Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
07.01.2026

Εισβολή ΗΠΑ στη Βενεζουέλα: Σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης

Σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδικάζουν τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και την απαγωγή του προέδρου Μαδούρο.
Εισβολή ΗΠΑ στη Βενεζουέλα: Σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης

Με αφορμή την στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και την απαγωγή του Νικολάς Μαδούρο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Nίκος Ανδρουλάκης, προειδοποίησε ότι διαμορφώνεται ένα πολύ επικίνδυνο ιστορικό προηγούμενο για το μέλλον και παράλληλα επέκρινε έντονα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη δική του δήλωση.

«Στο διεθνές περιβάλλον ενίσχυσης του αναθεωρητισμού και του δικαίου του ισχυρού, η χθεσινή δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι βαθιά προβληματική και πλήρως αναντίστοιχη προς την ιστορία της χώρας μας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, επισημαίνοντας ότι σε αντίθεση με τις δηλώσεις τόσο Ευρωπαίων Αξιωματούχων δεν βρήκε να πει έστω μία λέξη για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πώς «η αναφορά ότι “δεν είναι η ώρα για σχόλια σε σχέση με τη νομιμότητα των πρόσφατων ενεργειών” από τη θέση του Πρωθυπουργού μίας χώρας που στηρίζει διαχρονικά την εξωτερική της πολιτική στη διεθνή νομιμότητα και φέρει ακόμα το τραύμα της παράνομης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, είναι απαράδεκτη», ενώ διερωτήθηκε: «Με ποιο δικαίωμα και με ποια στόχευση μπορεί ένας Πρωθυπουργός να μεταβάλλει τη θεμελιώδη βάση της εθνικής εξωτερικής πολιτικής;

Πώς μπορεί η χώρα μας να στηρίζει την εφαρμογή των διεθνών κανόνων, όταν η Κυβέρνησή της αποδέχεται ρητώς την επικράτηση του νόμου της ζούγκλας και του δικαίου του ισχυρού;»

Σημείωσε ακόμη πώς «ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου δεν μπορεί να είναι ευκαιριακός. Εξωτερική πολιτική αρχών με δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν νοείται. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση είναι, απλώς, ανεπίγνωστη και εθνικά επικίνδυνη».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε πως ό ίδιος δεν δίστασε και ως Ευρωβουλευτής να καταδικάσει το καθεστώς της Βενεζουέλας, ζητώντας μάλιστα την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων προς τον Ν. Μαδούρο και πρόσωπα του περιβάλλοντός του που βαρύνονται με κατηγορίες για παραβιάσεις ατομικών ελευθεριών και βασανιστήρια.

«Ως ΠΑΣΟΚ υπερασπιζόμαστε σταθερά διαχρονικά και από θέση αρχής τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το διεθνές δίκαιο. Η ιστορία διδάσκει ότι η πολιτική αλλαγή σελίδας δεν έρχεται ποτέ με τα όπλα και την εξωτερική παρέμβαση, αλλά με την εμβάθυνση της δημοκρατίας και τον σεβασμό της ελεύθερης βούλησης των πολιτών.

Είναι σαφές και δεν πρέπει να αμφισβητείται ότι η χθεσινή ενέργεια συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και κάθε έννοιας εθνικής κυριαρχίας. Άλλωστε, οι δηλώσεις της Αμερικανικής Διοίκησης που ακολούθησαν την επιχείρηση, απέδειξαν ότι το μόνο κίνητρο αυτής δεν ήταν η αποκατάσταση της δημοκρατίας, αλλά η πρόσβαση στον ορυκτό πλούτο της Βενεζουέλας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Σ. Φάμελλος: «Επικίνδυνη για τη χώρα μας η δήλωση Μητσοτάκη»

Στην επέμβαση των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στον ρ/σ “στο Κόκκινο”, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στην στάση του πρωθυπουργού.

«Η παρέμβαση, επίθεση, απαγωγή, όλα αυτά τα οποία συνέβησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες δύο ημέρες, είναι πρώτα από όλα μια ξεκάθαρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου», ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος και πρόσθεσε: «Γιατί εδώ μιλάμε για μία καθαρά ιμπεριαλιστική παρέμβαση. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μία παράνομη χρήση βίας. Δεν υπάρχει καμία  δικαιολογία σε οποιαδήποτε παράγραφο του Διεθνούς Δικαίου. Είναι μία επίθεση, η οποία έχει γίνει έξω από τα όρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Και είναι μία εξέλιξη, η οποία κάνει τον κόσμο λιγότερο ασφαλή, προσθέτει ανασφάλεια.

Ταυτόχρονα δημιουργεί δεδικασμένο για αντίστοιχες παρεμβάσεις και επανάληψη αυτών των παρεμβάσεων. Αναφέρομαι και στην επίθεση και στην αμφισβήτηση κυριαρχίας και στην απαγωγή ηγέτη. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει στην Ουκρανία. Αντίστοιχες παρεμβάσεις έχει κάνει ήδη η διοίκηση Νετανιάχου. Όμως αυτό που αποδεικνύει η δήλωση Τραμπ είναι ότι ο στόχος είναι οι πόροι και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της Βενεζουέλας. ‘Αρα είναι μια παρέμβαση εις βάρος των δικαιωμάτων της Βενεζουέλας και των δικαιωμάτων της κοινωνίας της Βενεζουέλας».

Σχολίασε την στάση της ΕΕ:  «Είναι πολύ λίγη η αντίδραση -και επικίνδυνη ταυτόχρονα- της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είναι και πολύ αδύναμη. Αποδεικνύεται πόσο αδύναμη και δυστυχώς χρεοκοπημένη είναι στο επίπεδο της πολιτικής ενοποίησης και της ισχυρής πολιτικής ασφάλειας, της ενοποιημένης ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης ζητούν εδώ και αρκετά χρόνια. Και δυστυχώς αποκαλύφθηκε αυτό το έλλειμμα και στην παράνομη εισβολή στην Ουκρανία».

Για την στάση του Έλληνα πρωθυπουργού ανέφερε: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν ντρόπιασε μόνο τη χώρα, η δήλωση του κυρίου Μητσοτάκη είναι επικίνδυνη. Είναι επικίνδυνη γιατί πρακτικά αποδέχεται ότι δεν υπάρχει Διεθνές Δίκαιο. Και αυτό βάζει και τη χώρα μας σε νέες περιπέτειες, αλλά ταυτόχρονα βάζει και όλο τον κόσμο σε νέες περιπέτειες. Δηλαδή, η δήλωσή του δίνει συγχωροχάρτι και άρα νομιμοποιεί όλες τις παράνομες επεμβάσεις σε βάρος της κυριαρχίας άλλων χωρών. Και αφήνει ένα τέτοιο περιθώριο ως ανεκτό για την Ανατολική Μεσόγειο ή για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας; Νομιμοποιεί πιθανή αντίστοιχη επιθετικότητα του Ερντογάν ή αντίστοιχες παρεμβάσεις, όπως την κατοχή στην Κύπρο;».

Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό από τον Αλ. Χαρίτση

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα «Ανάρμοστη και επικίνδυνη για τη χώρα η στάση του Πρωθυπουργού για τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα», κατέθεσε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

Ο κ. Χαρίτσης, ρωτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη: 1) Αν προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να καταδικάσει ρητά την στρατιωτική επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βενεζουέλα και τη βίαιη απομάκρυνση του Προέδρου της χώρας υπερασπιζόμενη, ως οφείλει, το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη του ΟΗΕ και πώς συνάδει η δήλωση του πρωθυπουργού με την σταθερή ανάγκη της Ελλάδας να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο χωρίς εξαιρέσεις, όταν αυτό αποτελεί κρίσιμο θεμέλιο των ελληνικών θέσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο; 2) Ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σκοπεύει να υποστηρίξει ή να αναλάβει η Ελλάδα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, αναφορικά με τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα και ποια η στάση της στην επικείμενη έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας;

Νίκη: «Οι δηλώσεις Μητσοτάκη για τη Βενεζουέλα προσφέρουν επιχειρήματα στη διπλωματική φαρέτρα της Τουρκίας»

Κριτική στον πρωθυπουργό με αφορμή τη δήλωσή του για τη Βενεζουέλα, ασκεί με ανακοίνωσή της η Νίκη.

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, εκθέτουν διεθνώς την Ελλάδα και αποκαλύπτουν τη βαριά πολιτική του ευθύνη για τη στρατηγική γύμνια της χώρας στο νέο παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον που ήδη διαμορφώνεται.

Ο κ. Μητσοτάκης, εν μία νυκτί, φαίνεται να εγκαταλείπει τη διεθνή νομιμότητα, στο όνομα της οποίας ευθυγραμμίστηκε άκριτα με επιλογές που οδήγησαν σε μετωπική σύγκρουση με τη Ρωσία, επιβάλλοντας στον ελληνικό λαό δυσβάσταχτες οικονομικές και κοινωνικές θυσίες. Η επιλεκτική επίκληση του Διεθνούς Δικαίου, ανάλογα με τις εκάστοτε πολιτικές σκοπιμότητες, συνιστά κραυγαλέα αντίφαση και αποκαλύπτει έλλειψη στρατηγικής συνέπειας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Νίκη και καταλήγει:

«Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι δηλώσεις αυτές προσφέρουν επιχειρήματα στη διπλωματική φαρέτρα της Τουρκίας, υπονομεύοντας ευθέως τα εθνικά μας δίκαια και τη θέση της Ελλάδας σε κρίσιμα διεθνή φόρα. Τέτοιες τοποθετήσεις δεν είναι απλώς άστοχες· είναι επικίνδυνες.

Η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν μπορεί να ασκείται με λογική υποτέλειας, επικοινωνιακού εντυπωσιασμού και άκριτης ευθυγράμμισης με ξένες επιταγές. Απαιτείται σοβαρότητα, συνέπεια, προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και, πάνω απ’ όλα, υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Η Νίκη καταγγέλλει τη στάση της κυβέρνησης και καλεί τον πρωθυπουργό να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τις δηλώσεις και τις επιλογές του, οι οποίες οδηγούν τη χώρα σε διεθνή απαξίωση και στρατηγική αποδυνάμωση.

Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και επιλογές που ζημιώνουν τα εθνικά μας συμφέροντα».

Αντ. Σαμαράς: «Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να γνωρίζει ότι το Διεθνές Δίκαιο δε λειτουργεί επιλεκτικά»

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε την εξής δήλωση σχετικά με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα:

«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να γνωρίζει και να σέβεται το ότι οι αρχές του διεθνούς δικαίου δεν είναι ούτε επιλεκτικές, ούτε τις επικαλούμαστε κατά το δοκούν και με χρονική καθυστέρηση. Αυτήν την απλή, αλλά πολύτιμη αλήθεια θα έπρεπε καθημερινά να του θυμίζουν η Κύπρος και οι απειλές εναντίον των νησιών μας, της Θράκης μας και της εθνικής κυριαρχίας μας στο Αιγαίο.»

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει στη δημοσιότητα την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα: 

«Ο Νικολάς Μαδούρο ήταν επικεφαλής μιας βάναυσης και καταπιεστικής δικτατορίας που προκάλεσε αδιανόητο πόνο στον λαό της Βενεζουέλας. Το τέλος του καθεστώτος του προσφέρει νέα ελπίδα για τη χώρα. Δεν είναι η στιγμή να σχολιάσουμε τη νομιμότητα των πρόσφατων ενεργειών. Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι η διασφάλιση ειρηνικής και ταχείας μετάβασης σε μία νέα, συμπεριληπτική κυβέρνηση που θα έχει πλήρη δημοκρατική νομιμοποίηση. Η Ελλάδα θα δράσει σε συντονισμό με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Eνωση και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα. Η προσοχή μας παραμένει επικεντρωμένη στη διασφάλιση της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών στη χώρα». 

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2026 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.