Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
19.12.2025

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ

Παράλληλα εγκρίθηκε η τροπολογία για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.
Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ

«Οι μεταρρυθμίσεις δίνουν δυναμική στην οικονομία για να πάει μπροστά και τα έργα την καλύτερη καθημερινότητα για τους πολίτες», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ολοκληρώνοντας την συζήτηση του σχεδίου νόμου για το «Νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, μεταφορά Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και λοιπές διατάξεις», στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το νομοσχέδιο αφορά δύο μεταρρυθμίσεις, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και τη μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, καθώς και μία ρύθμιση πολύ σημαντική για την κοινωνία, αφού τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο ταλαιπωρούν δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως «η Ελλάδα αλλάζει, όχι με λόγια, γιατί με λόγια δεν έχει αλλάξει τίποτα ποτέ, αλλά με μεταρρυθμίσεις και έργα. Οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που δίνουν δυναμική στην οικονομία για να πάει μπροστά και τα έργα που προσφέρουν μια καλύτερη καθημερινότητα για τους πολίτες. Για να γίνουν όμως έργα, απαιτούνται πόροι. Και οι πόροι μια ορθή δημοσιονομική λειτουργία αλλά και μια διεκδίκηση ως προς τους ευρωπαϊκούς πόρους, καθώς τα έργα εκτελούνται με ευρωπαϊκούς και συγχρηματοδοτούνται και από εθνικούς πόρους».

Το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, όπως τόνισε ο κ. Παπαθανάσης, στηρίζει την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα, που με την σειρά τους επιδρούν σε όλο τον κύκλο της οικονομίας, σε υψηλότερους μισθούς, σε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. «Η κυβέρνηση επιδιώκει τη συναίνεση και τον διάλογο με τα κόμματα», πρόσθεσε και επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης γιατί «σήμερα που συζητάμε την τροπολογία με τη ρύθμιση των δανείων ελβετικού φράγκου, που είναι ένα βήμα μπροστά, αφορά χιλιάδες συμπολίτες μας, εσείς δεν θέλετε να προχωρήσουμε σε αυτήν την ρύθμιση; Γιατί λέτε “όχι” στην ελπίδα αυτών των συμπολιτών μας. Σε μια ρύθμιση η οποία “πιάνει” μια μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας; Γιατί δεν θέλετε να πάμε μαζί σε αυτό; ή γιατί αρνείστε να ψηφίσετε το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης που σας λέμε ότι είναι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε και οργανώθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2021, με πόρους μιας οικονομίας που μόλις έβγαινε από μια κρίση, με απορρόφηση 10 δισ. ευρώ και τώρα ερχόμαστε με ένα πρόγραμμα υπερδιπλάσιο και το οποίο γυρίζει στην επιχειρηματικότητα, στην καθημερινότητα, σε κοινωνικές δομές αυτό που κάναμε την προηγούμενη πενταετία».

Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι οι ετήσιοι στόχοι απορροφητικότητας, παρά τις αρνητικές εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, «πιάνονται» είτε αφορούν το Δημοσιονομικό Πρόγραμμα είτε το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και αυτό με το κλείσιμο του 2025. «Δεν έχει κλείσει η επόμενη προγραμματική περίοδος 2028-2034, τώρα συζητείται για αυτό και δεν έχει συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Τώρα διεξάγεται η διαπραγμάτευσή της. Εμείς, ως Ελλάδα, θέλουμε το ταχύτερο να συμφωνήσουμε, αλλά υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από άλλες χώρες και από εμάς που θέλουμε να πετύχουμε το καλύτερο αλλά και γρήγορα για μπουν αυτά τα χρήματα στην οικονομία», υπογράμμισε.

Ο κ. Παπαθανάσης ολοκλήρωσε καλώντας τα κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο και σημειώνοντας ότι «και το 2026 θα είναι μία χρονιά μεγάλης ανάπτυξης, με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και καλύτερων αμοιβών».

Εγκρίθηκε με 159 «ναι» η ένταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκαν το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το «Νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, μεταφορά Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και λοιπές διατάξεις» καθώς και οι τροπολογίες από την Ολομέλεια μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Το σχέδιο νόμου επί της Αρχής και στο σύνολό του ψηφίστηκε με 159 ψήφους «υπέρ», έναντι 129 «κατά».

Η τροπολογία με τις ρυθμίσεις για τις οφειλές δανείων σε ελβετικό φράγκο ψηφίστηκε με 163 ψήφους «υπέρ», έναντι 126 «κατά». 

Η τροπολογία που αφορά διατάξεις σχετικά με αποζημιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, την αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης λόγω της επιζωοτίας της ευλογίας, την αύξηση της εθνικής συμμετοχής για την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων δράσεων ΕΣΠΑ 2021-2027, για τη καταβολή ανταμοιβής επίτευξης στόχων στο προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Επενδύσεων, της Μονάδας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και των Υπηρεσιών Διαχείρισης των Τομεακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων του Ε.Π.Α. ψηφίστηκε 234 θετικές ψήφους , έναντι 43 «κατά» και 12 παρών.

Η τροπολογία με τις διατάξεις για τις παρατάσεις προσωρινών αδειών λειτουργίας σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ. Την παράταση μισθώσεων κινηματογράφων και θεάτρων. Τη νομιμοποίηση δαπανών του ΕΟΔΥ έτους 2023. Την δυνατότητα παράτασης της παραμονής στην υπηρεσίας εργαζομένων υπό εξαιρετικής συνθήκες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπία στην ΕΕ και για τον προϊστάμενο της διεύθυνσης τεχνικών έργων στο ΟΑΚΑ. Για την δευτερογενή εκχώρηση κωδικού του Εθνικού Σχεδίου Αριθμοδότησης στην ΑΑΔΕ για την αποτελεσματική επιτέλεση του έργου του ΚΕΦ με απόφαση της ΕΕΤΤ. Τη διόρθωση παροράματος στο άρθρο 268 του Ν. 5259/2025 ψηφίστηκε με187 «υπέρ», 24»κατά» και 78 «παρών».

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2025 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.