Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDESIGN

Μέσα σε δύο σύγχρονα διαμερίσματα στην Πλάκα

Ένας ενιαίος χώρος γραφείων μετατράπηκε σε δύο χώρους κατοίκησης με λιτές γραμμές, γεωμετρικές αναφορές και αρμονικές χρωματικές αντιθέσεις.
Φωτογραφίες: Ανδρέας Μάρκου

 

Ως βασικά χαρακτηριστικά που συνοδεύουν τα έργα ενός αρχιτεκτονικού γραφείου καταγράφονται η έμφαση στις καθαρές γραμμές σχεδίασης, η προσοχή στην λεπτομέρεια, η ανάδειξη των υλικών, των μεθόδων και τεχνικών που αυτά ορίζουν με στόχο ένα άρτιο αισθητικά και λειτουργικά αποτέλεσμα. Οι σχεδιαστικές του αναφορές πηγάζουν από τα σύγχρονα αρχιτεκτονικά ρεύματα κι εντός αυτών διατυπώνει τη δική του αντίληψη πάνω στην αρχιτεκτονική και τη σχέση της με τον χρήστη.

Στα πιο πρόσφατα έργα του 3NK Architects & Engineers, ξεκινώντας από ένα ενιαίο χώρο γραφείων δημιουργήθηκαν δύο σύγχρονα και αυτόνομα open plan διαμερίσματα. Τα διαμερίσματα είναι επιφάνειας 45 και 50 τετραγωνικών μέτρων και βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή της Πλάκας κοντά στην Μητρόπολη.

«Πρώτο μέλημα αποτέλεσε ο βέλτιστος διαχωρισμός σε δύο αυτόνομα διαμερίσματα τα οποία θα εξυπηρετούν απόλυτα από άποψη λειτουργική τις ανάγκες μιας κατοικίας, αλλά και από άποψη αισθητική τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου ταξιδιώτη που επισκέπτεται την πόλη της Αθήνας, για αναψυχή ή επαγγελματικούς λόγους. Στη συνέχεια, αντικείμενο μελέτης και εφαρμογής υπήρξε η πλήρης ανακαίνιση, επίπλωση και διακόσμηση του χώρου», όπως περιγράφει το γραφείο.

Οι χώροι συνολικά σχεδιάστηκαν με μοντέρνες και λιτές γραμμές με γεωμετρικές αναφορές. «Ζητούμενο ήταν η δημιουργία ενιαίων και ανοιχτών χώρων, ώστε να επιτρέπεται στο φως να εισχωρήσει σε όλη την επιφάνεια του κάθε διαμερίσματος, αλλά και να δίνεται η αίσθηση του ευρύχωρου».

Εξυπηρετώντας αυτή τη λογική, αντί τοίχων, διαμορφώθηκαν «ελαφριά» διαχωριστικά μεταξύ των χώρων υπνοδωματίων και καθιστικών, από μαύρο μεταλλικό σκελετό, τα οποία επιτρέπουν την άμεση οπτική επαφή ανάμεσα στους δύο χώρους. Παράλληλα, αυτά σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να εξυπηρετούν ταυτόχρονα και τις δύο χρήσεις -του υπνοδωματίου και του καθιστικού- καθώς λειτουργούν και από τις δύο όψεις τους ως έπιπλο τηλεόρασης και ως βιβλιοθήκη/αποθηκευτικός χώρος.

Παίρνοντας ως αφορμή τα υλικά που είχαν χρησιμοποιηθεί στην αρχική υφιστάμενη κατάσταση του ακινήτου και στην όψη του κτιρίου, χρησιμοποιήθηκαν ουδέτεροι γκρι χρωματισμοί σε μεγάλες επιφάνειες των χώρων, όπως στα δάπεδα, στα πλακίδια των λουτρών, αλλά και στα υφάσματα των επίπλων. Ταυτόχρονα εφαρμόστηκε ένας λευκός καμβάς στη επιλογή χρωματισμών σε τοίχους και σε σταθερά έπιπλα, ώστε μέσω της χρήσης ξύλινων και μαύρων στοιχείων να δημιουργηθούν έντονες αντιθέσεις.

«Η δημιουργία ψευδοροφής εξυπηρέτησε ώστε να εφαρμοστούν σε διάφορα σημεία χωνευτά φωτιστικά, ενώ σε κάποια σημεία επιλέχθηκαν κρεμαστά φωτιστικά για να δοθεί περισσότερο η ζεστή αίσθηση της κατοικίας και να μετριαστούν τα χαρακτηριστικά ενός πρώην επαγγελματικού χώρου. Η μοντέρνα αισθητική και η δημιουργία αντιθέσεων εξυπηρετήθηκε και από την επιλογή των αντικειμένων της διακόσμησης».

Η 3NK Architects & Engineers είναι μια εταιρεία που δημιουργήθηκε από τους Νικόλαο Κ. Γιαννούλη, Κωνσταντίνο Α. Κιάμο και Νικόλαο Κ. Μαλαπέτσα. Tο δυναμικό της εταιρείας αποτελείται από αρχιτέκτονες και μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων. Πρωταρχικός στόχος της είναι η ολιστική προσέγγιση του σχεδιαστικού προβλήματος από την αρχική ιδέα έως την κατασκευαστική υλοποίηση. «Μέσα από την λεπτομερή μελέτη των απαιτήσεων και των αναγκών του χρήστη, προχωρούμε στην διατύπωση μοναδικών κάθε φορά προτάσεων, οι οποίες είναι σύμφωνες με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χώρου που καλούμαστε να αξιοποιήσουμε».

Περισσότερες πληροφορίες για την 3NK Architects & Engineers θα βρείτε εδώ.  
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.