DSC_0145

Στην Νάξο βρίσκεται το μεγαλύτερο βουνό των Κυκλάδων, το όρος Ζάς. Εκεί, λένε, γεννήθηκε ο θεός Δίας. Δυτικά της Νάξου, στην παραλία Καστράκι, θα μάθεις φέτος το καλοκαίρι να rideάρεις, χάρη στην εύνοια των Ολύμπιων θεών, με καθοδηγητές τον Άλφρεντ και τον Περικλή.

Ο Άλφρεντ άνοιξε τo Ride with the Gods δύο χρόνια πριν, κι ανέλαβε να διδάξει windsurf όλους τους παθιασμένους επισκέπτες της απέραντης παραλίας. Εάν αγαπάς τα θαλάσσια σπορ, τη yoga, τις πολεμικές τέχνες, την αδρεναλίνη και θαυμάζεις την αγνότητα της φύσης, τότε θα το λατρέψεις!

DSC_6490

O Περικλής και ο Άλφρεντ με τα σανίδια τους

Μια παρθένα παραλία στα δυτικά της Νάξου

Σε μια παραλία 2 χιλιομέτρων, 20 λεπτά από την Χώρα, στα σύνορα Καστρακίου και Βίγλας, θα συναντήσεις το Ride with the Gods. Ένα minimal λευκό κτίριο σε ένα όμορφο κομμάτι του νησιού που άργησε να αναπτυχθεί. Ο Άλφρεντ, χρόνια θαμώνας της Πάρου, είχε επισκεφτεί πολλές φορές την Νάξο αλλά ποτέ το νοτιοδυτικό της μέρος. Το 2008 βρέθηκε για μια μονοήμερη εκδρομή στην ‘’Χρυσή Ακτή’’, όπως φάνταζε στα μάτια του η παραλία δίπλα στο Καστράκι. «Το 2010 βρεθήκαμε ξανά εδώ για windsurf κι αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στην Πάρο με τα σανίδια μας. Βάλαμε τα κινητά σε σακούλες και χτυπήσαμε direct Πούντα. Από τότε, αυτό το ‘’ταξίδι’’ γίνεται κάθε χρόνο. Μελλοντικά θέλουμε να διοργανώσουμε ομάδα που θα κάνει το crossing Πάρου Νάξου επίσημα με τα σανίδια μας».


Η πρώτη επαφή με το windsurf

Παρά την ορεινή καταγωγή του Άλφρεντ, είναι κατεξοχήν θαλάσσιος τύπος. Ξεκίνησε το 2007 μαθήματα windsurf με αφορμή μια παρέα. «Ξεκίνησα μαθήματα στη Λούτσα, με έναν από τους πρώτους δασκάλους windsurf στην Ελλάδα. Δούλευα τότε σε γραφείο και η μόνη μου διαφυγή ήταν η προπόνηση. Μπορεί να μοιάζει εύκολο στην αρχή, όμως απαιτεί αρκετή προπόνηση και αφοσίωση για να συνεχίσεις. Όταν το σανίδι μικραίνει, τα επόμενα επίπεδα γίνονται δραματικά πιο δύσκολα. Απαιτείς από τον εαυτό σου ισορροπία, ψυχική δύναμη, λεπτομέρεια στις κινήσεις. Αυτή όμως είναι και η μαγεία του αθλήματος. Ποτέ δεν σταματάς να εξελίσσεσαι».

Το ρίσκο ευνοεί τους τολμηρούς

Ο Άλφρεντ και ο Περικλής, άφησαν πίσω τους τις συμβατικές τους μισθωτές εργασίες και την καριέρα των μεταπτυχιακών σπουδών τους και έχτισαν το όνειρο τους από το 0. «Είναι μια δύσκολη εποχή στην οποία ίσως αξίζει να ρισκάρεις μια πρώην ζωή για κάτι νέο. Το να είσαι ένας “English Μan in Νew York”, έχει τις δυσκολίες του, ωστόσο προσπαθούμε, σε συνεργασία με τους ντόπιους επαγγελματίες και την τοπική κοινωνία, ώστε όλοι μαζί να κάνουμε τον τόπο αυτό, όπου θεοί κι άνθρωποι ενώνουν τις δυνάμεις τους, έναν παράδεισο για προσωπικότητες που θέλουν να ξεφύγουν για λίγο από την μονοτονία της καθημερινότητας και να ζήσουν λίγες στιγμές ξενοιασιάς δίπλα στην φύση».

Screen Shot 2017-03-20 at 20.54.28

 

Και τα μαθήματα ξεκινούν..

Στο RWTG έρχονται επισκέπτες από Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Ιταλία. Τα συνηθέστερα πακέτα μαθημάτων διαρκούν από 6 έως 10 ώρες. Η εκμάθηση αποτελείται από θεωρητικές γνώσεις για τον άνεμο, τον εξοπλισμό, τους κανόνες ασφαλείας, τις μικρορυθμίσεις, ξηρά προπόνηση στον εξομοιωτή και προπόνηση στο νερό. Αν ο μαθητής εξοικειωθεί άμεσα με το άθλημα, έχει την ευκαιρία, σε ένα σύνολο 6 ωρών, να κάνει 2 ώρες αυτόνομη προπόνηση, είτε με οδηγίες από την παραλία είτε με χρήση ασυρμάτου. «Το πακέτο αυτό είναι ικανό να φτάσει έναν αρχάριο στο επίπεδο να μπορεί μόνος, κάνοντας βασικές στροφές, να ξεκινά και να επιστρέφει στο ίδιο σημείο σε συνθήκες έως 4-5 μποφόρ. Απευθύνεται σε όλη την γκάμα ηλικιών και σωματικών τύπων και όλη η εκπαίδευση γίνεται λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας».

Τα camp

Έξω από το νερό στον ιδιόκτητο χώρο του RWTG υπάρχει εγκατεστημένο ξύλινο δάπεδο εξωτερικού χώρου, 60 τετραγωνικών, όπου στήνονται ειδικά αγωνιστικά στρώματα για τζούντο, βραζιλιάνικο ζιου ζίτσου και yoga. «Προσκαλούμε ομάδες από Ελλάδα και εξωτερικό που θέλουν να κάνουν τις τελευταίες προπονήσεις πριν κλείσει η αγωνιστική σεζόν. Φέτος οι αθλητές θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε δύο νέα camp, ένα yoga και άλλο ένα aerial dance σε συνεργασία με την Κατερίνα Σολδάτου. Αγκαλιάζουμε όλα τα αθλήματα κι εκείνους που θέλουν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με προπόνηση και παιχνίδια στα κύματα».

DCIM100GOPROGOPR2558.

Οι δυσκολίες

«Στην Ελλάδα υπάρχει ένα σύνθετο πλαίσιο όσον αφορά την επίσημη εκμάθηση αθλημάτων σαν και το δικό μας, σε τουριστικό επίπεδο. Όσον αφορά το windsurf, τα διπλώματα προπονητή που εκδίδει η ΓΓΑ δεν είναι απολύτως εξειδικευμένα στις ανάγκες του αθλήματός και λαμβάνουν χώρα πολύ σπάνια. Είναι ένα μεγάλο κρίμα σε μια Χώρα που κατακλύζεται από θάλασσα, ένα τέτοιο νομικό κενό. Προσπαθούμε συνεχώς αυτό το κενό να το καλύψουμε σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες του χώρου, με συναντήσεις μας με φορείς κι ελπίζουμε ότι σύντομα θα τα καταφέρουμε». Ο Άλφρεντ έχει 7 χρόνια πρακτικής εμπειρίας και δίπλωμα προπονητή από τον γερμανικό σύνδεσμο σχολών θαλασσίων μέσων, VDWS. Το Ride with the Gods λειτουργεί υπό την αιγίδα διεθνούς οργανισμού ενώ ο ίδιος έχει και πιστοποίηση school manager και windsurf supervising instructor. «Οι μαθητές μας έχουν την ευκαιρία να πάρουν εάν το επιθυμούν δίπλωμα γνώσης υπό τον οργανισμό VDWS  για να αναγνωρίζονται κι επίσημα ως γνώστες windsurf».

Η ιδιαιτερότητα του Ride with the Gods

Ο σταθμός είναι χτισμένος πάνω στο τρίπτυχο «Φύση, Περιβάλλον, Αέρας» κι οι επισκέπτες πρέπει να σεβαστούν αυτό το κομμάτι. «Όποιος θέλει να συνδυάσει αθλητισμό, φύση και διασκέδαση, βρίσκεται στο κατάλληλο μέρος. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κοινότητα που να είναι βασισμένη στην παρέα. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να γίνει βιομηχανία».

IMG_1900

Επιχείρηση διάσωσης

«Μέχρι σήμερα συμμετείχαμε σε 3 επίσημες επιχειρήσεις διάσωσης σε συνεργασία με το λιμενικό σώμα καθώς κι αρκετές μεμονωμένες. Συνήθως τα περιστατικά αφορούν αυτόνομους αθλητές που υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους. Φέτος ένας Γάλλος κοντά στα 80 βρέθηκε μαζί με τον αετό του στα όρια της υποθερμίας. Είχε ανοιχτεί από μια άλλη παραλία, ώσπου έκοψε ο αέρας και ξέμεινε στο πουθενά, χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία στο kitesurf. Μας ενημέρωσαν πως κάποιος βρίσκεται στα ανοιχτά κι εμείς ανταποκριθήκαμε με ένα από τα 2 σωστικά που διαθέτουμε. Ευτυχώς βγήκε στη στεριά σώος, και μας άφησε  2 ευρώ για τον κόπο μας!».

Ένα ταξίδι δίχως τέλος

«Το windsurf με ιντριγκάρει επειδή εμπλέκεται σε αυτό η θάλασσα, η ισορροπία κι οι υψηλές απαιτήσεις τεχνικής. Η χώρα μας ενδείκνυται για θαλάσσια σπορ. Πάντα κάπου θα φυσάει για να κάνεις προπόνηση. Πάνω στο σανίδι σου είσαι εσύ κι ο εαυτός σου, έχεις την απόλυτη ελευθερία να ‘’ταξιδέψεις’’ όπου θες και ταυτόχρονα να ξεμπουκώσεις το μυαλό σου κάνοντας την προσωπική σου ψυχοθεραπεία. Θέτεις στον εαυτό σου νέους στόχους που κατακτάς συνεχώς. Από ένα μεγάλο κύμα και φοβερά άλματα, μέχρι freestyle. Άσε που η ζωή στη θάλασσα, είναι κάτι που ο Έλληνας το αποζητά συνεχώς».

https://vimeo.com/213835116

Η σχολή είναι ανοιχτή από 20 Μαϊου εώς 20 Σεπτεμβρίου. Για πληροφορίες: site & facebook