Δ_Κούρτη_2

Ποιo ήταν το αγαπημένο σας βιβλίο όταν μεγαλώνατε; Τα Little House Books της Laura Ingalls Wilder. Παιδικό western! Καλά κατάλαβαν όσοι κατάλαβαν. Η αμερικανική σειρά του ’74 με τις 10 σεζόν  Το μικρό σπίτι στο λιβάδι  βασίστηκε σε αυτά τα βιβλία. Τα βιβλία βέβαια είναι η αυθεντική ιστορία. Η ζωή του pioneer girl στην Αμερική στα τέλη του 19ου αιώνα ήταν παιδική μου φαντασ​ίωση. Τα διαβάζω και τώρα που και που. Μάλλον με συγκινεί ακόμα η ιστορία αυτών των ανθρώπων, που με δυο άλογα κι ένα κάρο διέσχιζαν την παρθένα ακόμα Αμερική τραβώντας απλά προς τα εκεί που δύει ο ήλιος. Αναζητώντας νέα γη και νέα ζωή, άφοβοι κι ακούραστοι, με τρομερή αγάπη μεταξύ τους, σε έναν τόπο όπου η επιβίωση δεν ήταν καθόλου αυτονόητη και με υπέρτατο ακοίμητο παρτενέρ τη φύση. Με την απέραντη ομορφιά της και την απελπιστική παντοδυναμία της. (Και φυσικά στη φαντασίωσή μου θα συναντούσα Ινδιάνους, οι οποίοι πρώτον θα ήταν πανέμορφοι και δεύτερον καθόλου δε θα ενδιαφέρονταν για το σκάλπ μου, αλλά θα γινόμαστε οι καλύτεροι φίλοι…)

Ποιό βιβλίο διαβάσατε και ξαναδιαβάσατε; Τον Ηλίθιο του Ντοστογιέφσκη. Αν με ρωτούσε κάποιος ποιόν ήρωα βιβλίου θα ήθελα να συναντήσω στη ζωή, θα έλεγα τον πρίγκιπα Μίσκιν, τον επιληπτικό απένταρο «ηλίθιο» του ομώνυμου βιβλίου και θα προσπαθούσα πολύ να μην τον ερωτευτώ… Ο Ντοστογιέφσκη έλεγε γι αυτό το μυθιστόρημα πως ποτέ δεν είχε πιο πλούσιο θέμα, μα πως δεν μπορούσε να εκφράςσι ούτε το δέκατο της σκέψης του.Το διάβασα στην εφηβεία μου, το διάβασα στο δεύτερο έτος της σχολής, το διάβασα μετά από μια επέμβαση. Το ξαναδιάβασα όταν το ανεβάσαμε  στο Εθνικό Θέατρο με την ομάδα της τότε Πειραματικής Σκηνής και τον Στάθη Λιβαθινό. Έκτοτε οι δύο τόμοι του Γκοβόστη δεν έχουν εξώφυλλο και κάποιες σελίδες είναι κολλημένες με σελοτέιπ.

Σας ώθησε ποτέ βιβλίο να κάνετε κάτι ανόητο; Ναι. Ένα βιβλίο μαγειρικής με συνταγές για σούσι… Φύλλα φυκιού nori, ρύζι για σούσι,καβουρόψιχα, αβοκάντο, αγγούρι,σάλτσα σόγιας, τζίντζερ, wasabi. Τελικά φάγαμε φακές.

Ποιο βιβλίο εύχεστε να είχατε γράψει; Το ποίημα  Ο επισκέπτης της Άννα Αχμάτοβα. Αν και οι φίλοι μου πιστεύουν οτι κάποια μέρα θα γράψω το Αναζητώντας το χαμένο χρόνο νο.2.

Η Δέσποινα Κούρτη πρωταγωνιστεί μαζί με τη Βίκυ Κατσίκα στην παράσταση “Persona” που παρουσιάζεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.