Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΚΑΝΝΕΣ 2023
Υπάρχει χώρος για κωμωδίες στο 76o Φεστιβάλ Καννών; Ο Μισέλ Γκοντρί και ο Άκι Καουρισμάκι αποδεικνύουν πως ναι

Η Popaganda στο 76ο Φεστιβάλ Καννών.
Ανταπόκριση από την Κρουαζέτ: Μάρα Θεοδωροπούλου.

Υπάρχει χώρος για κωμωδίες στο 76o Φεστιβάλ Καννών; Ο Μισέλ Γκοντρί και ο Άκι Καουρισμάκι αποδεικνύουν πως ναι

Με τις νέες τους ταινίες The Book Of Solutions και Fallen Leaves, αντίστοιχα, οι δύο γνωστοί σκηνοθέτες ελάφρυναν το κλίμα εντός και εκτός Διαγωνιστικού.
Fallen Leaves - Άκι Καουρισμάκι

Fallen Leaves του Άκι Καουρισμάκι, μια τρυφερή ιστορία αγάπης.

Μπορεί να έχει υποδεχθεί τον Τζέρι Σάινφελντ ντυμένο μέλισσα ή τον Σάσα Μπάρον Κοέν… όχι ντυμένο, αλλά το Φεστιβάλ Καννών συνήθως δεν αποτελεί ανάλαφρη υπόθεση όταν πρόκειται για τις ταινίες που διαγωνίζονται για τον Χρυσό Φοίνικα ή για βραβεία σε μία από τις παράλληλες ενότητές του. Φέτος, όμως, ηχηρά γέλια ακούγονταν στις αίθουσες και χαμογελαστά πρόσωπα έβγαιναν από τις προβολές δύο συγκεκριμένων τίτλων, του The Book of Solutions του Μισέλ Γκοντρί και του Fallen Leaves του Άκι Καουρισμάκι, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να είναι απίθανο ένας Γάλλος να σου απαντήσει στα αγγλικά, αλλά δεν είναι απίθανο να διασκεδάσεις με την καρδιά σου με ταινία του φεστιβάλ.

Στο The Book of Solutions, ο Πιερ Νινέ πρωταγωνιστεί σαν alter ego του Γκοντρί, υποδυόμενος έναν αεικίνητο, ιδιόρρυθμο σκηνοθέτη που κάνει τα πάντα για να τελειώσει την ταινία του, αρνούμενος παράλληλα να δει έστω και ένα πλάνο από το 4ωρο cut του, οδηγώντας ακόμα περισσότερο στην απελπισία την πολύπαθη μοντέρ του (Mπλανς Γκαρντέν), και μια σειρά από συνεργάτες και φίλους του. Απρόβλεπτος και κυκλοθυμικός, μπορεί να ξυπνήσει τη βοηθό του στη μέση της νύχτας για να μοιραστεί μια ξαφνική ιδέα του ή να αγοράσει ένα ερείπιο πιστεύοντας ότι θα το κάνει καλλιτεχνικό hub, ή (σε ένα από τα πιο αστεία γκαγκ της ταινίας) να αποφασίσει ότι θέλει να γράψει τη μουσική της ταινίας του ο Sting χωρίς καν να έχει μιλήσει μαζί του. Ο 60χρονος πλέον Γκοντρί έχει κάνει μια πραγματικά αστεία, και σε κάποια σημεία ξεκαρδιστική, αυτοπροσωπογραφία για τη δημιουργική διαδικασία, βοηθούμενος από τη σπαρταριστή κεντρική ερμηνεία του Νινέ, που είναι ταυτόχρονα παιδαριώδης και δικτατορικός. Η ταινία, που προβλήθηκε στο 15ήμερο των Σκηνοθετών, δεν καταφέρνει να κρατήσει τον ιλιγγιώδη ρυθμό της ως το τέλος, αλλά είναι σίγουρα μια διασκεδαστική, αν και κατώτερη δουλειά από τον άνθρωπο που μας έδωσε την Αιώνια Λιακάδα Eνός Καθαρού Μυαλού και το Be Kind Rewind.

κωμωδίες στο 76o Φεστιβάλ Καννών - book of solutions

The Book of Solutions του Μισέλ Γκοντρί

Στο Διαγωνιστικό τμήμα επέστρεψε ο Άκι Καουρισμάκι με το Fallen Leaves, μια τρυφερή ιστορία αγάπης. Στο Ελσίνκι της εργατικής τάξης, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, ένας αλκοολικός άνδρας και μια μοναχική γυναίκα συναντιούνται. Οι δύο επίδοξοι εραστές πρέπει να ξεπεράσουν πολλά καθημερινά εμπόδια για να βρουν ο ένας τον άλλον και να έρθουν κοντά. Οι ήρωες παίζουν κρυφτό, και το δράμα του Καουρισμάκι συνοδεύεται από έντονες δόσεις χιούμορ και παράξενης, offbeat διάθεσης. Τα ποιητικά του πλάνα αναδεικνύουν τον εσωτερικό κόσμο των χαρακτήρων του (σαφείς οι αναφορές του σε είδωλά του όπως ο Μπρεσόν, ο Όζου και ο Ντεμί), οι διάλογοί του θα μπορούσαν να έχουν προκύψει από το σύμπαν Λάνθιμου-Φιλίππου, ενώ η ταινία περιέχει κι ένα από τα δημοφιλέστερα ποπ needle drops του φετινού φεστιβάλ. Ταυτόχρονα νοσηρός και ουμανιστής, ο Καουρισμάκι απέχει από την πραγματικότητα, προτιμώντας τον ερειπωμένο, χρωματιστό κόσμο των “underachievers, please try harder” ηρώων του. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα από το Cinobo.

Υπάρχει χώρος για κωμωδίες στο 76o Φεστιβάλ Καννών; Ο Μισέλ Γκοντρί και ο Άκι Καουρισμάκι αποδεικνύουν πως ναι

Η Popaganda στο 76ο Φεστιβάλ Καννών.
Ανταπόκριση από την Κρουαζέτ: Μάρα Θεοδωροπούλου.

popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2023 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.