Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΣΙΝΕΜΑ

Όσκαρ 2026: Θέλουμε δεν θέλουμε, αυτές είναι οι υποψηφιότητες

Το Sinners σπάει ρεκόρ με 16 υποψηφιότητες, το One Battle After Another ακολουθεί με 13, η Βουγονία του Λάνθιμου κερδίζει 4 και ο Πολ Μέσκαλ αποχαιρετά τον Β’ Ανδρικό Ρόλο.
Cover: Sinners
Σχολιάζουν: Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά, Δημήτρης Πάντσος
Όσκαρ

Με την ανακοίνωση των φετινών υποψηφιοτήτων για τα βραβεία Όσκαρ από τη Ντανιέλ Μπρουκς και τον Λιούις Πούλμαν, εκτός από χαρά ήρθε και η γκρίνια (λογικό το λες). Η απονομή θα γίνει στις 15 Μαρτίου στο Dolby Theatre του LA, σε μια χρονιά που έχει και ρεκόρ και ελληνικά χαμόγελα, αλλά και μερικές ηχηρές απουσίες.

Τα ρεκόρ και οι μεγάλοι νικητές των υποψηφιοτήτων

Το «Sinners» του Ράιαν Κούγκλερ έγραψε ιστορία σήμερα, συγκεντρώνοντας συνολικά 16 υποψηφιότητες. Καταρρίπτει έτσι το θρυλικό ρεκόρ που μοιράζονταν ο «Τιτανικός» και το «La La Land», αποδεικνύοντας πως η Ακαδημία το λάτρεψε σε κάθε επίπεδο. Κατά πόδας ακολουθεί το «One Battle After Another» του Πολ Τόμας Άντερσον με 13 υποψηφιότητες, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική ενός μεγάλου δημιουργού. Πιο πίσω στρογγυλοκαθισμένες στις εννιά υποψηφιότητες,  ακολουθούν οι ταινίες «Frankenstein», «Συναισθηματική αξία» και «Marty Supreme».  To «Hamnet» μάζεψε 8 υποψηφιότητες.  

Όσκαρ

One Battle After Another

Μεγάλες χαρές

Γιώργος Λάνθιμος & «Βουγονία»: Τις πήρε τις 4 υποψηφιότητες. Ο Λάνθιμος παραμένει στην κορυφή του παγκόσμιου σινεμά, με την Έμα Στόουν να διεκδικεί ξανά το Α’ Γυναικείου Ρόλου (η νεότερη γυναίκα στην ιστορία των #Oscars που έχει 7 υποψηφιότητες) και την ταινία να αναγνωρίζεται σε κομβικές κατηγορίες όπως το Διασκευασμένο Σενάριο και η Μουσική. Ο έξοχος Jesse Plemons, θα έπρεπε να είναι η πέμπτη υποψηφιότητα. Αλλά δεν ήταν. 

«Sirat»: Εδώ πέφτει χορός (για να ταιριάζει και με το θέμα της ταινίας). Αυτό το διαμαντάκι βρίσκεται στην τελική πεντάδα της Διεθνούς Ταινίας αλλά και της κατηγορίας του Ήχου ( μέσα στον χαμό υπέροχων φετινών επενδύσεων, η μουσική του David Letellier (aka Kangding Ray δυστυχώς δεν τα κατάφερε).

Το indie διαμάντι του Netflix, Train Dreams, κατάφερε και τρύπωσε σε τέσσερις υποψηφιότητες μεταξύ αυτών και καλύτερης ταινίας  (πώς άφησαν όμως απέξω την καρδιά τoυ, Joel Edgerton, είναι άξιο απορίας) 

Όσκαρ

Βουγονία

Όσκαρ

Sirat

Το «σνομπάρισμα» της χρονιάς, το παράδοξο του «Hamnet» και άλλες ιστορίες

Εδώ είναι που αρχίζουν τα παράπονα. Η απουσία του Πολ Μέσκαλ από την κατηγορία Β’ Ανδρικού Ρόλου για το «Hamnet» είναι ο ένας εκνευρισμός της ημέρας. Παρ’ ότι ήταν φαβορί, η Ακαδημία τον προσπέρασε. Γιατί Ακαδημία;

Την ίδια στιγμή, αν και πανηγυρίζουμε για τη Τζέσι Μπάκλεϊ που παραμένει το απόλυτο φαβορί για το Α’ Γυναικείου Ρόλου, επικρατεί ακόμα ένας δικαιολογημένος εκνευρισμός: Πώς είναι δυνατόν το «Hamnet» να λείπει από την κατηγορία της Φωτογραφίας (Cinematography); Μιλάμε για μια ταινία που βασίζεται στην αισθητική της αρτιότητα.

Δυστυχώς, δεν βρέθηκε χώρος για την Odessa A’zion του «Marty Supreme».

Όλοι πίστευαν πως η υποψηφιότητα της Ariana Grande στο β’ γυναικείο θα έσωζε τη τιμή του Wicked: For Good από τον σχεδόν βέβαιο καταποντισμό. Όλοι έκαναν λάθος.

Δεν βρέθηκε χώρος ούτε και για την υπερπροσπάθεια του Dwayne Johnson. Όπως και για όλη την ταινία The Smashing Machine  (μια υποψηφιότητα μόνο στο Μακιγιάζ και Κομμώσεις) που βλέπει τον δημιουργό της Benny Safdie, να χάνει έδαφος σε σχέση με τον αδερφό του Josh Safdie στην αγάπη του Χόλιγουντ (οχτώ παραπάνω υποψηφιότητες για το Marty Supreme) 

Οι ψηφοφόροι της Ακαδημίας όμως ξέχασαν και το No other choice του Park Chan-wook . Πως είχε κυκλοφορήσει δηλαδή. Αλλιώς δεν εξηγείται τόσος σνομπισμός.

Στην αρχή της οσκαρικής τροχιάς ο Adam Sandler θεωρούνταν μεγάλο φαβορί για να αποσπάσει υποψηφιότητα Β΄ Ανδρικού Ρόλου για το υπερβαρετό Jay Kelly-  ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη και τη δραματική του προσπάθεια πριν από λίγα χρόνια στο Uncut Gems. Σιγά σιγά αυτή η βεβαιότητα άρχισε να ξεθωριάζει. Τώρα καταλάβαμε και γιατί. 

Hamnet

Hamnet

Εκπλήξεις και αγαπημένα πρόσωπα

«Όλο το καστ του Sentimental Value έλαβε οσκαρική υποψηφιότητα για πρώτη φορά Όσκαρ. Η ταινία του Γιοακίμ Τρίερ έκανε την έκπληξη, δείχνοντας τρομερή ισχύ με τριπλή γυναικεία παρουσία. Στον Β’ Γυναικείο Ρόλο και τις υποψηφιότητες των Ινγκα Ιμπσντότερ-Λιλεάς και Ελ Φάνινγκ και στον Α’ με την σταθερά υπέροχη Ρενάτε Ρέινσβε. Στην πρόσθεση και ο «Μπαμπάς» Στέλαν Σκάρσκαρντ.

Delroy Lindo: Η δίκαιη δικαίωση για τον Λίντο στο «Sinners», που μετά την αδικία του «Da 5 Bloods», επιτέλους βρίσκει τη θέση του στους υποψήφιους.

Ο Βάγκνερ Μόουρα γίνεται ο πρώτος Βραζιλιάνος ηθοποιός που κερδίζει υποψηφιότητα για Οσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για μια ταινία, The Secret Agent που αγαπήθηκε πολύ. Πολύ δικαίως. 

Η αγαπημένη του κοινού Kate Hudson (Song Sung Blue) κλέβει πάνω στον τερματισμό τη θέση της  Chase Infiniti και όλοι αισθάνονται μια κάποια απογοήτευση στην τοποθεσία One Battle After Another

Το F1 εντελώς περιέργως προσγειώθηκε στην δεκάδα με τις καλύτερες τανίες, πετώντας έξω άλλες που όφειλαν να είναι εντός, όπως το Weapons. Μάλλον η παλιά φρουρά της Ακαδημίας εξακολουθεί να χτυπά πεισματικά το πόδι της στην μοκέτα απαιτώντας λίγο ακόμη παραδοσιακό καλοφτιαγμένο ποπ κορν »

Όσκαρ

Συναισθηματική Αξία

Η νέα εποχή

Ο Timothée Chalamet μόλις κατέρριψε το ρεκόρ ως ο νεότερος άνδρας ηθοποιός που λαμβάνει τρεις υποψηφιότητες για #Oscars – ενώ έχει πρωταγωνιστήσει συνολικά σε οκτώ ταινίες που έχουν προταθεί για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.  Ο Marlon Brando ήταν 30 ετών – την ίδια ηλικία με τον Chalamet- όταν πήρε την τρίτη του υποψηφιότητα το 1954. Ο πρωταγωνιστής του Marty Supreme είχε προηγουμένως προταθεί για την ερμηνεία του στο Call Me By Your Name, και στη συνέχεια στο A Complete Unknown.

Πρώτη υποψηφιότητα στα Όσκαρ για τον Τζέικομπ Ελόρντι, στην κατηγορία Β’ Ανδρικού Ρόλου για το Φρανκενστάιν, ενώ φέτος εγκαινιάζεται και η κατηγορία της Καλύτερης Διανομής Ρόλων (Casting) και απ’ ότι φαίνεται εκεί το «Hamnet» και το One Battle After Another θα δώσουν σκληρή μάχη- εκτός αν το «Sinners» αοφασίσει να πάρει ακόμη και τα πόμολα. 

Όσκαρ

Φρανκενστάιν

Αναλυτικά οι υποψηφιότητες

Καλύτερη Ταινία: Βουγονία, F1, Φρανκενστάιν, Hamnet, Marty Supreme, One Battle After Another, The Secret Agent, Συναισθηματική Αξία, Sinners, Train Dreams. 

Σκηνοθεσία: Κλόι Τζάο (Hamnet), Τζος Σάφντι (Marty Supreme), Πολ Τόμας Αντερσον (One Battle After Another), Γιοακίμ Τρίερ (Συναισθηματική Αξία), Ράιαν Κούγκλερ (Sinners).

Φωτογραφία: Φρανκενστάιν, Marty Supreme, One Battle After Another, Train Dreams, Sinners.

Α’ Ανδρικός Ρόλος: Τίμοθι Σαλαμέ (Marty Supreme), Λεονάρντο ΝτιΚάπριο (One Battle After Another), Μάικλ Μπ. Τζόρνταν (Sinners), Ιθαν Χοκ (Blue Moon), Βάγκνερ Μούρα (The Secret Agent).

Α’ Γυναικείος Ρόλος: Τζέσι Μπάκλεϊ (Hamnet), Ρόουζ Μπερν (If I Had Legs I’d Kick You), Κέιτ Χάντσον (Song Sung Blue), Ρενάτα Ράινσβε(Συναισθηματική Αξία), Εμα Στόουν (Βουγονία).

Β΄Ανδρικός Ρόλος: Μπενίσιο Ντελ Τόρο (One Battle After Another), Τζέικομπ Ελόρντι (Φρανκενστάιν), Σον Πεν (One Battle After Another), Ντελρόι Λίντο (Sinners), Στέλαν Σκάρσκαρντ (Συναισθηματική Αξία). 

Β’ Γυναικείος Ρόλος: Ελ Φάνινγκ (Συναισθηματική Αξία), Ινγκα Ιμπσντότερ – Λιλεάς (Συναισθηματική Αξία), Εϊμι Μάντιγκαν (Weapons), Τεγιάνα Τέιλορ (One Battle After Another), Γούνμι Μοσάκου (Sinners). 

Μικρού Μήκους Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Butterfly, Forevergreen, The Girl Who Cried Pearls, Retirement Plan, The Three Sisters.

Κοστούμια: Φρανκενστάιν, Sinners, Hamnet, Marty Supreme, Avatar: Fire and Ash.

Μικρού Μήκους Ταινία Live Action: Butcher’s Stain, A Friend of Dorothy, Jane Austen’s Period Drama, The Singers, Two People Exchanging Saliva.

Μακιγιάζ και Κομμώσεις: Φρανκενστάιν, Kokuho, Sinners, The Ugly Stepsister, Τhe Smashing Mashine.  

Μουσική: Βουγονία, Φρανκενστάιν, Hamnet, Sinners, One Battle After Another.

Διασκευασμένο Σενάριο: Βουγονία, Φρανκενστάιν, Hamnet, One Battle After Another, Train Dreams.

Πρωτότυπο Σενάριο: Blue Moon, Ενα απλό ατύχημα, Marty Supreme, Συναισθηματική Αξία, Sinners.

Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Arco, Elio, KPop Demon Hunters, Little Amélie or the Character of Rain, Zootopia 2. 

Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ: The Alabama Solution, Come See Me in the Good Light, Cutting Through Rocks, Mr. Nobody Against Putin, The Perfect Neighbor.  

Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ: All the Empty Rooms, Armed Only With a Camera: The Life and Death of Brent Renaud, Children No More: Were and Are Gone, The Devil Is Busy, Perfectly a Strangeness.

Μοντάζ: F1, Marty Supreme, Sinners, One Battle After Another, Συναισθηματική Αξία.

Διεθνής Ταινία: The Secret Agent, It was just an accident, Sirat, Συναισθηματική Αξία, Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ.

Καλύτερο Τραγούδι: Dear Me (Diane Warren: Relentless), Golden (KPop Demon Hunters), I Lied to You (Sinners), Sweet Dreams of Joy (Viva Verdi), Train Dreams (Train Dreams). 

Σκηνογραφία: Φρανκενστάιν, Hamnet, Marty Supreme, One Battle After Another, Sinners.

Ηχος: F1, Frankenstein, One Battle After Another, Sinners, Sirat.

Οπτικά Εφέ: Avatar: Fire and Ash, F1, Jurassic World Rebirth, Sinners, The Lost Bus.

Καλύτερη διανομή ρόλων (κάστινγκ): Hamnet, Marty Supreme, One Battle After Another, Sinners, The Secret Agent.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2026 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.