Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
10.01.2026

Τη Συρία επισκέπτονται φον ντερ Λάιεν και Κόστα – Συνάντηση με αλ-Σάραα

Οι Κούρδοι μαχητές που είναι περικυκλωμένοι στο Χαλέπι θα μεταφερθούν στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε η Δαμασκός.
Τη Συρία επισκέπτονται φον ντερ Λάιεν και Κόστα – Συνάντηση με αλ-Σάραα

Ο πρόεδρος της Συρίας Άχμαντ αλ Σαράα υποδέχθηκε σήμερα στη Δαμασκό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πιο υψηλόβαθμη αξιωματούχο της ΕΕ που μεταβαίνει στη Συρία μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον πρώην τζιχαντιστή στα τέλη του 2024, ανακοίνωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.

Η συνάντηση με τον Σύρο πρόεδρο πραγματοποιείται καθώς τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται συγκρούσεις με τις δυνάμεις των Κούρδων μαχητών στο Χαλέπι, τη μεγάλη πόλη στον βορρά της χώρας.

Χθες, Πέμπτη, σε κοινή ανακοίνωση έπειτα από τις συναντήσεις τους στο Αμάν, η ΕΕ και η Ιορδανία υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται «προκειμένου να υποστηρίξουν την ειρηνική και συμπεριληπτική μετάβαση» στη Συρία.

Η χώρα έχει εμπλακεί σε μια ευαίσθητη μετάβαση αφότου ένας συνασπισμός ισλαμιστών ανέτρεψε πριν από έναν χρόνο τον Μπασάρ αλ Άσαντ, έπειτα από εμφύλιο πόλεμο 14, σχεδόν, ετών.

Ο Σαράα, που θέλει να επεκτείνει την εξουσία του στο σύνολο της εθνικής επικράτειας, πιέζεται από τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να προστατεύσει τις μειονότητες, μεταξύ των οποίων και οι Κούρδοι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήρε στις 20 Μαΐου όλες τις οικονομικές κυρώσεις που είχε επιβάλει υπό το καθεστώς Άσαντ.

Αρκετοί Ευρωπαίοι Επίτροποι έχουν ήδη μεταβεί στη Δαμασκό μετά την πτώση του Άσαντ, ανακοινώνοντας κάθε φορά διαφορετικά προγράμματα βοήθειας για τη χώρα που έχει καταστραφεί έπειτα από χρόνια πολέμου.

Τον Μάρτιο του 2025 η ΕΕ δεσμεύθηκε να παράσχει 2,5 δισ. ευρώ στη Συρία σε διάστημα δύο ετών.

Οι Κούρδοι μαχητές «θα απομακρυνθούν» από το Χαλέπι

Οι Κούρδοι μαχητές που είναι περικυκλωμένοι από τον συριακό στρατό σε δύο συνοικίες του Χαλεπιού θα απομακρυνθούν προς την αυτόνομη κουρδική ζώνη στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί οι συριακές αρχές.

Το συριακό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει νωρίτερα εκεχειρία στις κουρδικές συνοικίες του Χαλεπιού και είχε δώσει διορία ως σήμερα το πρωί στους Κούρδους μαχητές για να τις εγκαταλείψουν.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων και του συριακού στρατού ξέσπασαν την Τρίτη και έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 21 ανθρώπων.

Πρόκειται για τις πιο σοβαρές εχθροπραξίες που έχουν σημειωθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας μεταξύ των ισλαμιστικών αρχών που έχουν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και των Κούρδων, μιας σημαντικής εθνοτικής μειονότητας που ελέγχει μεγάλες περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και κάποιες συνοικίες του Χαλεπιού.

Η εκεχειρία φαίνεται να παραμένει σε ισχύ, σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP που βρίσκεται κοντά στην κουρδική συνοικία Ασραφίεχ. Ο ίδιος είδε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Συρίας να εισέρχονται στη συνοικία με οχήματα για την απομάκρυνση των μαχητών. Μικρός αριθμός αμάχων επίσης εγκατέλειψε τη συνοικία.

«Στη διάρκεια των επόμενων ωρών τα στοιχεία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF, στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι) θα μεταφερθούν με τα προσωπικά τους όπλα» προς την αυτόνομη κουρδική περιοχή, επεσήμαναν σε ανακοίνωσή τους οι τοπικές αρχές του Χαλεπιού.

Οι Κούρδοι δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι υπάρχει συμφωνία απομάκρυνσης των μαχητών τους.

Ο επικεφαλής των SDF Μάζλουμ Άμπντι εκτίμησε χθες Πέμπτη το βράδυ ότι «οι απόπειρες εισβολής σε κουρδικές γειτονιές, εν μέσω διαπραγματεύσεων, υπονομεύουν τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας».

Οι συγκρούσεις αυτές ξέσπασαν την ώρα που οι Κούρδοι και η συριακή κυβέρνηση προσπαθούν να θέσουν σε εφαρμογή τη συμφωνία που σύναψαν τον Μάρτιο η οποία προβλέπει την ένταξη των θεσμών της αυτόνομης κουρδικής διοίκησης και της ένοπλης πτέρυγάς της, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στο νέο συριακό κράτος.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2026 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.