Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaDIGITAL STORIES

ONX Showcase Athens 2026: Η τέχνη μετά τον αλγόριθμο

Με τίτλο “Human in the Loop”, η πρώτη εντυπωσιακή έκθεση του Onassis ONX στην Αθήνα, εξερευνά τη σχέση σώματος, μηχανής, μνήμης και επιθυμίας μέσα από installations, performances και διαδραστικά περιβάλλοντα

Cutlery_Rain_Maker_Gregor Kuschmirz_courtesy of the artist

Το Onassis Ready μετατρέπεται σε ένα πεδίο δοκιμών για το πώς αισθανόμαστε, κινούμαστε, θυμόμαστε και φανταζόμαστε μέσα σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία δεν λειτουργεί πλέον ως εργαλείο, αλλά ως περιβάλλον. Με άξονα το “Human in the Loop”, η πρώτη μεγάλη παρουσίαση του Onassis ONX στην Αθήνα επιχειρεί να χαρτογραφήσει τη λεπτή, συχνά αόρατη γραμμή ανάμεσα στο ανθρώπινο και το αλγοριθμικό, στο σώμα και το σύστημα, στην επιθυμία και την αυτοματοποίηση.

Η έκθεση συγκεντρώνει έργα καλλιτεχνών από το οικοσύστημα του Onassis ONX και του Onassis AiR, νέες αναθέσεις του προγράμματος ONX Seeds, αλλά και έργα της Onassis Collection, δημιουργώντας ένα περιβάλλον όπου η ψηφιακή τέχνη δεν εμφανίζεται ως τεχνολογικό θέαμα, αλλά ως πεδίο υπαρξιακής και πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Εδώ, η τεχνητή νοημοσύνη δεν αντιμετωπίζεται ούτε ως απειλή ούτε ως υπόσχεση. Αντιμετωπίζεται ως συνθήκη. Ως κάτι που έχει ήδη διαποτίσει τη γλώσσα, την εργασία, τις σχέσεις, τη μνήμη, την εικόνα και την καθημερινή εμπειρία. Τα έργα της έκθεσης δεν αναζητούν απαντήσεις· επιμένουν στις ρωγμές. Στα σημεία όπου η μηχανή αποτυγχάνει να καταλάβει το συναίσθημα, όπου το σώμα αντιστέκεται στην ταχύτητα του αλγορίθμου, όπου το χειροποίητο επιστρέφει σαν μορφή επιβίωσης.

Από διαδραστικές εγκαταστάσεις και βιντεοέργα μέχρι performances και εμβυθιστικά περιβάλλοντα, το ONX Showcase προτείνει έναν χώρο όπου το ψηφιακό δεν είναι άυλο. Έχει βάρος, ενέργεια, υλικότητα. Καταναλώνει πόρους, δημιουργεί εξαρτήσεις, παράγει επιθυμίες. Και την ίδια στιγμή, ανοίγει νέα πεδία φαντασίας.

Στον πρώτο όροφο του Onassis Ready —ανάμεσα στα studios του Onassis ONX/AiR και το ιστορικό Αρχείο Ωνάση— παρουσιάζονται έργα που κινούνται ανάμεσα στην τεχνητή νοημοσύνη, τη συλλογική αφήγηση, τη βιοτεχνολογία, την απτική εμπειρία και τη μετα-ψηφιακή performance. Το Golden Key των Marc Da Costa & Matthew Niederhauser μετατρέπει την παραγωγική AI σε μια ατέρμονη μηχανή παραμυθιού. Το Kiss/Crash του Adam Cole συνδέει τη βία της εικόνας με την επιθυμία και την αυτοαναπαράσταση. Ο Andrew Thomas Huang, με το Deer of Nine Colors, δημιουργεί ένα ονειρικό, χειροποίητο sci‑fi σύμπαν όπου η τεχνολογία μοιάζει περισσότερο με μυστικιστικό τοπίο παρά με καινοτομία.

Ali Santana, IKHET (Sound Pyramid) ©Stephie Grape for Onassis Stegi

Photosynthesis_of_Absence_Feed_the_Algorithm_or_Feed_Life_Γιάννης_Κρανιδιώτης_courtesy-of-the-artist

Σε άλλα έργα, η τεχνολογία αποκτά σχεδόν τελετουργικό χαρακτήρα. Ο Gregor Kuschmirz, ίσως στην πιο προσωπική και βαθιά συναισθηματική στιγμή της έκθεσης και  μιας ιδέας που κυκλοφορούσε στο μυαλό του σχεδόν είκοσι χρόνια, κατασκευάζει μια μηχανή βροχής από μαχαιροπίρουνα και οικογενειακά ίχνη, ενώ η Ivona Tau μετατρέπει το οικογενειακό αρχείο σε εύθραυστη μνήμη που διαλύεται και επανασυντίθεται μέσω AI. Οι Gabriel Barcia‑Colombo και Sarah Rothberg τοποθετούν το ανθρώπινο σώμα απέναντι στις αδιάκοπες συνομιλίες των avatars, εκεί όπου η μοναξιά και η υπερσύνδεση γίνονται σχεδόν αδιαχώριστες.

Ιδιαίτερη θέση καταλαμβάνουν οι νέες αναθέσεις του ONX Seeds, έργα που δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση και αντιμετωπίζουν την τεχνολογία ως κάτι βαθιά σωματικό. Ο Γιώργος Παπαφίγκος δημιουργεί οργανισμούς που αναπνέουν σαν ξένα οικοσυστήματα. Ο Γιάννης Κρανιδιώτης μετατρέπει την ενέργεια ενός κινητού τηλεφώνου σε πιθανότητα ζωής για ένα φυτό. Οι Playfool στήνουν μια τελετουργική bot farm που καθρεφτίζει την οικονομία της προσοχής, ενώ ο Διονύσιος προτείνει μια σχεδόν μεταφυσική αλληγορία για την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη μέσα από έναν αυτόματο πωλητή-βωμό.

Παράλληλα, οι performances της Sister Sylvester και των Ontroerend Goed μεταφέρουν τον προβληματισμό της έκθεσης στο πεδίο της συλλογικής εμπειρίας. Χωρίς εντυπωσιασμό και τεχνολογικό φετιχισμό, οι δύο δημιουργικές προσεγγίσεις επαναφέρουν το ερώτημα της ανθρώπινης συμμετοχής: ποιος ενεργεί, ποιος αποφασίζει, ποιος φέρει την ευθύνη όταν οι κανόνες παραμένουν ίδιοι αλλά τα αποτελέσματα αλλάζουν διαρκώς;

ALTAR1-DIONYSIOS_Courtesy_of_the_artist

Το ONX Showcase σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη παρουσίαση του Onassis ONX στην Ελλάδα και λειτουργεί ως συμπύκνωση της δραστηριότητας μιας πλατφόρμας που, από το 2020 μέχρι σήμερα, έχει υποστηρίξει δημιουργούς οι οποίοι κινούνται ανάμεσα στην τέχνη, την έρευνα και τις αναδυόμενες τεχνολογίες. Με παρουσία σε Αθήνα και Νέα Υόρκη, το ONX επιχειρεί να διαμορφώσει όχι μόνο νέα έργα αλλά και νέους τρόπους συνεργασίας, παραγωγής και καλλιτεχνικής επιβίωσης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιείται επίσης πρόγραμμα ομιλιών και επαγγελματικών συναντήσεων γύρω από τη generative AI, τη διανοητική ιδιοκτησία, την ηθική και τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της πολιτιστικής παραγωγής. Δημιουργοί, τεχνολόγοι, θεωρητικοί και επαγγελματίες του πολιτισμού συναντιούνται για να συζητήσουν όχι μόνο τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία, αλλά και τι είδους κόσμο παράγει.

Το “Human in the Loop” δεν λειτουργεί ως τεχνολογικό σύνθημα. Είναι μια υπενθύμιση ότι, μέσα σε ένα όλο και πιο αυτοματοποιημένο περιβάλλον, το ανθρώπινο δεν είναι δεδομένο. Είναι κάτι που επαναδιαπραγματευόμαστε συνεχώς: μέσα από το σώμα, τη μνήμη, τη φροντίδα, τη σύγκρουση, την αφήγηση και την τέχνη.

Zisis Bliatkas, Post Brush Utilities (ONX Seeds) ©Stephie Grape for Onassis Stegi

Sarah Rothberg, FOREVER MEETINGS PETTY TROLLEY PROBLEM ©Stephie Grape for Onassis Stegi

Συντελεστές

Artistic Director: Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Executive Director: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος
Curation & Management: Πρόδρομος Τσιαβός
Artistic Program & Project Coordination: Κατερίνα Βάρδα
Development & Business Program Coordination: Αναστασία Μαυρογιάννη
Digital Technology & Development Manager: Ηρακλής Παπαθεοδώρου
Exhibition Design: Λουκάς Μπάκας
Exhibition Design Partner: Παναγιώτης Χατζηγρηγορίου
Lighting Design & Programming: Βαγγέλης Μούντριχας, Παύλος Παππάς
Onassis ONX Seeds Curatorial Advisors: Δάφνη Δραγώνα, Κατερίνα Γκουτζιούλη, Σωκράτης Σταματάτος
Community Coordination: Νίκος Ζάρος
AiR Technical Resident at Onassis ONX: Ειρήνη Λαμπίρη
Head of Production: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος
Production Coordinator: Άννα Πασπαράκη
Technical Manager: Αντώνης Κόκκορης
Deputy Technical Manager: Γιάννης Ντόβας
Line Production: Σπυριδούλα Γκεράζη, Μαριανότα Γιαννάκη
Ανάθεση & Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Gabriel Barcia-Colombo, Adam Cole, Marc Da Costa, Andrew Thomas Huang, Gregor Kuschmirz, Διονύσιος, Γιάννης Κρανιδιώτης, Marion Lasserre, Ζήσης Μπλιάτκας, Matthew Niederhauser, Γιώργος Παπαφίγκος, Sarah Rothberg, Ali Santana, sister sylvester, Ivona Tau, Ontroerend Goed, και Playfool (Daniel Coppen & Saki Maruyama).

Δείτε τα έργα του Onassis ONX 

Ζήσης Μπλιάτκας – Post Brush Utilities – ONX Seeds

Dionysios – ALTAR 1 – ONX Seeds

Γιάννης Κρανιδιώτης – Photosynthesis of Absence: Feed the Algorithm or Feed Life – ONX Seeds

Playfool  – (OP)erator – ONX Seeds

Marion Lasserre – Excuse me, can I get twelve minutes of your time? – ONX Seeds

Γιώργος Παπαφίγκος – Atmospheric Pulse: The Shared Breath – ONX Seeds

Andrew Thomas Huang – The Deer of Nine Colors

Sarah Rothberg – FOREVER MEETINGS: PETTY TROLLEY PROBLEM
Ivona Tau – A Life Passed By

Gabriel Barcia-Colombo – Paradise

Marc Da Costa & Matthew Niederhauser -The Golden Key

Gregor Kuschmirz – Cutlery Rain Maker

Adam Cole – Kiss/Crash

Ali Santana – IKHET (Sound Pyramid)

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης έργα της Onassis Collection, των καλλιτεχνών Ανδρέα Αγγελιδάκη, Noemi Iglesias Barrios, Σπύρου Πώρου και Τεό Τριανταφυλλίδη.

Playfool, [OP]erator (ONX Seeds) ©Stephie Grape for Onassis Stegi

ONX.SHOWCASE. ATHENS.2026

“Human in the Loop”

21 – 24.05.2026

Onassis Ready (Στρατή Τσίρκα 2, Άγ. Ιωάννης Ρέντης)

ΠέμπτηΚυριακή | Έκθεση, Performances | 18:00 – 23:00 

Σάββατο | Ομιλίες, Workshop | 10:30 – 16:00

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2026 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.