Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΚΑΝΝΕΣ 2023
Οι νικητές του 76ου Φεστιβάλ Καννών

Η Popaganda στο 76ο Φεστιβάλ Καννών.
Ανταπόκριση από την Κρουαζέτ: Μάρα Θεοδωροπούλου.

Οι νικητές του 76ου Φεστιβάλ Καννών

Χρυσός Φοίνικας για το Αnatomy Of A Fall, Μεγάλο Βραβείο για το The Zone Of Interest.
Κάννες 2023 βραβεία Justine Triet

Η Ζιστίν Τριέ με τον Χρυσό Φοίνικα.

Απονεμήθηκαν χτες βράδυ τα βραβεία του 76ου Φεστιβάλ Καννών, με την ταινία Anatomy Of A Fall της Ζιστίν Τριέ να φεύγει (αναμενόμενα) με τον Χρυσό Φοίνικα. Μια από τις ταινίες που ομόφωνα αποθέωσαν οι κριτικοί, το δικαστικό δράμα της Τριέ παρακολουθεί τη δίκη μιας συγγραφέα που μπορεί να σκότωσε τον άντρα της ρίχνοντάς τον από ένα παράθυρο. Με αυτή τη μεγάλη νίκη, η γαλλίδα σκηνοθέτης γίνεται μόλις η τρίτη γυναίκα που κερδίσει το Χρυσό Φοίνικα μετά την Ζουλιά Ντικουρνό και το Titane το 2021 (σας διαβεβαιώνουμε ότι το Anatomy Of A Fall είναι καλύτερο από το Titane) και την Τζέιν Κάμπιον με τα Μαθήματα Πιάνου το 1993.
 
Το Μεγάλο Βραβείο κέρδισε το συγκλονιστικό The Zone Of Interest του βρετανού σκηνοθέτη Τζόναθαν Γκλέιζερ, που (δεν) απεικονίζει τη φρίκη του Ολοκαυτώματος, ενώ το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (της οποίας προήδρευσε ο Ρούμπεν Έστλουντ) πήρε το Fallen Leaves του Άκι Καουρισμάκι. Η ηθοποιός Σάντρα Χέλερ, που ήταν φαβορί για το βραβείο γυναικείου ρόλου που τελικά πήγε στην Μερβέ Ντιζντάρ για το About Dry Grasses του Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, είχε μια εξαιρετική χρονιά στο φετινό φεστιβάλ, πρωταγωνιστώντας στις δύο ταινίες που πήραν τα κορυφαία βραβεία (Anatomy Of A Fall και The Zone Of Interest).
 
Εκτός Διαγωνιστικού, στην παράλληλη ενότητα Ένα Κάποιο Βλέμμα το πρώτο βραβείο πήρε το γυρισμένο στην Κρήτη How To Have Sex. Λίγες μέρες νωρίτερα, ο έλληνας σκηνοθέτης Μανώλης Μαυρής είχε αποσπάσει το Next Step Hildegarde Award για το κινηματογραφικό του σχέδιο Liar Man, την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, στο πλαίσιο του προγράμματος Next Step της Εβδομάδας Κριτικής. Εκεί έκανε πρεμιέρα και η νέα μικρού μήκους ταινία του, Midnight Skin.
 
Αναλυτικά οι νικητές του 76ου Φεστιβάλ Καννών:
 
    Χρυσός Φοίνικας: Anatomy of a Fall
    Μεγάλο Βραβείο: The Zone of Interest
    Βραβείο Επιτροπής: Fallen Leaves 
    Καλύτερος Σκηνοθέτης: Τραν Αν Χουνγκ (The Pot-au-feu)
    Καλύτερη Ηθοποιός: Μέρβε Ντιζντάρ (About Dry Grasses)
    Καλύτερος Ηθοποιός: Κότζι Γιακούσο (Perfect Days)
    Καλύτερο Σενάριο: Γιούτζι Σακαμάτο (Monster)
    Χρυσή Κάμερα: Inside the Yellow Cocoon Shell 
Οι νικητές του 76ου Φεστιβάλ Καννών

Η Popaganda στο 76ο Φεστιβάλ Καννών.
Ανταπόκριση από την Κρουαζέτ: Μάρα Θεοδωροπούλου.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.