bill-kouligas-popaganda-high-fidelity

Πήγα στο Λονδίνο για σπουδές και έμεινα έξι με εφτά χρόνια. Μετά ήρθε το Βερολίνο όπου αποτελεί θεωρητικά τη βάση μου, αν και τον μισό χρόνο τον περνάω πλέον στην Αμερική για δουλειά. Γι’ αυτό και στο Βερολίνο πρόσφατα άφησα το διαμέρισμά μου και μένω πια στο στούντιο.

Πάντα πίστευα πως όταν ένας κύκλος τελειώνει πρέπει αυτόματα να μπεις σε διαδικασία να ανοίξεις κάποιον άλλο. Ήθελα να να ασχοληθώ με τη μουσική περισσότερο και το Λονδίνο δε βοηθούσε, είναι πιο ακριβά, πιο δύσκολα. Στο Βερολίνο υπάρχουν πιο πολλοί χώροι, και είχα φίλους μουσικούς που ασχολούνταν εκεί οπότε αποτέλεσαν κάτι σαν έμπνευση για να πάω κι εγώ.

Με τη μουσική ασχολούμαι full time από την εποχή που έμενα στο Λονδίνο. Χρησιμοποιούσα το Family Battle Snake σαν όνομα και έκανα περιοδείες, έβγαζα κυκλοφορίες, τέτοια πράγματα.

Όταν ξεκίνησα την εταιρία μου, την PAN, ήθελα να φύγω για να έχω πιο πολύ χώρο και χρόνο ν’ ασχοληθώ μόνο με αυτό. Κλείνω πέντε χρόνια με τη δισκογραφική μέσα στον Οκτώβριο και για τα γενέθλια θέλω να κάνω ένα μεγάλο πάρτι στο Λονδίνο με το ρόστερ της εταιρίας.

Στην Ελλάδα δε θα γυρνούσα με τίποτα. Μου αρέσει η Αθήνα και όταν έρχομαι σκέφτομαι πως θα ήταν τα πράγματα αν έμενα εκεί. Ωστόσο γρήγορα καταλαβαίνω πως θα ήταν πολύ δύσκολο, για πολλούς διαφορετικούς λόγους να πήγαιναν τα πράγματα όπως θα ήθελα στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει το υπόβαθρο να για να στηριχτεί μια τέτοια δισκογραφική και γενικότερα  δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι για να μοιραστείς τέτοια  μουσικά γούστα. Δεν υπάρχει κοινό.

Με την PAN κυκλοφορώ διάφορα πράγματα που μου αρέσουν, ωστόσο έχω έναν βασικό πυρήνα ανθρώπων που συνεργάζομαι πιο στενά. Λογικό είναι λοιπόν το focus να πέφτει σε αυτούς. Πάντα όμως ψάχνω νέες συνεργασίες. Ακριβώς επειδή ασχολούμαι αρκετά χρόνια με τη μουσική, ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι που μου αρέσουν οι δουλειές τους και δεν έχουμε συνεργαστεί ακόμα.

Η εταιρία με συντηρεί οικονομικά. Κάνω συναυλίες, διοργανώνω events, παίζω dj sets. Όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο της εταιρίας. Είναι ωραίο που τρέχουν πολλά παράλληλα μεταξύ τους πράγματα.

Πλέον δεν παίζω ως Family Battle Snake. Έχει αλλάξει ο ήχος μου, δεν παίζω τόσο πειραματική μουσική όπως παλιότερα.

Στον ηλεκτρονικό ήχο πολλά πράγματα έχουν κάνει τον κύκλο τους. Ειδικά μετά την επικράτηση του ίντερνετ άρχισαν να μπλέκονται μεταξύ τους τα είδη. Βλέπεις μεγάλους DJs να εντάσσουν πειραματικά στοιχεία στον ήχο τους. Μπλέκονται οι σκηνές μεταξύ τους. Έχει ενδιαφέρον όλο αυτό. Έτσι προχωρά η Μουσική.

http://youtu.be/ITTdmHebai0

Η ΡΑΝ πέρσι βγήκε πρώτη στη λίστα του μουσικού περιοδικού FACT σχετικά με τις καλύτερες δισκογραφικές εταιρίες. Όποια διάκριση έρχεται είναι σημαντική, πέρσι δούλεψα πάρα πολύ και μου άρεσε που ο κόσμος με αντάμειψε.

Αυτές τις μέρες είμαι στο στούντιο και ετοιμάζω το νέο άλμπουμ μου μετά από πολλά χρόνια. Μου είχε λείψει να βγάλω δίσκο γιατί με το τρέξιμο για την εταιρεία άφησα τη μουσική μου σε δεύτερο πλάνο, εκτός από κάποια live που έδινα περιστασιακά. Κάνεις επιλογές όμως. Όλα μαζί δεν γίνονται. Αφιέρωσα πολύ χρόνο στο label για να μπορέσει να ορθοποδήσει και τώρα που ρολάρουν τα πράγματα έχω περισσότερο χρόνο για τη μουσική μου.

Ήμουν το support των Sonic Youth σε μια συναυλία τους στο Βερολίνο το 2008. Αυτό που θυμάμαι πιο πολύ ήταν ότι με “έκλεισαν” τηλεφωνικά, αυτό δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ. Με πήραν οι μάνατζερς τους στο κινητό και μου πρότειναν να παίξω πριν από αυτούς. Το θυμάμαι πιο έντονα απ’ ότι τη συναυλία. Στην αρχή νόμιζα ότι κάποιος φίλος μου έκανε πλάκα.

Στις αρχές του χρόνου θα διοργανώσω ένα φεστιβάλ στο Τόκιο. Έχει πολύ τρέξιμο όλο αυτό το πράγμα, περισσότερο απ’ ότι υπολόγιζα.

Το Βερολίνο έκανε τον κύκλο του μέσα μου. Τον προηγούμενο Ιανουάριο έφυγα για Νέα Υόρκη και έκατσα εκεί για πέντε-έξι μήνες. Διοργάνωσα κάποιες συναυλίες στη Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη, μετά έκανα ένα τουρ στην Καλιφόρνια, στο Σικάγο. Τώρα έχω γυρίσει πάλι στο Βερολίνο γιατί εδώ είναι το στούντιό μου.

1η Δεκέμβρη γυρίζω στην Αμερική για να μείνω μάλλον μόνιμα.

Περισσότερος Βασίλης Κουλιγκάς εδώ, εδώ κι εδώ.