν οι βασικοί όροι που έθεσε ο ίδιος ο Τσίπρας.
«Το είπαμε, το κάναμε» είπε ο Μητσοτάκης στην τελετή παράδοσης της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά, αναπαράγοντας το προεκλογικό μότο της ΝΔ στον δρόμο προς τις κάλπες που στήθηκαν το 2023. Ακούγοντας τον πρωθυπουργό, πολλοί εξέφρασαν την εκτίμηση πως το ίδιο «σύνθημα» θα μετατραπεί σε μόνιμη επωδό των «γαλάζιων» στελεχών και σε αυτήν την προεκλογική περίοδο. Φευ.
Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενη πηγή της Πειραιώς, οι υποσχέσεις που τηρήθηκαν από την κυβέρνηση θα παίξουν ρόλο στην προεκλογική καμπάνια, αλλά δεν θα είναι το σήμα το κατατεθέν. «Βασικό για μας είναι το μέλλον» είπε και πρόσθεσε πως «η καμπάνια θα μιλάει για το μέλλον». Κατέβαλλα προσπάθειες μήπως και αλιεύσω την ακριβή διατύπωση για το νέο μότο που θα μονοπωλήσει την προεκλογική επιχειρηματολογία της ΝΔ, αλλά η πηγή δεν τσιμπούσε!
Δεν θα δώσει το «παρών» ο Κώστας Τσουκαλάς στο δείπνο του Ανδρουλάκη στους βουλευτές του κόμματος που θα μεταβούν στην Κρήτη λόγω των προγραμματισμένων περιοδειών και -κυρίως- της εκδήλωσης για την 3η Σεπτέμβρη. Μην πάει ο νους σας στο κακό. Ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρίσκεται στην Αθήνα, έχοντας προγραμματίσει τηλεοπτικές εμφανίσεις για να απαντήσει σε όσα θα ανακοινώσει ο Τσίπρας από το Porto Palace. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα βρίσκεται στην εκδήλωση για την 52η επέτειο του ΠΑΣΟΚ, πετώντας την ίδια μέρα για τη γενέτειρα του προέδρου.
Με αθόρυβο τρόπο συνεχίζονται οι διεργασίες στο υπό σύσταση κόμμα του Σαμαρά, το οποίο έχει χαρακτηριστεί (όχι αδίκως) ως game changer των ερχόμενων εκλογών. Ως επί το πλείστον, η δεξαμενή των δυσαρεστημένων (πρώην) «γαλάζιων» θα τροφοδοτήσει με υποψήφιους τον κυοφορούμενο σχηματισμό του πρώην πρωθυπουργού, κάτι που αντανακλάται και στα ονόματα που ήδη έχουν διαρρεύσει. Αυτό που μπόρεσα να διασταυρώσω για να σας «προπαγανδίσω» είναι πως το νέο όνομα στη σαμαρική λίστα είναι της Σοφίας Νικολάου.
Η πρώην γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, η οποία στο νήμα των προηγούμενων εκλογών κόπηκε από τα ψηφοδέλτια, ασκεί το τελευταίο διάστημα κριτική στη «γαλάζια» παράταξη, γεγονός που μόνο τυχαίο δεν είναι. Μάλιστα, άκουσα πως συζητείται το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια στην Α΄ Αθήνας και όχι στην Εύβοια, όπου παραλίγο να κατέβει με τη ΝΔ. Μιας και το έφερε η κουβέντα, φημολογείται έντονα στους διαδρόμους της Βουλής πως όνομα – έκπληξη από την ΚΟ της πλειοψηφίας βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Μεσσήνιο. Όταν το «δέσω να είστε σίγουροι πως θα το μάθετε κι εσείς.