Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΧΟΡΟΣ

Το φετινό Dance Days Chania γιορτάζει το συνειδητό σώμα

Δημιουργοί από 8 χώρες παρουσιάζουν διαφορετικές πτυχές της σύγχρονης χορευτικής σκηνής στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού στα Χανιά.

VULTURE, Ching-Ying Chien

Ήρθε και φέτος η στιγμή που τα Χανιά υποδέχονται το καλοκαίρι με χορό. Το Dance Days Chania γιορτάζει τη ζωή χορεύοντας και εστιάζει, για τη 13η διοργάνωσή του, στο «συνειδητό σώμα». 

Αισθάνεται, αποκωδικοποιεί, ακούει τους παλμούς σωμάτων σε αναμονή, σε εξέγερση, σωμάτων σε αμφισβήτηση,  εγρήγορση αλλά και αφύπνιση. Σωμάτων ενεργών. Παρακολουθεί τις μετατοπίσεις τους στον χώρο και στον χρόνο. 

Το DDC ανανεώνοντας και φέτος το ραντεβού στα Χανιά, φιλοξενεί παραστάσεις δημιουργών από 8 χώρες παρουσιάζοντας διαφορετικές πτυχές της σύγχρονης χορευτικής σκηνής και δημιουργίας. Το σύνολο των παραστάσεων θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στην καρδιά της παλιάς πόλης, αλλά και σε επιλεγμένα σημεία και γειτονιές της πόλης.

SADBOI, Panos Malactos © Pavlos Vryonidis

Η φετινή διοργάνωση δίνει χώρο σε νέες, νέους αλλά και έμπειρους καλλιτέχνες, έτσι το 13ο Dance Days Chania θα φιλοξενήσει και θα παρουσιάσει 17 παραστάσεις, 12 σεμινάρια, την ενότητα «Νέοι δημιουργοί και δημόσιος χώρος», διήμερο Video Dance (26.07 & 02.08), διακρατικό καλλιτεχνικό residency σε συνεργασία με τη Στέγη Χορού Λεμεσού, ημερίδα με θέμα «Σώμα στον δημόσιο χώρο ως βίωμα και ως πράξη» σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π.Κ. (23.07, KAM) καθώς και έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής από παιδιά και εφήβους με θέμα «Το δικό μου σώμα «μιλά»» (21.07 -30.07, Αγ. Ρόκκος) απόρροια του προγράμματος που υλοποιείται σε συνεργασία με σχολεία του Δήμου Χανίων ήδη από τον Απρίλιο του 2023.

THE RITE, Naturalis Labor Company

H έναρξη του προγράμματος των παραστάσεων θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουλίου στην πλατεία Γυαλί Τζαμισί με το έργο The Sad-Mad Method από την Cia Carla Sistere (ES) με μια παράσταση σχεδόν βγαλμένη από ταινία βωβού κινηματογράφου, για όλη την οικογένεια. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με την παράσταση A SIGNAL THAT TRAVELS DOWN THROUGH YOUR HEART episode #1 της Εύας Γεωργιτσοπούλου. «Ένα κινητικό εγκώμιο στη ρομαντική αγάπη, όπου οι στερεοτυπικές αφηγήσεις για τον έρωτα υπολείπονται»”.

Τις επόμενες ημέρες, θα ακολουθήσουν έργα που αφορούν σε μικρές καθημερινές μας στιγμές, το γυναικείο σώμα ως πεδίο μαχών, τον έρωτα, τον θάνατο και την απώλεια, την κατάρριψη των στερεοτύπων κ.ά.

THE SAD MAD METHOD, Carla Sistere @Ian Vázquez

Στο έργο Elevator από τους M Studio (RO) θα δούμε σκηνές που διαδραματίζονται σε ένα ασανσέρ και μπορεί, ή και όχι, να έχουμε ζήσει, όπου 3 ερμηνευτές, σε 4τ.μ. ξεδιπλώνουν το κινησιολογικό τους λεξιλόγιο.  Στις 24 Ιουλίου, το The Rite των Compagnia Naturalis Labor (IT) και το AMAE των Eliana Stragapede & Borna Babic (BE) θέτουν θεμελιώδη ερωτήματα όπως το ιερό και το βέβηλο, η φροντίδα και η εμμονή. Στη συνέχεια, από την Πολωνία, οι Teatr A Part με την παράσταση Four More φέρνουν 4 γυναίκες επί σκηνής, ως χορεύτριες, ως γλυπτά, ως μαχήτριες, ως κάθε ρόλο που τους αναλογεί.

Το Vulture από την Ching-Ying Chien (UK/TW), πραγματεύεται την ελευθερία και τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, έχοντας ως αφορμή έναν θιβετιανό μύθο για τους γύπες. Το έργο της ερμηνεύτριας της ομάδας του Akram Khan, επιλέχθηκε και παρουσιάστηκε στο Aerowaves, SpringForward 2023. Στις 28 Ιουλίου δύο παραγωγές από την Κύπρο θα μας μεταφέρουν σε μία «άλλη διάσταση». Οι bytheway productions με το The Awesome Performance και η Julia Anna Brendle με το Radical kindness επεκτείνουν τα όρια της performance και της ηλικίας, αναζητούν το «δέος» και καλούν το σώμα να θυμηθεί.

VULTURE, Ching-Ying Chien

Η Αναστασία Βαλσαμάκη στο έργο W REST L ING θέτοντας στο επίκεντρο τους διαφορετικούς τρόπους να εννοήσει κανείς την πάλη, θα μας μεταφέρει σε ένα underground πάρτι. Ένα πάρτι που θα συνεχιστεί και την επόμενη ημέρα μέσα από μια μικρή ιστορία για δύο στο έργο Last night you forgot an onion in my pocket της Agnese Bargero (IT) στην πλατεία Κατεχάκη και θα μας εισαγάγει στο θέατρο για το A BOUNCE 4 MEN από την ομάδα του Ηλία Χατζηγεωργίου. 

A BOUNCE 4 MEN, Chatzigeorgiou Ilias © PINELOPI_GERASIMOU

Στις 31 Ιουλίου σε μια βραδιά με στόχο την κατάρριψη των στερεοτύπων και την αποδοχή, θα συναντηθούν ο Πάνος Μαλακτός (CY) με το έργο SADBOI και οι Αμάλια Μπένετ, Αντιγόνη Γύρα και Κινητήρας με το ehS came from another planet. Ένα σόλο για την ετερότητα και μια “διφορούμενη και σύνθετη αφήγηση, η οποία διερευνά το σεξ, τον έρωτα και τη θλίψη στην πλήρως τεχνολογική και σεξουαλικοποιημένη μεταμοντέρνα εποχή”.

Οι βραδιές παραστάσεων του 13ου Dance Days Chania ολοκληρώνονται την Τρίτη 1η Αυγούστου με 3 ντουέτο. Το In the Country of Last Things της Elena Cattardico (DE/IT), το Attracted by repulsion των Bente Bulens & Beata Rekemova (BE/SK) και το έργο Come Neve του Adriano Bolognino (IT).

Για 5η συνεχή χρονιά η ενότητα «Νέοι δημιουργοί και Δημόσιος χώρος» στοχεύει στην ενίσχυση, τη φιλοξενία και την παρουσίαση δύο project εν εξελίξει. Σε άρρηκτη σύνδεση με σημεία της πόλης, το DDC προσφέρει χώρο για έρευνα σε νέες και νέους δημιουργούς από την Ελλάδα και παράλληλα στους κατοίκους της πόλης και τους επισκέπτες της τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα έργο σε όλα του τα δημιουργικά στάδια. Οι δράσεις έχουν ελεύθερη είσοδο.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει 2ήμερο αφιέρωμα στην ενότητα Video Dance, στις 26 Ιουλίου και 2 Αυγούστου όπου περισσότερα από 28 επιλεγμένα έργα θα προβληθούν σε επιλεγμένα σημεία της πόλης. Οι δράσεις έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Αναπόσπαστο μέρος του Dance Days Chania αποτελεί το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα μέσα από σεμινάρια, τα οποία αφορούν σε επαγγελματίες, ερασιτέχνες, σπουδαστές, εφήβους και κάθε ενδιαφερόμενο. Οι εγγραφές στα σεμινάρια συνεχίζονται.

Το DDC για 2η χρονιά θα υλοποιήσει το διακρατικό καλλιτεχνικό residency, σε συνεργασία με τη Στέγη Χορού Λεμεσού, κατά την διάρκεια του οποίου μια Κύπρια και μία Ελληνίδα δημιουργοί θα έχουν ευκαιρία να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν από κοινού ένα εν εξελίξει project το οποίο θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του 13ου Dance Days Chania. Σε συνέχεια, τον Σεπτέμβριο το residency θα συνεχιστεί στη Λεμεσό όπου και θα παρουσιαστεί η εξέλιξη του στο Open House Festival της Στέγης Χορού Λεμεσού.

ehS came from another planet, Amalia Bennett & Antigoni Gyra

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

22.07
Cia Carla Sistere, “The Sad-Mad Method” (ES) | Πλατεία Γιαλί Τζαμισί
–Είσοδος ελεύθερη—
*Με την υποστήριξη του Instituto Cervantes Atenas.

Εύα Γεωργιτσοπούλου, “A SIGNAL THAT TRAVELS DOWN THROUGH YOUR HEART episode #1” (GR/DE) | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»

23.07 
M Studio, “Elevator” (RO) | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»

24.07 | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»
Compagnia Naturalis Labor, “The Rite” (IT) 
Eliana Stragapede & Borna Babic, “AMAE” (BE)

THE AWESOME PERFORMANCE, Ariana Markoulidou

25.07 
Teatr A Part, “Four More” (PL) | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»

27.07 
Ching-Ying Chien, “Vulture” (TW/UK) | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»

28.07 | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»
bytheway productions, “The Awesome Performance” (CY) 
Julia Brendle, “Radical kindness” (CY/DE) 
*Με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού Κύπρου.

29.07
Αναστασία Βαλσαμάκη, “W REST L ING” (GR) | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»

W R EST L ING, Anastasia Valsamaki © Albert Vidal

30.07 
Agnese Bargero, “Last night you forgot an onion in my pocket” (IT) | Πλατεία Κατεχάκη
Ηλίας Χατζηγεωργίου, “A BOUNCE 4 MEN” (GR) | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»
*Μία παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων 9. Η παρουσίαση στο DANCE DAYS CHANIA υποστηρίζεται από το «Πρόγραμμα Εξωστρέφεια» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

31.07 | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»
Αμάλια Μπένετ, Αντιγόνη Γύρα, Κινητήρας, “ehS came from another planet” (GR) 
Πάνος Μαλακτός, “SADBOI” (CY).

01.08
Bente Bulens & Beata Rekemova, “Attracted by repulsion” (BE/SK) | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»
Elena Cattardico, “In The Country of Last Things” (IT/DE) | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»
Adriano Bolognino, “Come Neve” (IT) | Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης».

SADBOI, Panos Malactos © Pavlos Vryonidis

Σεμινάρια Dance Days Chania 2023

> Προσφέρονται επιπλέον ποσοστά έκπτωσης.

− 22.07 – 23.07 | Fabian Chyle & Michael Lazar (DE/IL) – WE COSMOS! – Performative exploration in urban spaces!
− 22.07 – 24.07 | Μαρία Δουλγέρη (GR) – A Performer’s Craft
− 22.07 – 23.07 | Γίτσα Κωνσταντουδάκη (GR) – Contakids – Σωματικό παιχνίδι και χορός για γονείς και παιδιά 2-5 ετών (Δωρεάν συμμετοχή)
− 23.07 – 25.07 | Εύα Γεωργιτσοπούλου & Tamae Yoneda (DE/GR/JP) – Inside Extremity & Movement Poetry
− 24.07 – 26.07 | Melissa Figueiredo (BR/DE) – Repertorio “In C” – Sasha Waltz and Guests
− 24.07 – 26.07 | Ελεάνα Αλεξάνδρου (CY) – Making Performances
− 25.07 – 27.07 | Livia Balazova MM & Zebastian Mendez Marin (SK) – Multipartnering workshop
− 26.07 – 27.07 | Βαρβάρα Μπαρδακά (GR) – KYS improvisation: Practice into Performance
− 27.07 – 29.07 | Alejandro Moya (ES) – The malleable body: from sensitive to extreme
− 28.07 – 31.07 | Ching-Ying Chien (UK/TW) – Akram Khan Company workshop
− 28.07 – 01.08 | Edivaldo Ernesto (DE/MZ) – Depth Movement
− 31.07 – 01.08 | Ηλίας Χατζηγεωργίου (GR) – Hip hop dance τεχνικές στον σύγχρονο χορό

DDC: https://dancedays.gr/festival/. Για πληροφορίες και εγγραφές: dd.ch.workshops@gmail.com
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.