Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDESIGN

Από γιαπί, σε εκσυγχρονισμένο ρετιρέ 40 τ.μ. στο Παγκράτι

Διατηρώντας τη ρετρό αισθητική της, η πρώην ερειπωμένη κατοικία των 70s ανακαινίστηκε από το γραφείο exarchopoulos + architects για να παρέχει λειτουργικότητα σε μόλις 40 τ.μ.
Φωτογραφίες: Πάνος Ε. Γερακάκης

Ένα ερειπωμένο διαμέρισμα του 1971, στον τελευταίο όροφο μιας πολυκατοικίας στο Παγκράτι, που ατένιζε την Ακρόπολη, το Φάληρο και τον Υμηττό, αναδείχθηκε σε έναν μοντέρνο χώρο με πλήρη λειτουργικότητα χάρη στην επέμβαση του αρχιτεκτονικού γραφείου exarchopoulos + architects.

Καθώς είχε μείνει παραμελημένο για πολύ καιρό, χρειάσθηκε μία ριζική ανακαίνιση. Η επιμήκης και μικρού βάθους κάτοψή του αποτελούνταν από χώρους χωρίς ιδιαίτερες ποιότητες, διατεταγμένους εν σειρά και ήταν δυσλειτουργική.

«Ενοποιήσαμε τρείς από αυτούς σε έναν ενιαίο χώρο κουζίνας, φαγητού και διημέρευσης, δημιουργώντας στη στενή πλευρά του ένα επιπλέον άνοιγμα προς την βεράντα. Ταυτόχρονα, μετατρέψαμε τον χώρο, ο οποίος χρησιμοποιούνταν ως καθιστικό, σε χώρο διπλής λειτουργίας με την κατασκευή υπερυψωμένου κρεβατιού, ώστε να λειτουργεί ως συνδυασμός υπνοδωματίου και χώρου γραφείου», αναφέρουν οι επικεφαλής αρχιτέκτονες Έλενα Εξαρχοπούλου και Πάνος Γερακάκης.

«Σε ό,τι αφορά στον πολύ στενό και υψηλό χώρο του λουτρού, για να αναιρέσουμε την αίσθηση στενότητας και ως αναφορά στην εποχή κατασκευής του διαμερίσματος, χρησιμοποιήσαμε στην κάτω ζώνη των τοίχων πλακίδια μικρών διαστάσεων με έντονο χρωματισμό. Αυτά έρχονται σε αντίθεση με την γκρί απόχρωσης ριπολίνη της άνω ζώνης φωτίζοντας έτσι τον χώρο», συμπληρώνουν.

Η κουζίνα, που βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του διαμερίσματος, σχεδιάστηκε με γνώμονα τη μέγιστη λειτουργικότητα και κατ‘ αναλογία του μικρού μεγέθους του διαμερίσματος. Διαθέτει πάγκο από τεχνητό χαλαζιακό πέτρωμα και περιλαμβάνει το πλυντήριο ρούχων.

Πάνω από την θύρα εισόδου και αυτήν του λουτρού διαμορφώθηκαν επιπλέον αποθηκευτικοί χώροι σε οριζόντια ερμάρια.

Για να υπάρχει μια αίσθηση ενότητας και ευρυχωρίας στο διαμέρισμα, έγιναν πλακοστρώσεις με μεγάλες κεραμικές πλάκες διαστάσεων 90x90cm. Στο χώρο υπνοδωματίου-γραφείου διατηρήθηκε το μαρμάρινο δάπεδο, το οποίο και αποκαταστάθηκε.

Το ίδιο έγινε και με το μωσαϊκό δάπεδο της μεγάλης βεράντας, το οποίο αποκαταστάθηκε πλήρως, ενώ στην εξωτερική όψη του διαμερίσματος έγινε εξωτερική θερμομόνωση.

Η βεράντα, διαθέτοντας επιφάνεια 43 τ.μ – δηλαδή σχεδόν ίση με εκείνη του εσωτερικού –  αποτελεί από μόνη της χώρο διαμονής σχεδόν ισάξιο με αυτον του διαμερίσματος, ειδικά τους θερμότερους μήνες του έτους.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το γραφείο εδώ

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.