Ο Κώστας και ο Νώντας στο τυροκομεί

Μόλις μπήκα στο κατάστημα γαλακτοκομικών της οικογένειας Μαυρόγιαννη στο Βύρωνα προσπάθησα να φανταστώ πως ένιωσε η δημοσιογράφος του New Yorker όταν επισκέφτηκε τον περασμένο Αύγουστο την παραγωγική μονάδα στην Καρυά του Άργους. Με το καλωσόρισμα προσφέρθηκαν να φτιάξουν καφέ, ένα κουταλάκι μπήκε σχεδόν αυτόματα σε ένα πλαστικό κεσεδάκι με πρόβειο γιαούρτι και μερικά κομμάτια γραβιέρα με κριτσίνια τοποθετήθηκαν πάνω στη ζυγαριά. Όλα ήταν αψεγάδιαστα και το γιαούρτι ήταν ακριβώς όπως έγραψε η δημοσιογράφος του New Yorker, Rebecca Mead, “το καλύτερο που έφαγα ποτέ”.

Ο Κώστας και ο Νώντας στο τυροκομεί
Ο Κώστας και ο Νώντας στο τυροκομεί
Ο Κώστας και ο Νώντας στο τυροκομεί

“Δροσερό, γλυκό, με ήπια γεύση και υφή σαν αυτή της πανακότας που κρατάει το σχήμα της σαν ένα πολύ μαλακό ζελέ, αλλά παραμένει κρεμώδες στο στόμα”, γράφει η Mead προσπαθώντας να περιγράψει τη γευστική της εμπειρία δοκιμάζοντας το γιαούρτι του Θεοδόσιου Μαυρόγιαννη. Γιος κτηνοτρόφου, εργάστηκε πολλά χρόνια σε τοπικά τυροκομεία και αφού έμαθε τα μυστικά του επαγγέλματος αποφάσισε πριν έξι χρόνια να στήσει τη δική του μονάδα και λίγο αργότερα να ανοίξει και ένα παράρτημα εκτός από το Άργος και στον Βύρωνα για να βοηθήσει τους τέσσερις γιους του.

Ο Κώστας και ο Νώντας στο τυροκομεί
Ο Κώστας και ο Νώντας στο τυροκομεί

Στο κατάστημα τους, στην οδό Μυσίας 37, συναντήσαμε τους τρεις από αυτούς. Τους δύο μεγαλύτερους που το κρατάνε και τον τρίτο, τον Χρήστο, που ήρθε για να φέρει το εμπόρευμα απευθείας από το χωριό. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Κώστας μου περιέγραψε με πόσους κόπους στήθηκε η επιχείρηση. Χρειάστηκαν γύρω στα δύο χρόνια, η εμπιστοσύνη όμως των κτηνοτρόφων του χωριού και η άμεση ανταπόκριση των κατοίκων του Άργους και του Ναυπλίου ήταν η επιβράβευση της προσωπικής τους δουλειάς.

Ο Κώστας και ο Νώντας στο τυροκομεί

Το κατάστημα γαλακτοκομικών στο Βύρωνα άνοιξε κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά στην περίπτωσή τους όλα πάνε από το καλό στο καλύτερο. “Ο κόσμος του Βύρωνα είναι δύσκολος. Θέλει το προϊόν να είναι καλό και σε σταθερή τιμή. Εμάς μας ενδιαφέρει να φεύγει το προϊόν κι ας ξεμένουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να ανεβάσουμε την τιμή όσο κι αν ανέβει η ζήτηση”, λέει ο  Κώστας και μου εξηγεί ότι το μέγεθος της επιχείρησής τους τούς ικανοποιεί. Δε θέλουν κάτι περισσότερο.

“Το ότι έγραψε ο New Yorker για το γιαούρτι μας είναι η μεγαλύτερη αναγνώριση κυρίως για τον πατέρα μας που εργάστηκε σκληρά”, λέει ο Κώστας, και συνεχίζει λεγοντάς μου ότι χάρη στο άρθρο του γνωστού περιοδικού έχουν επισκεφθεί το κατάστημα στον Βύρωνα ακόμα και ξένοι μουσικοί που εργάζονται σε καράβια, όταν μπάρκαραν στον Πειραιά.

Στη μονάδα στην Καρυά του Άργους, η οικογένεια Μαυρογιάννη παράγει πρόβειο γιαούρτι, βαρελίσιο τυρί, γραβιέρα, μυζήθρα, κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα και ανθότυρο, ενώ στα δυο καταστήματα μπορεί να βρει κανείς και άλλα παραδοσιακά προϊόντα, όπως ζυμαρικά, λάδι, γλυκά του κουταλιού, σε πολύ λογικές τιμές.

Γαλακτοκομικά Θ. Μαυρογιάννης. Τυροκομείο – Πρατήριο: 3ο χλμ Καρυάς – Άργους. Κεντρικό Κατάστημα: Τσωκρή 2, Άργος. Υποκατάστημα: Μυσίας 37, Βύρωνας