Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaNEWS
23.09.2023

Στις 31 Μαΐου του 1859 αρχίζει να χτυπά το ρολόι του Big Ben

Ένα από τα πιο γνωστά σύμβολα του Λονδίνου που «πρωταγωνιστεί» αρκετά συχνά στα κινηματογραφικά καρέ των ταινιών που γυρίζονται στην πόλη.
Στις 31 Μαΐου του 1859 αρχίζει να χτυπά το ρολόι του Big Ben

“Big Ben” είναι το ψευδώνυμο για τη μεγάλη καμπάνα και το ρολόι που βρίσκεται στο βόρειο άκρο των ανακτόρων του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο. Είναι το μεγαλύτερο τεσσάρων όψεων ρολόι με καμπάνες και ο πύργος του ρολογιού είναι ο τρίτος ψηλότερος στον κόσμο. Γιόρτασε τα 150 χρόνια του στις 31 Μαΐου 2009, ημέρα κατά την οποία έλαβαν χώρα εορταστικές εκδηλώσεις. Η ανέγερση του πύργου ολοκληρώθηκε τις 10 Απριλίου 1858. Ο πύργος του ρολογιού έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά σύμβολα τόσο του Λονδίνου όσο και της Αγγλίας, γι’ αυτό και εμφανίζεται συχνά σε διάφορα καρέ των ταινιών που γυρίζονται στην πόλη.

Big-Ben-and-The-Palace-of-Westminster

O τωρινός Πύργος του Ρολογιού ανεγέρθηκε ως μέρος του σχεδιασμού του Charles Barry για ένα νέο ανάκτορο, μετά από την καταστροφή του παλιού παλατιού του Ουέστμινστερ από πυρκαγιά το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου 1834. Το νέο Κοινοβούλιο χτίστηκε σε νεογοτθικό στιλ. Αν και ο Barry ήταν ο κύριος αρχιτέκτονας του ανακτόρου, στράφηκε στον Pugin για το σχεδιασμό του Πύργου του Ρολογιού, το οποίο μοιάζει μάλιστα σε νωρίτερα σχέδια του αρχιτέκτονα , συμπεριλαμβανομένου ενός για το Scarisbrick Hall. Ο σχεδιασμός για τον Πύργο του Ρολογιού ήταν το τελευταίο σχέδιο του Pugin πριν από την τελική κάθοδό του στην τρέλα και τον θάνατο, ενώ ο ίδιος ο έγραψε, κατά το χρόνο της τελευταίας επίσκεψης του Barry για να εισπράξει τα σχέδια: «Εγώ ποτέ δεν δούλεψα τόσο σκληρά στη ζωή μου, για τον κ. Barry όμως πρόσφερα όλα τα σχέδια για το τελείωμα του καμπαναριού του και αυτό είναι όμορφο ». Ο πύργος είναι σχεδιασμένος στο αγαπημένο γοτθικό σχέδιο του αρχιτέκτονα και είναι 96,3 μέτρα (316 πόδια) υψηλό (περίπου 16 όροφοι).

big-ben-cleaning_1695963i

Το κάτω μέρος 61 μέτρων  του ρολογιού αποτελείται από πλινθοδομή με άμμο, ενώ το υπόλοιπο ύψους του πύργου είναι ένα πλαισιωμένο κωδωνοστάσιο από χυτοσίδηρο. Παρά το γεγονός ότι ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά αξιοθέατα του κόσμου, το εσωτερικό του πύργου δεν είναι ανοιχτό σε επισκέπτες από το εξωτερικό. Επίσης ο πύργος δεν διαθέτει ανελκυστήρα εκτός από τα 334 σκαλοπάτια από ασβεστόλιθο που οδηγούν στην κορυφή του. Λόγω των αλλαγών στις συνθήκες του εδάφους από την κατασκευή του μέχρι σήμερα, ο πύργος κλίνει ελαφρώς προς τα βορειοδυτικά.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.