Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
04.12.2025

Ν. Μπουνάκης στην Εξεταστική: «Το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν αφήνει να δηλώσουν τα ΚΥΔ δημόσιες εκτάσεις»

Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ κατέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Proactive ΑΕ και αναπληρωτής γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ.
Ν. Μπουνάκης στην Εξεταστική: «Το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν αφήνει να δηλώσουν τα ΚΥΔ δημόσιες εκτάσεις»

«Δεν δηλώθηκαν δημόσιες εκτάσεις στην περιοχή της λίμνης Κάρλας, μέσω του ΚΥΔ της εταιρείας μου», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Proactive ΑΕ και αναπληρωτής γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Ν. Μπουνάκης, κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τόνισε μάλιστα ότι «το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν αφήνει να δηλώσουν, τα ΚΥΔ, δημόσιες εκτάσεις».

Ο κ. Μπουνάκης, που σημείωσε ότι μόλις το 3-6% του τζίρου της Proactive AE σχετίζεται με τα ΚΥΔ, επέδειξε χάρτες της περιοχής της λίμνης Κάρλας αλλά και της Κρήτης, ώστε να αντιμετωπίσει δημοσιεύματα που έλεγαν «ότι μέσω του ΚΥΔ της εταιρείας μας έχουν δηλωθεί δημόσιες εκτάσεις». Ειδικότερα, για το επίμαχο αγροτεμάχιο, τόνισε: «Όπως βλέπετε (στο χάρτη), δεν είναι μέσα στη λίμνη Κάρλα. Εδώ δίπλα, είναι ένα άλλο αγροτεμάχιο, από άλλο ΚΥΔ, που έχει δηλωθεί. Και όπως βλέπετε, αυτές οι εκτάσεις, δεν είναι δημόσιες εκτάσεις. Και γιατί δεν είναι δημόσιες εκτάσεις; Διότι αν ήταν δημόσιες εκτάσεις, το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν αφήνει να δηλώσουν τα ΚΥΔ δημόσιες εκτάσεις».

Φέροντας παράδειγμα από την Κρήτη, έδειξε ποια αγροτεμάχια είναι επιλέξιμα, αλλά και ποιες εκτάσεις “με κόκκινο χρώμα”, είναι δημόσιες και που δεν σε αφήνει το σύστημα να τις δηλώσεις. «Αν λοιπόν αυτή η έκταση, για την οποία κατηγορείτε την παραγωγό, που το δήλωσε σε εμάς, ότι ήταν δημόσια έκταση, και υπάρχουν αυτές οι πληροφορίες, ότι δηλαδή αυτή η έκταση που στο χάρτη του ΟΠΕΚΕΠΕ εμφανίζεται ως ιδιωτική, θα πρέπει η επιτροπή σας να διερευνήσει, ποιος έχει τη δυνατότητα, ποιος μηχανισμός είναι αυτός, που δίνει τη δυνατότητα σε μία παραγωγό, να ενοικιάσει αυτή την έκταση, με ΑΤΑΚ με ΑΦΜ, και με δήλωση στην ΑΑΔΕ» ρώτησε ο κ. Μπουνάκης.

Όσο για δημοσιεύματα που τον έφεραν να δηλώνει, προσωπικά, τρεισήμισι χιλιάδες στρέμματα στην Κάρλα, κατέθεσε στην επιτροπή τις σχετικές δηλώσεις ΟΣΔΕ. «Εγώ δεν παίρνω επιδοτήσεις, για τα αγροτεμάχια που έχω στην Κρήτη. Δεν έχω πουθενά αλλού. Σας φέρνω τις επιδοτήσεις που παίρνει η μητέρα μου. Είναι περίπου 350 ευρώ το χρόνο, και που τώρα πήρε προκαταβολή 220 ευρώ. Και της νύφης μου, δηλαδή της χήρας του αδερφού μου, που τον έχω χάσει. Που μοιραστήκαμε την περιουσία που είχαμε, και παίρνει κι αυτή, η οικογένεια της δηλαδή, περίπου άλλα 350 ευρώ. Και από τον πρώτο μου θείο, ο οποίος είναι από τους μεγαλύτερους καλλιεργητές σουλτανίνας στην Κρήτη, [. . .] που έπαιρνε πριν από 10 χρόνια 10-12.000 επιδότηση, και σήμερα φτάνει να παίρνει 1.500 ευρώ. Πήρε προχθές 700. Και του κράτησε ο ΕΛΓΑ 1.700 ευρώ» είπε ο κ. Μπουνάκης.

Πηγές ΝΔ: «Εκτεθειμένο το ΠΑΣΟΚ μετά τις αποκαλύψεις για τον Νίκο Μπουνάκη»

«Σοβαρά εκτεθειμένο βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ μετά τις αποκαλύψεις της ιστοσελίδας protothema.gr, σχετικά με τη λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ)του Νίκου Μπουνάκη, αναπληρωτή γραμματέα αγροτικού τομέα του, καθώς παραπέμπουν σε μηχανισμό παράτυπης απόσπασης μεγάλων αγροτικών επιδοτήσεων από τα ταμεία του ΟΠΕΚΕΠΕ» αναφέρουν πηγές της ΝΔ και σημειώνουν: «Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για τα στοιχεία που αφορούν την “αμαρτωλή” υπόθεση της λίμνης Κάρλα που ήδη έχουν διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και στη Διεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ».

Κατά τις ίδιες πηγές, «οι αποκαλύψεις είναι συνταρακτικές και ο “πρωταγωνιστής” κ. Μπουνάκης που καταθέτει σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής οφείλει να απαντήσει με σαφήνεια.

Αναμένουμε από τους βουλευτές-μέλη της Εξεταστικής του ΠΑΣΟΚ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, εξαντλώντας την αυστηρότητα που επιδεικνύουν σε άλλους μάρτυρες και στο πρόσωπο του Νίκου Μπουνάκη.

Επιπλέον, καλούμε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη να απαντήσει αν γνώριζε για τη δράση του στελέχους του ή αν τώρα που το πληροφορήθηκε θα προχωρήσει στην αποπομπή του ή θα επιλέξει να τον καλύψει», καταλήγουν οι πηγές της ΝΔ.

Πηγές ΠΑΣΟΚ: «Η ΝΔ μεθοδεύει τη συγκάλυψη των πολιτικών ευθυνών της στον ΟΠΕΚΕΠΕ»

«Στη σημερινή κατάθεση του μάρτυρα Νίκου Μπουνάκη με τις προαναγγελθείσες ερωτήσεις αποδείχθηκε ότι η στοχοποίηση ενός μόνο από τα τουλάχιστον 25 ΚΥΔ διά μέσου των οποίων έχουν υποβληθεί αιτήσεις ΟΣΔΕ στην περιοχή της Κάρλας, υπηρετεί την κυβερνητική προπαγάνδα, με μοναδικό στόχο τον συμψηφισμό και τη διάχυση των ευθυνών της ΝΔ για το εγκληματικό δίκτυο που αποκάλυψε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία». Αυτό αναφέρουν πηγές του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις οποίες, «το πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Υποδοχής των Δηλώσεων ΟΣΔΕ δεν ήταν επαρκές ώστε να λειτουργεί αποτρέποντας και απαγορεύοντας καταστρατηγήσεις και αυτό με την ανοχή του ΟΠΕΚΕΠΕ και άλλων Αρχών όπως η ΑΑΔΕ. Η δυνατότητα υποβολής νομότυπων μισθωτηρίων με παντελή έλλειψη εποπτείας από την ΑΑΔΕ, στην οποία σήμερα υπάγει τον ΟΠΕΚΕΠΕ η κυβέρνηση, αναδεικνύει ένα σύστημα κενών και ανυπαρξίας ελέγχων που οδήγησε στο εκτεταμένο δίκτυο παρανομιών.»

Σύμφωνα με τις πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο μάρτυρας τόνισε πως ο ίδιος ουδέποτε δήλωσε δημόσιες εκτάσεις στη λίμνη Κάρλα και δεν έχει λάβει επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ποτέ ο ίδιος. Οι δηλώσεις ΟΣΔΕ που υπέβαλαν οι παραγωγοί μέσω του ΚΥΔ του αφορούσαν αποκλειστικά και μόνο νόμιμα επιλέξιμες εκτάσεις, για τις οποίες υπήρχαν θεωρημένοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ χάρτες και είχαν κατατεθεί μισθωτήρια θεωρημένα από την ΑΑΔΕ. Ουδέποτε ο ίδιος και το ΚΥΔ του έχουν ελεγχθεί από την Οικονομική Αστυνομία, την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ή οποιαδήποτε άλλη δημόσια υπηρεσία για παρατυπίες και έκνομες ενέργειες».

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο προσωρινά κρατούμενος ως μέλος του κυκλώματος των Γιαννιτσών Κουτσάκης υπήρξε εξωτερικός του συνεργάτης και υπέβαλε δηλώσεις με δικούς του κωδικούς, καθώς τον είχε πιστοποιήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Ανέφερε, δε, ότι η συνεργασία με τον Κουτσάκη διεκόπη το 2023, όταν ο τελευταίος ζήτησε αυξημένη προμήθεια. Επιπλέον, κατέστη σαφές ότι οι αστυνομικές Αρχές ενημέρωσαν τον μάρτυρα πως ο Κουτσάκης δεν ελέγχεται για τη δραστηριότητά του στο ΚΥΔ Μπουνάκη, αλλά για πράξεις που αποδίδονται σε εγκληματική οργάνωση στην Πέλλα. Ο μάρτυρας κατέθεσε πως ουδέποτε είχε επαφές με στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφορικά με ζητήματα δηλώσεων ΟΣΔΕ. Υπογράμμισε ακόμη ότι η Οικονομική Αστυνομία δεν του ζήτησε στοιχεία για πελάτες ή υπαλλήλους της εταιρείας του ή για τη δραστηριότητά της, παρά μόνο για τις αιτήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω των κωδικών του Κουτσάκη. Ο μάρτυρας επεσήμανε ότι το ΚΥΔ του δεν δέχεται μαζικές αιτήσεις και ως εκ τούτου δεν έχουν εντοπισθεί παρατυπίες, ούτε υπήρξαν στοιχεία που να υποδεικνύουν παράνομες ενέργειες».

Τέλος, οι πηγές του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι «η ΝΔ μεθοδεύει συστηματικά τη συγκάλυψη των πολιτικών της ευθυνών και για το “θεαθήναι” στέλνει στον εισαγγελέα τις καταθέσεις Στρατάκη και τη μελλοντική κατάθεση(!) Μαγειρία, αρνείται, όμως, να διαβιβασθούν οι καταθέσεις Μ. Βορίδη και Φ. Παπά, για τους οποίους προέκυψαν ενδείξεις από τις καταθέσεις άλλων μαρτύρων ότι τέλεσαν το αδίκημα της ψευδορκίας. Η ΝΔ, προσπαθώντας να ταυτίσει το ΠΑΣΟΚ με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, προσφέρει μια ακόμη υπηρεσία, καθώς ταυτίζεται στη συνείδηση της κοινωνίας όχι μόνο με το σκάνδαλο στον Οργανισμό αλλά και με το σκάνδαλο της συγκάλυψης. Δεν είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ οι κατανομαζόμενοι στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας υπουργοί. Δεν είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ οι γενικοί γραμματείς που στις επισυνδέσεις ομολογούν την παραβατική συμπεριφορά τους. Δεν είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ που “σφηνώνουν” ΑΦΜ και κρατάνε στο συρτάρι καταγγελίες. Οι αγρότες σήμερα είναι στους δρόμους γιατί βιώνουν τις συνέπειες από τη δράση ενός εγκληματικού δικτύου που λυμαινόταν τις επιδοτήσεις τους και η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι η μόνη υπόλογη γι αυτό».

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: «Το σόου Λαζαρίδη δεν μπορεί να καλύψει την οργανωμένη λεηλασία σε βάρος των αγροτών επί Μητσοτάκη»

«Η παντελής απουσία ελέγχων, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη, συχνά, δραστηριότητα πολλών ΚΥΔ, που επέτρεψαν τη δράση οργανωμένων κυκλωμάτων υποβολής παράνομων δηλώσεων ΟΣΔΕ, αναδείχθηκε για ακόμα μια φορά στην Εξεταστική Επιτροπή για το “γαλάζιο” σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ» σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις οποίες, «ο μάρτυρας Νικόλαος Μπουνάκης, διευθύνων σύμβουλος της Proactive AE (εταιρεία συµβουλευτικών υπηρεσιών και µελετών µε έδρα την Κρήτη) και αναπληρωτής γραμματέας στον Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι “το σύστημα” του ΟΠΕΚΕΠΕ επέτρεπε “παράθυρα” για “μη νόμιμες” δηλώσεις ΟΣΔΕ. Ωστόσο, ο ίδιος, ως ιδιοκτήτης ΚΥΔ, παριστάνει τον ανήξερο και δηλώνει ότι δεν έκανε καμία κίνηση προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια στις δηλώσεις αγροτικών εκτάσεων».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «μετά από ερώτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βασίλη Κόκκαλη, παραδέχθηκε ότι η εταιρεία του έλαβε πάνω από 1.000.000 ευρώ κοινοτικών πόρων, κάτι που έγινε μεν στο πλαίσιο νόμιμων διαγωνισμών, αποτελεί ωστόσο κατάφωρη αδικία σε βάρος άλλων, ομοειδών, εταιρειών.

Για να δικαιολογήσει τη σκανδαλώδη δήλωση ΟΣΔΕ μιας παραγωγού στο δικό του ΚΥΔ, η οποία αφορά αγροτεμάχιo 336 στρεμμάτων στην περιοχή της λίμνης Κάρλα, ο κ. Μπουνάκης αποκάλυψε ότι μέχρι και σήμερα κάνουν παρόμοιες δηλώσεις στελέχη της ΝΔ, όπως ο επίσης ιδιοκτήτης ΚΥΔ και πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, Δημήτρης Ντογκούλης. Ο οποίος, κατά τη δική του κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή, μεταξύ άλλων παραδέχθηκε ότι θα συναντούσε στο Μέγαρο Μαξίμου τον “Μάκη”, δηλαδή τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τότε υπουργό Επικρατείας, Μ. Βορίδη».

«Παράλληλα» προσθέτουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, «το γεγονός ότι η ΑΑΔΕ είχε αποδεχθεί το επίμαχο μισθωτήριο στη λίμνη Κάρλα, η οποία είναι δημόσια έκταση, εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την επικοινωνιακού τύπου, προαποφασισμένη εκ των προτέρων, απόφαση υπαγωγής του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ».

Τέλος, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι «παρά τον θόρυβο που παράγει με εντυπωσιακή σκηνοθεσία, σε κάθε συνεδρίαση, ο εισηγητής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, οι αποκαλύψεις για το “γαλάζιο” σκάνδαλο εξοργίζουν τους τίμιους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα που είδαν τα χρήματα που δικαιούνταν να έχουν γίνει “λαχεία” στα χέρια των “Φραπέδων” και των “Χασάπηδων” της ΝΔ, υπό την κάλυψη του Μεγάρου Μαξίμου».

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2025 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.