Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaWELLNESS

Γιατί νερό χωρίς νιτρικά για έγκυες, θηλάζουσες, βρέφη και παιδιά;

Ενώ τα Νιτρικά αποτελούν βασικό διατροφικό στοιχείο για τα φυτά, είναι επιβλαβή για την υγεία των ανθρώπων. Πόσο μάλλον των εγκύων, των μητέρων που θηλάζουν και των μικρών παιδιών που έχουν αυξημένες ανάγκες ενυδάτωσης. Υπάρχει λύση;

Η αλήθεια για τα Νιτρικά: Στις περισσότερες σύγχρονες χώρες του κόσμου η εντατική γεωργία και η συνεπαγόμενη αύξηση στη χρήση λιπασμάτων και χημικών φαρμάκων έχουν μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα με διάφορες ουσίες και κυρίως με Νιτρικά. Αυτό συνεπάγεται ότι το νερό που πίνουμε, είτε είναι βρύσης, είτε εμφιαλωμένο από πηγές που βρίσκονται σε τέτοια εδάφη ή έρχονται σε επαφή μέσω υπογείων ρευμάτων με αυτά, περιέχει Νιτρικά άλλοτε σε μικρές και άλλοτε σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Τα Nιτρικά και Nιτρώδη ιόντα αποτελούν μια ομάδα χημικών ενώσεων από άζωτο και οξυγόνο (ΝΟ3- και ΝΟ2- αντίστοιχα) που βρίσκονται φυσικά σε τρόφιμα και στη φύση, ενώ συνήθως είναι συζευγμένα με άλλες οργανικές και ανόργανες ενώσεις σχηματίζοντας νιτρικά άλατα.

Ο μεταβολισμός των νιτρικών αλάτων στον οργανισμό είναι η μετατροπή τους σε νιτρώδη και στη συνέχεια σε νιτροζαμίνες, ουσίες που έχουν κατηγορηθεί για διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όπως η εμφάνιση καρκίνου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με ειδική Οδηγία της (Directive 91/676/EEC) θεωρεί τα Νιτρικά ως τον κύριο παράγοντα μόλυνσης των υδάτων στην Ευρώπη και επιβάλλει τον περιορισμό της χρήσης τους.

Τα Νιτρικά υπάρχουν και στα τρόφιμα γενικώς (αλλαντικά, πράσινες σαλάτες) αλλά ως συστατικό των τροφών αποβάλλονται πιο εύκολα από το πεπτικό σύστημα. Η ύπαρξη των Νιτρικών στο πόσιμο νερό είναι πιο δραστική και έχει μεγαλύτερη αρνητική επίδραση καθότι, μέσω του νερού, αυτά διοχετεύονται σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού.

Στην έγκυρη βάση δεδομένων της PUBMED.ncbi.nlm.nih.gov, που αποτελεί τον επιστημονικό ιστότοπο παγκοσμίως του Ιατρικού κόσμου, υπάρχουν 362 δημοσιεύσεις που αποδεικνύουν πόσο επιβλαβή είναι τα Νιτρικά στην ανθρώπινη υγεία όταν εμπεριέχονται στο πόσιμο νερό.

Η λίστα με τα αρνητικά αποτελέσματα περιληπτικά είναι:

  1. Σύνδρομο κυάνωσης των βρεφών – βρεφική Μεθεμοσφαιριναιμία (μπλοκάρουν το οξυγόνο στο αίμα) και τα μωράκια μπλεδίζουν (blue baby syndrom) με κίνδυνο ακόμη και την ασφυξία. Αυτό είναι ένα πρόβλημα σήμερα ειδικά στις αγροτικές περιοχές.
  2. Τερατογεννέσεις στις εγκυμονούσες μητέρες
  3. Υψηλά νιτρικά στο πόσιμο νερό που προκαλούν προβλήματα στον μεταβολισμό, ιδίως στον θυροειδή, και στο κυκλοφοριακό σύστημα.
  4. Αύξηση του ρίσκου στις καρκινογενέσεις.

Για τους παραπάνω λόγους, 7 χώρες της Ευρώπης (Γερμάνια, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία και Τσεχία) έχουν εκδώσει δημόσια σύσταση για ένα συγκεκριμένο επιτρεπόμενο όριο Νιτρικών όταν αυτό αφορά την κατανάλωση από τα μικρά παιδιά, τα βρέφη, τις εγκυμονούσες και τις θηλάζουσες. Ενώ το όριο για τους ενήλικες είναι 50mgr/l, για τα βρέφη, τις εγκυμονούσες και τις θηλάζουσες υπάρχει Δημόσια Σύσταση σ’ αυτές τις χώρες να είναι maximum 10mgr/ΝΟ3. (Το Ελληνικό Κράτος δεν έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει σε καμία δημόσια σύσταση επί του θέματος αυτού).

Επειδή υπάρχουν προβλήματα με το πόσιμο νερό των πόλεων μέσα στον αστικό ιστό (χλωρίωση, νιτρικά, προβληματικό δίκτυο με θολό νερό και άλλα) οι καταναλωτές στρέφονται συνήθως στα φίλτρα και το εμφιαλωμένο νερό. Όμως…

  1. με τα μηχανικά φίλτρα, μειώνουν το φορτίο σε ανεπιθύμητα στερεά και μικροβιολογικές ενώσεις, σε καμιά όμως περίπτωση δεν αποκλείουν τη χημική μόλυνση με Νιτρικά, τα οποία είναι σε μορφή ιόντων και δεν περιορίζονται με μηχανικά φίλτρα. Επίσης το νερό των φίλτρων δεν εμπεριέχει ηλεκτρολύτες απαραίτητους στον οργανισμό μας.
  2. Από την άλλη, τα επεξεργασμένα νερά (βλέπε αντίστροφη ώσμωση) τα λεγόμενα purified/ processed waters περιορίζουν μεν τα Νιτρικά αλλά αποκλείουν ταυτόχρονα τους ηλεκτρολύτες από το νερό τους καθότι η ώσμωση, μαζί με τον περιορισμό των βρώμικων και ανεπιθύμητων στοιχείων, αποκλείει αναγκαστικά από την σύνθεση του νερού και τα θετικά του στοιχεία (ηλεκτρολύτες και μεταλλικά όπως το Ασβέστιο και το Μαγνήσιο).
  3. Τέλος, ενώ τα Φυσικά Μεταλλικά Νερά έχουν ηλεκτρολύτες, επειδή δια νόμου δεν δύναται να επεξεργαστούν τεχνητά (γιατί αλλιώς δεν μπορούν να λέγονται Φυσικά), τελικά εμπεριέχουν και σχετικά ποσοστά Νιτρικών.

Πως μπορούν να προστατευτούμε όλοι μας αλλά κυρίως να προστατευτούν οι έγκυες, οι θηλάζουσες, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, όλοι ομάδες με τις ιδιαίτερες ανάγκες σε φυσικό, καθαρό και άφθονο νερό;

Ευτυχώς ήρθε και στην Ελλάδα το AQUA Carpatica.

Το AQUA Carpatica κυκλοφορεί σε τρεις μορφές:

  1. το Φυσικώς Ανθρακούχο Φυσικό Μεταλλικό Νερό με μηδέν Νιτρικά
  2. το Φυσικό Μεταλλικό Νερό με σχεδόν μηδέν Νιτρικά (0,6ml/l)
  3. το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Kids για νήπια με στόμιο-πιπίλα ειδικά σχεδιασμένο για να μη στάζει και βρέχονται τα ρουχαλάκια τους.

Ο λόγος που το AQUA Carpatica δεν περιέχει Νιτρικά είναι γιατί προέρχεται από δύο πηγές σε μία περιοχή των Καρπαθίων με μηδέν ανθρώπινη δραστηριότητα και άρα μηδέν μόλυνση.

Αν είστε έγκυος ή θηλάζετε χρειάζεστε άφθονη, αγνή ενυδάτωση – βάλτε λοιπόν άφοβα στην καθημερινή σας διατροφή το AQUA Carpatica. Το νερό χωρίς Νιτρικά (Φυσικώς Ανθρακούχο) ή σχεδόν χωρίς νιτρικά (Φυσικό Μεταλλικό νερό) που ήρθε επιτέλους και στην Ελλάδα!

Μάθετε παραπάνω για τα στοιχεία που περιέχει το AQUA Carpatica και την καθαρή απαλή γεύση του εδώ.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.